Care au fost atuurile Timişoarei la accederea în finala competiţiei "Capitala Europeană a Culturii 2021”: "Am pus în lumină europenitatea oraşului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simona Neumann, preşedintele Asociaţiei "Timişoara Capitala Europeană a Culturii 2021"
Simona Neumann, preşedintele Asociaţiei "Timişoara Capitala Europeană a Culturii 2021"

Simona Neumann, preşedintele Asociaţiei “Timişoara Capitala Europeană a Culturii 2021”, a fost încrezătoare în primul dosar depus, la care s-a lucrat efectiv timp de cinci ani.

Au trecut câteva zile de la vestea că Timişoara s-a calificat în finala competiţiei Capitala Europeană a Culturii 2021, alături de Baia Mare, Bucureşti şi Cluj. Timişorenii implicaţi în proiect au savurat pe scurt acest succes, pentru că urmează pregătirea unui nou dosar. Iar competiţia este realmente acerbă.

Simona Neumann, preşedintele Asociaţiei “Timişoara Capitala Europeană a Culturii 2021”, susţine că a fost încrezătoare în primul dosar depus, la care s-a lucrat timp de cinci ani. Din 2010, când primarul de atunci al oraşului, Gheorghe Ciuhandu, a anunţat intenţia ca Timişoara să candideze (în 2011 s-a format asociţia) până în 2015. 


“Timişoara a convins prin dosarul foarte bine făcut. A răspuns tuturor criteriilor de selecţie şi a pus în lumină europenitatea Timişoarei, prin ceea ce poate oferi. Diversitatea multiculturală şi interculturală face parte din istoria Timişoarei. Nu ne-am oprit însă la istorie, ci am privit spre viitor. Acesta se bazează pe latura multi şi interculturală. Apoi, în 1989, Timişoara a fost oraşul care a adus schimbarea în destinul României. Un alt atu a fost existenţa unui spirit critic, acum într-o stare latentă. Însă spiritul civic a fost un atu al Timişoarei, şi dorim să îl reînviem. O candidatură nu se bazează doar pe atuuri. Ci şi pe recunoaşterea sinceră şi critic asupra oraşului”, a declarat Simona Neumann.


În 2016, la mijlocul lunii ianuarie, urmează să se primească un nou raport al juriului, când se vor afla recomandările pentru noul dosar, care presupune un alt gen de implicare, mai concentrată, a comunităţii locale. Apoi, în primăvară, juriul va vizita toate cele patru oraşe aflate în cursă. Jurizarea finală va avea loc între lunile august-septembrie. 
 

“Va fi o competiţie foarte dură. Toate oraşele care au ajuns în finală au dosare foarte bune. Contează foarte mult cât de repede ne mişcăm. Fiecare oraş are plusuri şi minusuri. E important cum gestionăm punctele slabe pe care le avem”, a mai spus Simona Neumann.
 

România şi Grecia sunt cele două ţări care în 2021 au primit dreptul să desemneze capitalele culturii europene. Oraşele câştigătoare vor primii o susţinere financiară de 1,5 milioane de euro. 

Conform site-ului www.romaniaturistica.ro, cele mai mari şanse pentru România să câştige titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, le are oraşul Timişoara.

"Proiectul depus este simplu şi la obiect şi este considerat eligibil de-a fi realizat. Timişoara dispune de un patrimoniu cultural vast care îî permite să alcătuiască o agendă multiculturală, iar agenda evenimentelor propuse este deja într-o fază foarte avansată", scrie romaniaturistica.ro.


Citiţi şi:

Timişoara a ajuns în finala competiţiei Capitala Europeană a Culturii 2021. Duelul pentru titlu se va da cu Baia Mare, Cluj şi Bucureşti

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite