FOTO Viitorul cehilor din Banat. Se redeschide grădiniţa şi şcoala în satul care are mai mulţi turişti decât locuitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ravensca este considerat cel mai pitoresc sat cehesc din Banat FOTO arhivă Ştefan Both
Ravensca este considerat cel mai pitoresc sat cehesc din Banat FOTO arhivă Ştefan Both

Ravensca (judeţul Caraş-Severin) este considerat cel mai pitoresc dintre satele ceheşti de pe clisura Dunării. Mai are doar 65 de locuitori, dar în mod paradoxal se redeschide grădiniţa şi şcoala.

GALERIE FOTO
Ţinutul Cehesc din Banat, alcătuit din şase sate locuite de cehi (Gârnic, Sfânta Elena, Bigăr, Ravensca, Şumiţa – din Caraş-Severin, şi Eibenthal – din Mehedinţi), îşi pierde locuitorii de la an la an. Bătrânii mor, tinerii pleacă rând pe rând în Cehia, în căutarea unui loc de muncă şi pentru o viaţă mai bună. 

Ravensca este cel mai mic dintre satele ceheşti. Înainte de 1990 avea în jur de 300 de locuitori. Acum cinci ani trăiau aici cam 130 de persoane, dar astăzi mai sunt doar 65. 

Din 2013, şcoala gimnazială s-a închis din lipsă de elevi. Ultimii elevii au terminat clasa a VIII-a la Revansca în 2013. Erau două fete, copiii singurei familii de români din sat, care au învăţat şi limba cehă, dar mai departe şi-au continuat studiile la Bozovici. 

Se întâmplă însă un lucru paradoxal la Ravensca. S-a redeschis grădiniţa (în urmă cu doi ani) şi urmează să se redeschidă, la anul, şi şcoala primară.
 

“Grădiniţa o să înceapă în septembrie cu trei copii. Doi dintre copii au cinci ani, iar unul are trei. Mai sunt doi copii, unul de clasă pregătitoare şi unul care trebuie să meargă în clasa întâi. Pentru cei doi este posibil să vină o profesoară. E de la noi din sat, dar a făcut facultatea la Timişoara. Altfel, ar fi nevoiţi să facă naveta la Răchita. Mai sunt câteva familii tinere în Ravensca, restul sunt mai în vârstă. Ceilalţi, care au plecat, revin în fiecare an în sat, doar în concedii. Sunt şi trei familii de cehi sută la sută, născuţi în Cehia, dar care s-au mutat la Ravensca”, a declarat Terezia Pinkova, învăţătoarea de la grădiniţa din Ravensca.

Ravensca


“Sunt dispusă să mă întorc acasă”
 

Marie Prazak este din Ravensca dar în timpul facultăţii a stat la Timişoara. Pare că s-a invit ocazia să revină în satul natal. Speră să obţină postul de învăţătoare dacă se redeschide şcoala. 
 

“Anul acesta termin facultatea, am făcut Pedagogia Învăţămîntului Primar şi Preşcolar. Am vrut să rămân la Timişoara. Dar am zis că dacă se redeschide şcoala, sunt dispusă să mă întorc acasă. Din câte am înţeles, anul acesta, în septembrie, se va deschide doar grădiniţa, pentru care sunt trei copii de grădiniţă. Mai sunt doi copii de vârstă şcolară, dar ei se vor duce, probabil, la altă şcoală, la Răchita, care este la câţiva kilometri de Ravensca. Anul viitor s-ar putea să redeschidă şcoala generală, iar atunci pot să înveţe şi ei în satul lor, în limba cehă. Pe lângă ei vor ajunge la şcoală şi doi dintre cei care sunt acum la grădiniţă. Şcoala poate funcţiona şi cu număr mic de elevi. Acum câţiva ani, înainte să se închidă, a funcţionat cu doi copii de clasa a VIII-a”, a spus Marie Prazak.

Ravensca

"Mai sunt puţini tineri în sat"

Grădiniţa şi şcoala sunt într-o singură clădire, aflată lângă biserică, în centrul satului. 

“În şcoală avem toate condiţiile, este dotată cu tot ce trebuie, are şi calculatoare”, a adăugat Marie Prazak. 

Media de vârstă de la Ravensca este coborâtă şi de un cuplu de cehi, care s-au stabilit la Ravesca, şi se ocupă de creşterea trufelor. Ei sunt părinţii unui copil de câteva luni. Mai sunt puţini tineri în sat. 

"Sunt cam şapte persoane între 20 şi 30 de ani, iar adolescenţi sunt trei. Mai sunt şi cei şase copii. Cei cinci care merg la grădiniţă şi şcoală, plus copilul cehilor, care s-a născut în urmă cu câteva luni”, a mai spus Marie Prazak.

Ravensca

Turismul cehesc duduie la Ravensca

Ravensca este considerat cel mai pitoresc dintre satele ceheşti de pe clisura Dunării. În sat totul este pus la punct, de la drum, iluminare, apă sau telefonie, la biserica romano-catolică renovată. Toate pe banii Guvernului Ceh. Casele localnicilor sunt frumos intreţinute. Satele ceheşti din Banat trăiesc din turism. 

“Nu ştiu ce să spun de viitor. Sunt doar trei familii care au copii. E prea puţin. În continuare pleacă oamenii. Dar turismul merge bine. Vara, în fiecare săptămână, la Ravesca urcă trei-patru autocare cu turişti din Cehia. Vin tot timpul turişti. Se cazează în satele ceheşti, la Bigăr, Gârnic, Sfânta şi Eibenthal. Dorm în fiecare seară în alt sat. Cei mai mulţi turişti sunt de la şcoli. Este interesant pentru ei, vin într-un loc frumos, e la munte, dar cunosc şi cum au trăit cehii în Banat. Vin de la peste o mie de kilometri şi găsesc oameni care vorbesc limba lor”, a declarat Tomas Prazak, unul din localnicii din Ravensca.

Ravensca


 

În Ravensca sunt patru pensiuni, una dintre ele aparţine unui cetăţean din Cehia. De altfel, sunt peste zece case cumpărate de cehi din Republică. Turiştii pot găsi cazare şi la localnici. Şi Tomas Prazak are o casă pentru oaspeţi. “În tot satul cred că sunt peste 70 de locuri de cazare. Avem mai multe locuri de cazare decât locuitori. Se întâmplă des să vină mai mulţi turişti în sat decât avem locuitori, asta nu e o surpriză”, a mai spus Tomas Prazak.

Ravensca


 

Vă recomandăm şi povestea Ţinutul Cehesc din Banat:

FOTO Ţinutul Cehesc din Banat: O enclavă care se încăpăţânează să supravieţuiască istoriei

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite