USR şi Ro100, mesaj comun la adresa primarului Timişoarei: „Îi ignoră pe toţi oamenii care n-au telefoane inteligente“
0O filială locală a USR şi o comunitate locală România 100 au transmis joi, 26 iulie, un comunicat de presă comun care-l vizează pe Nicolae Robu, primarul Timişoarei şi preşedintele PNL Timiş, pe tema transportului public.
USR Timişoara şi Comunitatea Locală România 100 au transmis un comunicat de presă comun în care îl atacă pe primarul Timişoarei, Nicolae Robu (PNL), cerându-i să introducă mai multe variante de plată a călătoriilor cu mijloacele de transport în comun. Recent, Societatea de Transport Public Timişoara (STPT) a introdus plata biletelor de călătorie cu cardul, de pe telefon. Primarul Nicolae Robu a anunţat că în curând călătoriile vor putea fi plătite doar prin această metodă.
„Domnul primar Robu ignoră o funcţie de bază a sistemului de taxare: el trebuie să fie accesibil oricărui călător, fie rezident, turist sau aflat în trecere. Dumnealui îi ignoră pe toţi acei oameni care nu au telefoane inteligente, fie ei oameni lipsiţi de abilităţi tehnice sau de posibilităţi materiale. Cum îşi va plăti călătoria omul în vârstă de la ţară ce îşi vizitează o rudă la spital? Cum îşi vor lua bilete turiştii ce ar trebui să ne viziteze în 2021? STPT ar trebui să facă sustenabil transportul public, iar un sistem de taxare simplu şi modern îi va face pe cetăţenii oneşti să plătească. Din păcate, STPT a fost forţată să ofere gratuităţi şi nimeni nu s-a preocupat de încasări, devreme ce subvenţiile de la bugetul local au tot crescut în ultimii ani”, transmit USR şi Ro 100, care mai arată că actuaele carduri de călătorie sunt o idee bună, dar ele nu pot fi încărcate decât la cele 17 puncte de vânzare ale STPT din oraş, care funcţionează, cu două excepţii, doar în timpul săptămânii.
Astfel, soluţiile USR şi RO 100 pentru pentru taxarea călătoriilor cu mijloacele de transport în comun din Timişoara sunt:
- călătorii intră pe o pagină web, iar din contul lor online cumpără abonamente sau îşi încarcă portofelul electronic;
- călătorii au şi o aplicaţie de smartphone, de unde cumpără online abonamente sau îşi încarcă portofelul electronic;
- călătorii au la dispoziţie şi automate fixe, de unde îşi încarcă portofelul electronic, cumpără abonamente sau titluri de călătorie;
„Aşadar nu, domnule Robu, automatele nu sunt pentru iresponsabili! Ele trebuie folosite pentru ca rezidenţii să-şi facă abonamente şi să-şi pună bani în portofelul electronic. În acelaşi timp, toţi acei oameni aflaţi în trecere prin oraş îşi pot cumpăra bilete. Simplu şi comod. 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Am putea plăti cash sau cu cardul. Online şi offline. Din faţa calculatorului, de pe telefon sau de la automat. Aplicaţia 24Pay este deţinută de o entitate privată, ea nu este a societăţii de transport. Ar fi o anomalie să lăsăm tot sistemul de taxare pentru transportul public din oraş exclusiv în slujba unui terţ”, se mai arată în comunicarul USR Timişoara şi al Comunităţii Locale Ro100.