Simbol al „Carnagiul bestial” din timpul Primul Război Mondial: un trunchi de copac de pe front, expus la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trunchiul de copac expus la Timişoara
Trunchiul de copac expus la Timişoara

În Primul Război Mondial, Regimentul 61 Infanterie Timişoara al Armatei Austro-Ungare a avut în rândurile sale peste 60% erau români. La retragerea trupelor, militarii Regimentul 61 au luat cu ei un trunchi de copac. Era unul din puţinii arbori din zona de conflict şi era folosit ca punct de reper.

Se ştie că românii din Banat au intrat în Primul Război Mondial cu doi ani înaintea românilor din vechiul regat. Ei erau înrolaţi în armata Austro-Ungară. Unul din fronturile pe care a luptat Regimentul 61 Infanterie Timişoara a fost cel din Italia. Acest regiment avea în rândurile sale peste 60% români. Făcea parte din Corpul 7 al Armatei Austro-Ungare şi avea sediul în actual Garnizoană din Piaţa Libertăţii.

„În momentul debutului războiului, acest regiment a fost pe frontal din Serbia, apoi a fost trimis pe frontal rus. În 23 mai 1915, Italia declara război Austro-Ungariei, astfel că s-a deschis un nou front care trebuia întărit. Era o graniţă de 640 de kilometri. Marele Stat Major Italian a decis să treacă graniţa pe la Doberdo, aflat la 40 de kilometri de Trieste”, a declarat istoricul Vasile Dudaş. 

Primul atac cu gaze a făcut ravagii în ambele tabere

Regimentul 61 Infanterie Timişoara a ajuns astfel în zona Trieste, pregătiţi pentru lupta din munţi. Alături de militarii din Timişoara s-a aflat şi Regimentul 46 Szeged şi Regimenhtul 43 Caransebeş. Ei aveau misiunea de apăra exact zona prin care italienii pregăteau asaltul frontierei. 

„Au urmat lupte groaznice. Bătălia de acolo este cunoscută şi cu numele <Carnagiul bestial>. Armata italiană dorea să pătrundă cu orice preţ. Văzând că aceştia atacă mereu frontul, armata Austro-Ungară a folosit pentru prima dată gaze, la sfârşitul lunii iulie 1916. Era un amestec de clor şi fosfor, care a făcut ravagii printre italieni. Soldaţii au murit în chinuri groaznice. Problema este că vântul care bătea spre tranşeele italiene şi-a schimbat direcţia. Vă puteţi imagina ce s-a întâmplat cu armata austro-ungară”, a mai povestit Vasile Dudaş.

Trunchiul de copac expus la Timişoara


 

Un copac a ajuns la Szeged, altul la Timişoara

La retragerea trupelor austro-ungare, militarii Regimentul 61 Infanterie Timişoara au luat cu ei un trunchi de copac. Era unul din puţinii arbori din zona de conflict şi era folosit ca punct de reper. Au dorit ca acel trunchi de copac să vorbească generaţiilor viitoare de catastrofa de acolo. La fel au făcut şi cei de la Regimentul 46 Szeged. Trunchiul lor de copac se află astăzi la Muzeul „Mora Ferenc” din Szeged.

Cel de la Timişoara a fost adăpostit în micul muzeu militar care a luat fiinţă în clădirea garnizoanei, care mai există şi astăzi însă nu este deschis publicului larg. După unirea Banatului cu România, copacul a ajuns în custodia Muzeului Banatului.  

Trunchiul de copac expus la Timişoara

Trunchiul de copac a fost expus până în luna martie la Bastionul Therezia, în cadrul unei expoziţii care marchează 100 de ani de la începerea Primului Război Mondial. Acum, Muzeul Banatului se pregăteşte să ducă trunchiul în Italia, pentru o expoziţie inedită care marchează chiar bătălia la care şi-au adus contribuţia eroică şi românii din Regimentul 61 Infanterie Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite