FOTO Invazia de la Praga din primăvara anului 1968, prezentată la Timişoara într-o expoziţie fotografiile istorice ale lui Josef Koudelka
0Expoziţia cu fotografiile celebrului Josef Koudelka se desfăşoară între 6 marie -6 aprilie la Halele Timco. Intrarea spectatorilor este liberă.
În această primăvară Timişoara este gazda unuia dintre cele mai importante evenimente culturale ale anului. Lucrări ale faimosului fotograf Josef Koudelka vor fi prezentate într-o expoziţie organizată de către Institutul Francez din România în parteneriat cu Centrul Ceh din Bucureşti.
Expoziţia se desfăşoară la Halele Timco (str.Circumvalaţiunii nr.12) în perioada 6 martie-6 aprilie.
Expoziţia foto a sosit în România în toamna anului trecut cu ocazia aniversării a 45 de ani de la invazia Cehoslovaciei de către forţele militare din Uniunea Sovietică şi aliaţilor ei din Pactul de la Varşovia, cu excepţia României.
În timpul celor şapte zile din august 1968 Josef Koudelka, pe atunci în vârstă de 30 de ani, a realizat o serie de fotografii pe care a reuşit ulterior să le scoată din ţară. Fotografiile lui au fost publicate de agenţia Magnum Photos din Paris, în 1969, în numeroase reviste internaţionale cu ocazia împlinirii unui an de la invazie, fără a menţiona numele autorului.

În acelaşi an a primit medalia de aur Robert Capa, conferit "fotografului ceh anonim". De abia în 1984, după moartea tatălui său, când ameninţarea represaliilor împotriva familiei a dispărut, Josef Koudelka a recunoscut public că el este autorul fotografiilor.
Fotografiile sale din timpul invaziei, realizate pe parcursul a celor mai dramatice şapte zile din acel august, au devenit un simbol al luptei pentru libertate şi sunt considerate astăzi lucrări clasice ale fotojurnalismului.
Josef Koudela este considerat unul dintre cei mai importanţi fotografi contemporani din lume.

La expoziţia de la Timişoara se va putea cumpăra vartianta în limba română a alumului "Invazia 68 Praga".
Koudela a ales 249 de fotografii, majoritatea nefiind până acum publicate. Cartea cuprinde şi textele declaraţiilor oficiale, mărturii din perioada respectivă şi un studiu evenimentale din august 1968.

Prima expoziţie din România a fost găzduită de Muzeul de Artă Contemporană din Bucureşti în perioada octombrie 2013-februarie 2014. După Timişoara, itinerariul va ajunge la Sibiu, Cluj şi Iaşi.
Citiţi şi:
FOTO Spectacol de zile mari de Ziua Cehiei la Timişoara: O vioară verde şi una albastră, pe mâna unor genii
FOTO Ţinutul Cehesc din Banat: O enclavă care se încăpăţânează să supravieţuiască istoriei