Revoluţia de la Iaşi care n-a mai avut loc. „Au încercat să minimalizeze rolul Timişoarei la evenimentele din 1989“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Mioc ţine cele două cărţi în care se scrie despre evenimentul de la Iaşi
Marius Mioc ţine cele două cărţi în care se scrie despre evenimentul de la Iaşi

Marius Mioc, cel mai important cercetător al evenimentelor legate de Revoluţia din 1989, a încercat să demonstreze că cele întâmplate la Iaşi, în urmă cu 26 de ani, nu are nimic de-a face cu o revoluţie.

În ultima vreme s-a răspândit ideea că revoluţia anticomunistă din România a început la Iaşi, în 14 decembrie 1989. Nimeni nu a vorbit despre acest lucru până în 1994. Povestea a fost pusă pe tapet în cartea „Iaşi, 14 decembrie 1989 –Începutul Revoluţiei Române”, scrisă în 1994 de către Casian Maria Spiridon, urmată de o alt carte, scoasă în anul 2000, împreună cu Gheorghe Florescu. Autorii susţin că s-au multiplicat manifeste prin care populaţia era îndemnată să iasă la un protest împotriva regimului.

Copia unui asemenea manifest, pe care scrie „Participaţi la demonstraţia din P.Unirii, la 14 XII, Ora 16”, apare în cartea lui Spiridon.  
 

Aşadar, în cele două cărţi, Casian Maria Spiridon şi Gheorghe Florescu au susţinut că un grup de ieşeni au dorit să facă un miting anticomunist, pe data de 14 decembrie 1989, dar acestă manifestare nu a mai avut loc, organizatorii fiind reţinuţi de Securitate!

Alexandru Tacu, un fost deţinut politic, semnatar al scrisorii citite de dizidentul Dan Petrescu, la Radio Europa Liberă, a scris, în replică, o carte intitulată “Iaşi 14 decembrie 1989, Începutul Revoluţiei Române? – O fraudă!”, prin care a arătat că nu a fost nimic la Iaşi şi pune la îndoială că ar fi existat respectivele manifeste.

Marius Mioc
Marius Mioc


 

Marius Mioc, cel mai important cercetător al evenimentelor legate de Revoluţia din 1989, a încercat să demonstreze că cele întâmplate la Iaşi, în urmă cu 26 de ani, nu are nimic de-a face cu o revoluţia din 1989. Mioc a început o investigaţie în urma căreia dorea să dea de urma manifestelor.

„Pentru început, Alexandru Tacu a dat un anunţ în presa ieşeană, prin care spunea că oferă 10.000 de lei pentru cine aduce un manifest originar. Cineva trebuia să fi păstrat aşa ceva. Ieşenii ori sunt prea bogaţi şi nu au nevoie de bani, ori chiar nu are nimeni aşa ceva, pentru că anunţul nu a avut succes. Nu s-a prezentat nimeni”, a declarat Marius Mioc.
 

Următorul demers făcut de cercetătorul timişorean a fost către Serviciul Român de Informaţii. „I-am întrebat pe cei de la SRI, conform Legii 544, dacă au în arhivă lor un manifest din 14 decembrie 1989, de la Iaşi. Dacă au un asemenea manifest, cer şi şi eu o copie. Răspunsul de la SRI a fost că nu a existat un asemenea manifest. Mi-au sugerat să mă adresez la CNASA”, a declarat Marius Mioc, care a şi depus cererea la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

image

Pentru că nu a primit un răspuns în temeiul legal, Mioc a dat în judecată CNSAS, iar Tribunalul Timiş i-a dat câştig de cauză. Într-un final, CNSAS a răspuns: „Au spus că s-au făcut verificări, iar până la acest moment nu au putut fi identificate aceste documente”, a mai spus Mioc. Acesta nu s-a dat bătut şi a depus o cerere şi la Parchetul Militar din Iaşi, care ar fi trebuit să aibă manifeste (dacă ele ar fi existat), ca probă la Dosarul legat de evenimentele din decembrie 1989.
 

"La Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi a fost înregistrat dosarul nr.330/P/1989 privind pe Pruteanu Şefan, Vicol Vasile şi Odobescu Valentin, faţă de care s-au efectuat cercetări referitoare la acţiuni ce constituiau propagandă împotriva oriânduirii socialiste, infracţiuni prev- şi ped.de art.166 alin2 din Codul penal 1968. cest dosar se află în arhiva Secţiei Parchetelor Militare şi nu conţine vreun document la care dumneavoastră faceţi referire.
 

Tot la Secţia Parchetelor Militare, în dosarul nr.11/P/2014 privind evenimentele din decembrie 1989, a fost depus, în copie xerox, de către Răşcanu Dumitru din Iaşi, participant la evenimentele din Iaşi în perioada decembrie 1989, un manifest intitulat <Chemare către toţi cetăţenii de bună credinţă> şi alte două copii xerox de la Simpozionul <Zece ani de la Revoluţia Română>", se arată în răspunsul de la Tribunalul mIlitar Iaşi.

„Răspuns primit a fost că acel dosar nu conţine acel manifest. În Dosarul făcut în 1989, trei ieşeni au fost cercetaţi pentru aşa zisele răspândiri de manifeste care să fi dus la izbucnirea revoluţiei. Cu cât trece timpul, cu atât i se dă mai mare importanţă. De la nimic, la începutul anilor ‘90, s-a ajuns la marele eveniment de la Iaşi. Dacă în cartea din 1994 nu a existat decât o variantă de manifest, în cel din anul 2000 au apărut şi copii xerox cu revendicări elaborate de o organizaţie clandestină numită Frontul de Salvare Naţională. Interesant este că la instituţiile statului nu există nimic. Problema este că se contrazic şi ei. În 1994 aminteau de o organizaţie cu numele Frontul Popular Român, iar în 2000 de Frontul de Salvare Naţională. Casian Spiridon l-a dat în judecată pe Alexandru Tacu, pentru că a scris aceea carte în care demontează toată povestea, iar instanţa de judecată, în toate cele trei faze, i-a dat dreptate lui Tacu”, a afirmat Marius Mioc.

image


 

Cercetătorul crede că în 1996, atunci când s-a deschis Dosarul Revoluţiei, şi când a început procesul generarilor Victor Atanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac, prin promovarea evenimentului de la Iaşi, din 14 decembrie 1989, s-a dorit minimalizarea rolului jucat de Timişoara în revoluţie.

Au încercat să lase uitate ce s-a întâmplat la Timişoara. S-a vorbit atunci că revoluţie a fost din 22 decembrie, pentru a-l face scăpaţi pe Stănculescu şi Chiţac. E clar că au dorit minimalizarea Timişoarei. Începutul unei revoluţii poate fi considerat ceva ce a dus şi la o continuitate şi la un sfrâşit. Însă demonstraţia de la Iaşi nu a avut loc, nu a ieşit nimic acolo, ca atare nu e nicio revoluţie. Diferite proteste au mai avut loc şi în altă parte. La Timişoara, în noiembrie a fost revolta de la fabrica UMT, înainte de asta, tot în 1989, a fost scandalul de la meciul de fotbal al celor de la Poli, demonstraţia din Piaţa Libertăţii. Revoluţia e succesiunea de evenimente care a dus la răsturnarea lui Ceauşescu”, a mai spus Marius Mioc.


Citeşte şi:

Generalii Stănculescu şi Chiţac au pierdut definitiv la CEDO lupta cu statul român, în dosarul Revoluţiei din '89, de la Timişoara

Cum l-a turnat Gelu Voican Voiculescu pe Bivolaru, guru MISA, la Securitate: „Are priză la oameni reduşi, handicapaţi, labili. Un amăgit care-i amăgeşte pe alţii”
 

Reţeaua de tuneluri folosite de „teroriştii“ lui Ceauşescu: „Leagă două aeroporturi, sediul Partidului Comunist şi Casa Poporului“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite