Primarul Timişoarei, liberalul Nicolae Robu, despre noul Cod Administrativ votat de PSD-ALDE: „Toţi primarii PNL îşi doreau această schimbare în bine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Timişoarei, Nicolae Robu (PNL) salută aprobarea noului Cod Administrativ
Primarul Timişoarei, Nicolae Robu (PNL) salută aprobarea noului Cod Administrativ

Contestat şi considerat mecanism de politizare a administraţiei publice,  noul Cod Administrativ votat luni în Camera Deputaţilor este apreciat de primarul Timişoarei, Nicolae Robu, care consideră ca noul act normativ aduce îmbunătăţiri semnificative în funcţionarea administraţiei publice.

Înainte de votul pentru aprobarea Codului Administrativ, primarul Timişoarei Nicolae Robu i-a cerut public preşedintelui PNL, Ludovic Orban, să voteze codul arătând ca nu tot ce vine de la adversari e negativ.  „Un partid puternic nu-şi stabileşte linia de conduită prin negarea a tot ce vine de la adversari, ci îşi permite să spună inclusiv că este de acord cu adversarii, atunci când aceştia –oricât de răi ar fi! – vin cu câte un lucru bun sau măcar relativ mai bun!” a spus Robu înainte de aprobarea Codului Administrativ.

Nicolae Robu a susţinut inclusiv controversata prevedere care scotea ANFP din procedura de angajare a funcţionarilor publici, prevedere la care PSD-ALDE au şi renunţat ca urmare a criticilor aduse din partea Comisiei Europene. Robu s-a declarat dezamăgit de modificarea adusă pe ultima sută de metri proiectului iniţial. „Ştie cineva de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici oricât de buni ar fi mai bine decât administraţia publică locală ce angajări sunt necesare? E o contradicţie inclusiv cu Constituţia. Ce autonomie e asta când un organism al statului vine să îţi aprobe astfel de lucruri? Astea sunt prostii”, a declarat Robu.

În context, primarul Nicolae Robu a spus că politizarea funcţiei de prefect ar trebui asumată, actuala formulă, în care prefecţii sunt apolitici, fiind „cea mai mare ipocrizie”. „Prefectul trebuie să fie agreat de către forţa politică de la guvernare. În practică, prefecţii găsiţi în funcţie, cunoscuţi ca provenind de la un partid advers au fost şicanaţi, transferaţi în alt colţ al ţării, supuşi la controale peste controale doar doar îşi dau demisia. Dacă nu şi-au dat demisia au fost detaşaţi, spunându-se că sunt consideraţi foarte buni şi e nevoie de ei într-un judeţ cât mai departe de casa lor. Nu e normal ca funcţia de prefect să fie asumată ca o funcţie politică? Este reprezentantul Guvernului în teritoriu”, a spus Robu.

„PNL s-a manifestat aproape exclusiv reactiv faţă de tot ce a venit de la PSD”

Referitor la prevederile noului Cod Administrativ, primarul Timişoarei a declarat că „toate aceste schimbări sunt schimbări în bine”.  „Nici nu poate spune PSD-ul că are paternitate. Codul Administrativ este rezultatul muncii unor specialişti şi a ajuns acum la rând. Nu era cazul ca PNL să se opună aşa stereotip pentru că din păcate, nu numai acum de când este Ludovic Orban preşedinte, PNL s-a manifestat aproape exclusiv reactiv faţă de tot ce a venit de la PSD. A alunecat înspre o poziţie în care tot comportamentul a fost unul pur reactiv rezultat prin negarea a tot ce spune şi face PSD-ul”, a mai declarat Nicolae Robu.

Primarul Timişoarei a dat exemplul prevederii care permite aprobarea unor proiecte de patrimoniu cu o majoritate simplă, faţă de două treimi cum era până în prezent. „Cred că este bine ca atunci când este vorba de înstrăinarea patrimoniului sau de achiziţionarea a noi elemente în patrimoniu să fie două treimi, dar nu pentru orice proiect care vizează patrimoniul să ai nevoie de două treimi. Vrem să ridicăm dreptul de dreptul de administrare al RATT asupra unui teren pe care acum sunt buruieni. Nu putem pentru că e nevoie de două treimi din voturi. Nu este absurd? Consiliul Judeţean vrea să demoleze nişte clădiri. Acolo e nevoie de două treimi pentru că scoţi ceva din patrimoniu. E o diferenţă. Ghinion pentru unii, dar e o diferenţă”, a arătat Robu.

Nicolae Robu: Pensiile speciale, o denumire populistă

Referitor la pensiile speciale acordate primarilor, primarul Nicolae Robu a spus că acestea sunt numite incorect „pensii speciale”.  „Este o denumire populistă, de antipropagandă. Eu sunt omul care asumă. Din păcate, când stai de vorbă în diferite contexte, ceea ce spun eu spune foarte multă lume, dar public nu o spune nimeni. Inclusiv despre situaţia din PNL nu iese nimeni să spună. Cel puţin primarii PNL, nu 99 la sută, toţi, sutî la sută, îşi doreau această schimbare în bine a legislaţiei şi ar fi dorit-o dacă nu era această indemnizaţie specială, că este vorba de o indemnizaţie specială, nu despre o pensie specială. Normal că cei care nu au niciun primar sunt împotrivă, dar cei care ştiu ce înseamnă administraţia publică sunt de acord. Nu se exprimă public că deh...Dar mai e câte un fraier ca mine care asumă totul”, a mai spus Robu

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite