O sticlă de vin de Porto din 1888 poate fi cumpărată cu 3.600 de euro. România a primit o cotă de zece sticle
0Orădeanul Adrian Butuc trăieşte de 25 de ani în Portugalia, unde lucrează în domeniul viticol. Acesta va aduce în România, în decembrie, vinuri de Porto din 1888.
Adrian Butuc este originar din Oradea, şcolit în Timişoara, dar de 25 de ani trăieşte în Portugalia. A plecat, la fel ca mulţi alţi români, în căutarea unei vieţi mai bune, iar de mai mulţi ani lucrează în domeniul viticol.
A revenit la Timişoara, cu vinurile din zona Porto, la salonul de vinuri Rovinhud, care a ajuns la ediţie a patra.
Portugalia este unul dintre cei mai mari producători de vin din lume.
„Portughezii cultivă aproape 300 de soiuri autohtone. Se mândresc cu acest lucru, transmit tradiţie, excelenţă, autenticitate. E o ţară mult mai mică decât România, dar stau excelent în acest domeniu. Sunt pe locul şapte în lume la plantat, sunt în top patru în Europa. De asemenea, sunt pe locul trei la nivel mondial la consum. România este pe locul 12 la la producţie, la nivel mondial, dar din păcate stă mai rău la consum. Portughezii au 54 de litri de vin pe an, pe cap de locuitor, iar românii undeva la 20 de litri de vin per capita”, a declarat Adrian Butuc.
Vinul de Porto a fost mulţi ani port-drapelul vinului din Portugalia. Sunt vinuri premium, vinuri de exelenţă, spune Adrian Butuc.
„Vinul de Porto este un vin fortificat, obţinut prin oprirea intenţionată a fermentaţiei alcoolice prin adăugarea distilatului din vin de înaltă calitate. Vinul de Porto este etern. Îl poţi învechii la infinit. Sistemul de înobilare, de învechire, se face în butoaie de stejar”, a explicat specialistul.
Adrian Butuc va reveni în România (în Timişoara, Bucureşti - la Hilton, şi Cluj), în luna decembrie, cu vinuri de Porto foarte vechi. Este vorba de vinuri din 1888.
„O sticlă de Porto din 1888, costă undeva la 3.600 de euro. S-au produs undeva la 900 de sticle, iar la nivel mondial mai există la vânzare cam 300 de sticle. România a primit cotă pentru acest vin. Este vorba de doar zece sticle. Dar pentru decembrie mai sunt de vânzare doar cinci sticle. Cinci sticle au fost deja vândute, au cumpărat oameni care pun preţ pe amintirile lor. Degustarea de vin din 1888 este o degustare memorabilă. Are aromă de lichior de nucă verde, cu foarte multă vanilie, cu acest toast de pâine prăjită, stejar umed”, a mai spus Adrian Butuc. Acesta afirmă că cel mai vechi vin din care a băut, tot de Porto, era dintr-o colecţie din timpul dinastriei Filipilor, din 1780.
La Salonul de vinuri Rovinhud participă 31 de expozanţi, vor fi nouă masterclass-uri şi peste 300 de vinuri.
Toţi cei implicaţi voluntar în eveniment - de la ”cărătorii” de răcitoare de vin până la invitaţii care susţin master class-urile – împărtăşesc acest scop comun şi o fac, cu atenţie şi rigoare, în beneficiul persoanelor cu dizabilităţi de la Asociaţia Ceva de Spus.