Noua generaţie de meşteri artizani prinde aripi. Obiectele spectaculoase se nasc din pasiune, talent şi tenacitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cezar Blânda de la Lun face parte din noua generaţie de meşteşugari FOTO Ş.Both
Cezar Blânda de la Lun face parte din noua generaţie de meşteşugari FOTO Ş.Both

În Timişoara a apărut o nouă generaţie de meşteri artizani, care vin cu produse care mai de care mai inedite, realizate cu multă pasiune. Cei mai mulţi tineri artizani nu au moştenit şi nu au furat meserie de la cei bătrâni, ci au învăţat să lucreze de pe internet

Tinerii artizani nu au nicio legătură cu vechii meşteşugari din oraş, ci spun că au descoperit sau au învăţat să lucreze cu ajutorul Internetului. Acum, pe Youtube, de exemplu, pot găsi aproape orice idee. De la cum să fabrice de la zero un produs, fie din lemn, piatră, metal sau ceramică, la sugestii de materiale şi ustensile. 

Pe lângă pasiune, dacă mai au şi un pic de talent şi mai multă tenacitate, rezultatele pot fi surprinzătoare. Pentru că tinerii meşteşugari nu au avut parte de nicio promovare, Cătălin Sorescu, inginer de software de meserie şi pasionat de domeniul craft, a pus pe picioare Asociaţia Breasla Artizanilor.

„Mulţi tineri, treptat-treptat, au început să redescopere craftul. Majoritatea a luat-o de la zero. Înainte erau forumurile de pe internet, au urmat blogurile, acum e social-media. Meseriile nu mai sunt un secret, ţine doar de tenacitatea celui care vrea să depună efortul să înveţe. E un proces lung de învăţare şi de încercare. Trebuie să pui mâna şi să faci. La început greşeşti, apoi greşelile devin tot mai mici şi ajungi la un stadiu în care poţi să realizezi un obiect frumos, vandabil şi făcut cu multă tehnică şi sudoare. Vrem să adunăm în comunitatea din jurul. Asociaţiei Breasla Artizanilor cât mai mulţi şi diverşi astfel de oameni, încercăm să adunăm oameni care fac obiecte unicat şi de la un anumit nivel în sus. Vrem să-i promovăm pe cei care chiar merită, să-i scoatem un pic din aglomeraţia asta de produse făcute în serie”, a declarat Cătălin Sorescu, care a deschis în Timişoara şi un magazin de unde amatorii pot cumpăra unelte pentru craft.

Craft Timişoara FOTO Ş.Both

„Banii ajung înapoi în Timişoara, nu sunt trimişi în China sau India”

Cei mai mulţi meşteri artizani din Timişoara lucrează cu lemnul. Nu neapărat că este cel mai uşor, dar e printre cele mai căutate. Pentru că sunt şi obiecte unicat, preţul lor este pe măsură.

„Cu siguranţă este mai scump decât produsele făcute în serie mare. Dar, pe de altă parte banii pe care-i dai la oamenii din jurul tău ajung cumva înapoi la tine. Pentru că aceşti artizani sunt din Timişoara – toate obiectele acestea sunt făcute de oameni din Timişoara, aşa că banii ajung înapoi în Timişoara, nu sunt bani trimişi în China sau în India. A cumpăra un produs făcut de aceşti oameni este partea noastră de contribuţie la dezvoltarea oraşului, cred că e un lucru bun”, a mai spus Cătălin Sorescu.

Craft Timişoara FOTO Ş.Both

Inginerul electronist pasionat de craft

Produsele realizate de Eja sunt din lemn de păducel, de mahon, palisandru sau wenge, toate făcând parte din categoria lemnelor preţioase. Inginerul Cosmin Obreja este cel care dă aceste forme plăcute ochiului. 
 

„Am avut un apartament şi a trebuit să renovez eu tot, fiindcă mi-au plecat muncitorii. De acolo am început să învăţ să fac lucruri cu mâna. Când am ajuns să mă mut la o casă, am putut să-mi fac un atelier. În rest, am ajuns să am contact cu ideea de pe crafting de pe YouTube şi alte medii de pe internet. Eu sunt inginer electronist şi doar ideea de perseverenţă e comună cu craftul. Veniturile mele vin de la multinaţonala unde sunt angajat, dar îmi place ideea de breaslă. Putem să aratăm lumii ceva frumos, oamenii să afle cine suntem, ce facem. Îmi place să lucrez cu mâinile, cu rindele, cu tot felul de unelte care presupun o anumită înţelegere a lemnului”, a afirmat Cosimin Obreja.

Craft Timişoara FOTO Ş.Both
Craft Timişoara FOTO Ş.Both

„Toate obiectele la care lucrăm necesită timp”

Space artizan face obiecte din lemn, alamă şi corian, un material foarte la modă acum. De la obiecte de mobilier, la bijuterii din resturile rămase. În spatele proiectului se află Paul Hetzl. 

„Space artizan este un brand pe care l-am lansat în urmă cu vreo patru ani, având o experienţă de vreo 20 de ani pe partea de mobilier custom. Cu asta m-am ocupat eu dintotdeauna. Am făcut doar la comandă. Lucrez împreună cu soţia mea, care e designer de interior. Cu ideile plămădite de ea şi cu priceperea mâinilor mele reuşim să le aducem la lumină aceste obiecte. Ne place să spunem că facem <slow furniture>. Toate obiectele la care lucrăm necesită timp”, a declarat Paul Hetzl.

Craft Timişoara FOTO Ş.Both
Craft Timişoara FOTO Ş.Both
Craft Timişoara FOTO Ş.Both

Conexiunea omului cu natura

Cezar Blânda de la Lun Design crează din lemn bijuterii handmade, obiecte decorative şi chiar mobilier. Prin obiectul respectiv, creează practic o conexiune a omului cu natura, explică el.

„Eu, de fel, mă consider creator. Poate că este un cuvânt modest, dar nu am studiat acest lucru, eu sunt psiholog de meserie, ci din pură pasiune de a crea. Toată filosofia din spate este metamorfoza asta de la idee, de la nimic, la ceva concret. Mulţi oameni sunt în contact pentru prima dată cu asemenea timp de obiecte. Eu pot să fac un anumit design, la un bol de exemplu, dar în definitiv linia care defineşte bolul este făcut individual. Aşa că nu sunt două obiecte la fel”, a spus Cezar Blînda.

Craft Timişoara FOTO Ş.Both
Craft Timişoara FOTO Ş.Both



Cezar lucrează împreună cu soţia lui, Manuela, cântăreţă din Timişoara, care s-a făcut remarcată în concertele susţinute alături de compozitorul de muzică electronică Dani Dorobanţu. 

Craft Timişoara FOTO Ş.Both
Craft Timişoara FOTO Ş.Both


 

Cătălin Sorescu, preşedintele Asociaţiei Breasla Artizanilor, spune că pregăteşte deschiderea unui muzeu al uneltelor. A adunat în timp peste 5.000 de obiecte; rindele, boloboace, echere, topoare, fierăstraie, şurubelniţe, chei, cleşti, dălţi, ciocane, toate vechi şi foarte vechi. 
 

Vă recomandăm să mai citiţi: Fashion sustenabil. Haine unicat realizate din deşeuri textile reciclabile FOTO Lumânări parfumate, făcute din ulei alimentar uzat. Se fabrică la Timişoara

Transformarea unui cartier istoric, din cel mai ocolit în cel mai râvnit loc: Şi noi am avut unele prejudecăţi, dar n-am avut niciun fel de probleme | FOTO

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite