Invenţie revoluţionară. GPS-ul pentru motociclişti, realizat în 24 de ore de un român, un moldovean şi doi slovaci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
GPS - ul pentru motocilşti conectat la telefon a fost dezvoltat în cadrul HackTM 2016
GPS - ul pentru motocilşti conectat la telefon a fost dezvoltat în cadrul HackTM 2016

Peste 400 de IT-işti din ţară şi din străinătate au participat weekend-ul trecut la Timişoara la HackTM2016, un maraton de programare ajuns deja tradiţie. În cadrul maratonului, una dintre echipe a dezvoltat Smart Helm, un GPS dedicat motocicliştilor, care funcţionează pe bază de vibraţii.

Student în anul patru la Universitatea Politehnica din Timişoara şi pasionat de motoare, Lucian Todorovici (22 de ani) a participat la maratonul de programare de la Timişoara cu un proiect de realizare a unui GPS pentru motociclişti. Din echipa lui Lucian au mai făcut parte doi slovaci şi un tânăr din Republica Moldova. În mai puţin de 24 de ore, cei patru programatori au reuşit să dezvolte aplicaţia care îi ghidează pe motociclişti spre o destinaţie necunoscută, fără a le distrage atenţia.

La modul concret, GPS-ul pentru motociclişti funcţionează cu ajutorul unor dispozitive vibratoare montate în dreapta şi în stânga căştii pe care o poartă motociclistul. Dispozitivele sunt conectate prin bluetooth la telefonul mobil, iar dacă motociclistul va trebui să vireze la dreapta, va vibra dispozitivul drept. La fel se întâmplă şi pentru partea stângă.

În timpul avut la dispoziţie, programatorii nu au reuşit să rezolve şi problema sensurilor giratorii. „Problemele GPS-urilor pentru motocicletă ţin de luminozitatea ecranului şi distragerea atenţiei. Toate elementele grafice distrag atenţia. Prin aplicaţia pe care am dezvoltat-o noi casca este conectată prin bloututh la telefonul mobil. Pe telefonul mobil rulează o platformă de hărţi pe care dezvoltatorii o au la dispoziţie. Se stabileşte un traseu după care primim o aplicaţie. Luăm locaţia telefonului mobil şi dacă motociclistul se apropie de punctul în care are de făcut o manevră îi trimitem un semnal. Acesta poate fi la stânga la dreapta sau înainte”, a explicat Lucian Todorovici.

Tânărul timişorean a spus că GPS-ul pentru motociclişti poate fi produs fără probleme la scară largă, costurile fiind destul de reduse. „Nu poate costa mai mult de câteva zeci de euro”, a explicat tânărul potrivit căruia dizpozitivele folosite la realizarea GPS-ului costă maximum 20 de dolari.

HackTM 2016 a reunit 405 programatori si web designeri, care au participat la un maraton de programare dezvoltând aplicaţii cu adevărat spectaculoase. „HackTM creşte în fiecare an. Creşte şi devine mai tânăr. Îmi place faptul că avem foarte mulţi copii ca participanţi. Îmi place faptul că avem tehnologii foarte noi, că acelea aduse de către Movidius sau Continental Automotive România. De asemenea, îmi place că este, cu siguranţă, un eveniment divers din punct de vedere al vârstei participanţilor şi că oamenii învaţă, atât cei tineri de la cei mai în vârstă, cât şi invers”, spune Radu Ticiu, preşedintele Banat IT, organizatorul HackTM.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite