FOTO Pe urmele lui Stefan Hell, câştigătorul Nobelului pentru Chimie. Cercetătorul german are o casă în oraşul Sântana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stefan W. Hell, cel care a descoperit că printr-un microscop fotonic se pot face observaţii mult mai amănunţite decât se credea asupra celulelor, are o casă în oraşul Sântana, judeţul Arad, acolo unde şi-a petrecut toată copilăria. Localnicii şi-l amintesc pe Stefan ca fiind un tânăr cuminte, pasionat de învăţătură.

Localitatea Sântana, din judeţul Arad, a devenit brusc cunoscută recent, după ce Premiul Nobel pentru Chimie a mers anul acesta la Stefan Hell, un cercetător german născut aici. România are „meritul“ să-l fi vândut pe Hell, alături de alţi un sfert de milion de etnici germani. Stefan Hell şi părinţii lui au părăsit ţara noastră în anul 1978, pe când el avea doar 15 ani. 
 

Stefan Hell era un copil foarte studios. Prefera să stea să citească decât să participe la baluri. Îşi aduce aminte de acest lucru Katarina Renz, unul dintre cei aproximativ 300 de şvabi din Sântana. 


„Fiica mea, care şi ea trăieşte în Germania, a fost colegă de şcoală cu Stefan Hell. Îl ştiam şi eu, era un copil retras, liniştit. Nici nu mergea la baluri. Dar nici nu putea să iasă din el decât un om de calitate având în vedere cum au fost părinţii lui. Tatăl lui era subinginer la fabrica de lemn de la Pâncota, iar mama a fost învăţătoare de limbă germană“, a declarat Katarina Renz, care a fost şi vecină cu familia Hell. 

image


Katarina Renz a rămas cu soţul ei la Sântana. Restul familiei se află în Germania FOTO Ş.Both

“Stefan Hell a făcut şcoala gimnazială I-VIII la Sântana. Dirigintele lui era Marta Folmann, iar ca profesor de chimie pe Ioan Klink. Erau doi profesori de excepţie, care şi ei au plecat apoi în Germania”, ne spune Ana Honiges, director adjunct la Şcoala Gimanzială “Sfânta Ana” din localitate.


Casa copilăriei 


Stefan Hell a locuit pe actuala stradă Rozelor, la numărul 33. După plecarea lor în Germania, casa a intrat în posesia CAP-ului local, care a băgat în ea chiriaşi. 


„Ei aveau aici două case. Eu eram economist la CAP şi mi s-a recomandat casa, în 1983. După Revoluţie, mai exact în 1997, am putut cumpăra casa de la statul român“, declară Gheorghe Dan, care a făcut numeroase modificări la casă. La ultima sa vizită în Sântana, în 2012, Stefan Hell a vizitat casa coplăriei. 


„A dorit să vadă casa. Era cu tatăl lui şi cu soţia. Ea nu vorbeşte româneşte, este nemţoaică adevărată. I-am arătat şi fotografii cum era casa înainte. Chiar m-a rugat să îi trimit şi lui pe internet. I-am şi trimis vreo 40 de poze. I-a plăcut ce am făcut aici“, a mai spus Gheorghe Dan. 

image

Casa în care a copilărit Stefan Hell, acum modificată 

Stefan Hell a locuit aici până a plecat la Timişoara, la Liceul „Nikolaus Lenau“. Pe perioada a două semestre, Stefan a stat la internatul liceului. 


Nu s-a putut rupe de Sântana


Spre deosebire de Herta Muller, scriitoarea de Nobel, născută la Nitzchidorf, în judeţul Timiş, care nu a revenit niciodată în satul natal, omul de ştiinţă german nu s-a putut rupe total de Sântana. Hell a făcut demersurile să recupereze o altă proprietate a familiei sale, o casă care a aparţinut cândva tatălui său. Aceasta se află în centrul oraşului. Este o casă frumos renovată şi întreţinută.


„În casă locuieşte o familie tânără. Aceşti oameni au grijă de casă şi nu plătesc nimic. E casa care a aparţinut familiei tatălui lui Stefan. A revendicat-o şi acum este proprietatea lui“, a declarat pentru „Adevărul“ Ştefan Mackert, un şvab care a fugit în Germania, în anul 1984. 

image

Aceasta este casa aflată în proprietatea cercetătorului de premiu Nobel

„Noi suntem şi rude prin alianţă. Un frate de-al meu stă cu o verişoară de-a lui Stefan. Însă l-am cunoscut şi eu de abia acum doi ani, când a venit la Sântana. A mâncat şi la noi la pizzerie. Mă aşteptam să fie greu abordabil, pentru că era o persoană importantă. Era premiat mereu. Dar nici vorbă de fiţe, este un om extrem de modest. Parcă ne ştiam de o viaţă întreagă“, a mai povestit Mackert.

Sântana s-a transformat în rău
 

Localitatea Sântana a fost înfiinţată de coloniştii şvabi aduşi de Imperiul Habsburgic după ce vechea vatră a fost pustită de turci. La recensământul din 1930 au fost înregistraţi 5.582 locuitori, dintre care 4.922 germani, 373 maghiari şi 260 români. În 2011, cifrele seci arată o populaţie de 11.428 de locuitori, din care 79,8 la sută sunt români, iar germani mai sunt doar 2,91 la sută. Plecarea nemţilor şi-a lăsat amprenta pe Sântana.

"Nu vă puteţi imagina cum arăta Sântana în 1977. Totul era diferit. Era curăţenie, fiecare om se ocupa de terenul din faţa casei, fiecare văruia pomii, era o altă civilizaţie. A fost şi o şcoală bună. Acum totul este degradat. Mulţi care au venit sunt <zero-barat>. Sunt şi oameni de calitate, dar mulţi trag în jos oraşul", a mai povestit Ştefan Mackert.

image

Ştefan Mackert a devenit rudă prin alianţă cu Stefan Hell

Educaţie severă în România

Stefan Hell a acordat un interviu în exclusivitate pentru emisiunea în limba germană de la Radio Timişoara, în care a vorbit despre premiul primit. 

“Este un lucru grozav. Un premiu Nobel este cea mai mare distincţie pentru un cercetător şi confirmă că munca alături de echipa mea este una foarte importantă. Faptul că am primit acest premiu este un lucru cu totul deosebit”, a spus Hell, ale cărui descopeire va da posibilitatea oamenilor de ştiinţă săînţeleagă cum funcţionează o celulă vie, cum funcţionează omul la nivel celular, cum se întreţine sistemul uman. De asemenea, se va putea înţelege şi afla ce se întâmplă atunci când o celulă se îmbolnăveşte, când e vorba de boală, o infecţie virală sau de o mutaţie la nivel celular, în cazul cancerului.

image

Stefan Hell a descoperit o modalitate de a vedea cu microscopul fotonic cum funcţionează celulele vii
 

Întrebat ce a primit din partea României, înainte de emigrare, Stefan Hell a spus:  “Ceea ce am primit din România, din Banat, a fost, foarte devreme, fascinaţia pentru ştiinţele naturii. Educaţia, pe atunci, trebuie să mărturisesc, a fost foarte severă şi foarte bună. Am avut norocul de a avea mulţi profesori grozavi. Cu siguranţă dacă nu plecam în Germania, dacă nu aş fi avut parte de extraordinara formare profesională extra-curriculară, dacă nu aş fi studiat la o universitate de prestigiu, unde să găsesc oameni care să mă susţină, dacă nu aş fi avut posibilităţile oferite de Institutul Max Plank, nu aş fi putut face descoperirea”, a declarat Stefan Hell. 

Vă mai recomandăm:

Bucurie fără margini în Sântana, unde s-a născut Stefan W. Hell, neamţul originar din România care a câştigat Nobelul: „Ne-a pus orăşelul pe harta lumii”.   Şcoala în care a învăţat şi Stefan Hell a trecut prin momente grele, pentru că toţi profesorii şi învăţătorii au plecat. Cu ajutorul comunităţii şvabilor din Sântana, care trăiesc în Germania, s-a rezolvat problema, aceştia plătind chiar şi naveta unui profesor care vine din Arad.

Laureatul premiului Nobel pentru Chimie în 2014: „A fost o uşurare imensă să plec din România”. Stefan W.Hell, şvabul născut în oraşul Sântana, din judeţul Arad, laureat al Nobelului pentru Chimie, a oferit un interviu publicaţiei Sued Deutsche, în care a vorbit şi despre trecutul său din România.

EXCLUSIV Stefan W.Hell, al doilea elev de la Liceul „Nikolaus Lenau” din Timişoara care a câştigat un Nobel. Stefan W. Hell, şvab născut la Sântana, în judeţul Arad, este al doilea elev de la Liceul „Nikolaus Lenau” din Timişoara câştigător al unui premiu Nobel, după scriitoarea Herta Müller.

Citiţi şi:

Mărturiile şvabilor vânduţi de Ceauşescu Germaniei. Cât era şpaga cerută de securişti şi ce a făcut fostul dictator cu miliardele de mărci

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite