FOTO Sălile de sport „Adrian Năstase” la 10 ani de la inaugurare între jalnic şi acceptabil: „Sunt prost făcute. Joci fotbal de unul singur. Nu te vede nimeni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sala de sport din Chevereşu Mare arată ca după război. Primarul Marcel Muia susţine că a fost distrusă la nervi FOTO Daniel Dancea
Sala de sport din Chevereşu Mare arată ca după război. Primarul Marcel Muia susţine că a fost distrusă la nervi FOTO Daniel Dancea

Recent eliberat din puşcărie Adrian Năstase sărbătoreşte anul acesta 10 ani de la construirea celor 400 de săli de sport. Unele dintre săli construite încă de la început cu probleme (infiltraţiile de apă spre exemplu), la care s-a adăugat incompetenţa unor primari şi proasta educaţie a unora care provoacă distrugeri, arată jalnic. În localităţile cu primari mai gospodari sălile sunt întreţinute şi arată acceptabil.

Zece din cele 400 de săli de sport din construite în 2004 de Guvernul Năstase sunt în judeţul Timiş. Jebel, Cărpiniş, Lovrin, Chevereşu Mare, Făget, Peciu Nou, Belinţ, Tomeşti, Deta şi Jimbolia sunt localităţile timişene care s-au regăsit pe lista lui Năstase. Potrivit presei locale din 2004, făcute în grabă, sălile au înregistrat probleme încă de la început, cele mai multe cu infiltraţiile de apă.

Cu sau fără probleme sălile lui Năstase au rămas în picioare, iar la 10 ani de la inaugurare îşi dau testul rezistenţei, fiind totodată şi o oglindă a primarilor care răspunde de ele. „Adevărul” a făcut un tur al câtorva dintre sălile de sport din Timiş, iar imaginile vorbesc de la sine.

La Chevereşu-Mare, ca după război

Una din cele mai grave situaţii este la Chevereşu Mare. Pe marginea şoselei, o pancardă rudimentară anunţă că „Primăria închiriază sala de sport”. Numărul de telefon este afişat şi el pe „panoul publicitar”. Faţada scorojită, lăsată în paragină şi distrusă de infiltraţiile de apă, prefaţează dezastrul din interior. Lipită de şcoală, sala de sport este folosită în cea mai mare parte de elevii din localitate. Gazdă de ocazie, directorul şcolii, Valentin Opronescu prezintă sala cu toate minusurile ei: pereţi găuriţi, chiuvete sparte, vestiare vandalizate şi uşi distruse.

Sală de sport Chevereşu Mare

Directorul şcolii dă asigurări că distrugerile nu sunt provocate de copiii de la şcoală. Vandalii sunt cei care închiriază sala şi îşi descarcă nervii unei înfrângeri pe pereţi şi tot ce prind în cale. Copiii sunt tot timpul sub control şi nu au cum să distrugă. Cei mari îşi descarcă nervii pe pereţi când pierd un meci”, susţine Valentin Opronescu, care recunoaşte că sala are nevoie de îmbunătăţiri. La rândul său, primarul Marcel Muia susţine că vandalii care distrug sala „se enervează ca tot omul”. „Deja am început să înlocuim pereţii din placaj cu pereţi de cărămidă pentru că o simplă lovitură se sparg pereţii”, a declarat primarul Muia.

WC-uri care pot fi rupte „numa dacă tragi cu tancul”

Sala de sport din Belinţ a fost până nu demult copia fidelă a sălii din Chevereş. Consiliul local  alocat, însă, 150.000 de lei şi chiar în această perioadă sala este în renovare generală. Se reabilitează faţada, acoperişul şi jumătate din interior. Pentru atât ajung banii. Cu banii alocaţi s-au scimbat deja pereţii din rigips cu pereţi din cărămidă, s-a zugrăvit interiorul şi s-au schimbat grupurile sanitare.


CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO

„La români e foarte greu. Noi foloseam sala şi pentru echipa de fotbal a localităţii, dar distrugerile le provocau copiii de la şcoală care dădeau cu pumnii şi picioarele în pereţi. Nici nu puteai să le zici nimic că a doua zi veneau părinţii şi se luau de tine. Acum am pus pereţi din cărămidă să dea cu picioarele cât vor. Wc-urile sunt ca alea de pe autostradă încorporate în beton. Numa dacă le tragi cu tancul se mai rup”, a spus primarul Gheorghe Laza, care se plânge că nu reuşeşte să rezolve problema infiltraţiilor de apă din acoperiş, problemă existentă încă de la inaugurare. Primarul mai are un regret. „Toate sălile astea sunt prost făcute. Nu au o tribună măcar de 20 de locuri. Joci de unul singur şi nu te vede nimeni. La urma urmei sunt bune şi aşa pentru că măcar sunt făcute”, a mai declarat primarul din Belinţ.

Sala de sport din Belinţ Sala de sport din Belinţ Sala de sport din Belinţ

Omul sfinţeşte locul

Contactat telefonic, primarul din Jebel, Sabin Bociu, dă asigurări că sala din localitatea lui „arată impecabil”. La faţa locului se poate vedea că sala este foarte bine întreţinută şi dacă „impecabil” este un cuvânt prea mare, cel mai potrivit calificativ este „acceptabil”. Recent renovată, sala de sport din Jebel se află chiar lângă şcoala, care într-adevăr arată impecabil după o investiţie din bani europeni de 800 de mii de euro.

Sala de sport Jebel Sala de sport Jebel Sala de sport Jebel

Sala de sport zugrăvită pe interior şi exterior îşi întâmpină vizitatorii cu un perete pe care se află diplomele elevilor premiaţi la diferite discipline sportive. De asemenea, regulamentul de utilizare al sălii este afişat şi el la avizier, iar pe uşi sunt reguli clare, scrise pe o foaie A4, cu greşeli gramaticale. Grupurile sanitare sunt vechi, dar în mare parte sunt curate şi bine întreţinute. În interior plasele de la porţi sunt noi, iar barele metalice, parte integrantă a structurii sălii, sunt protejate cu bureţi, astfel încât jucătorii să nu se lovească. „Ca la orice casă, în 10 ani de zile mai trebuie să şi zugrăveşti că nu e farmacie, e sală de sport. Ca să zugrăveşti, dacă vrei să arate bine, îţi trebuie 600-700 de lei. Poţi să o zugrăveşti şi de două ori pe an”, a spus primarul Sabin Bociu.  

Sală de sport întreţinută şi echipată

O altă sală de sport construită de Năstase, care se prezintă bine la 10 ani de inaugurare este sala de sport din Deta. Chiar dacă a avut probleme cu infiltraţiile de apă, primarul de aici le-a rezolvat şi a desemnat un administrator care se ocupă de tot ce înseamnă bază sportivă a primăriei. Iar simţul de gospodar al administratorului Florin Pelin se vede din prima. Venit să prezinte sala, administratorul  se simte jenat de câteva fire de iarbă crescute pe lângă zidul clădirii şi le rupe. Acolo unde sala s-a degradat s-a intervenit şi s-a reparat, ceea ce a împiedicat degradarea sălii. Chiar dacă şi aici grupurile sanitare sunt vechi, este păstrată curăţenia, iar cei care joacă fotbal, tenit, handbal sau baschet în sala de la Deta îşi pot face un duş fără probleme. Şi la capitolul dotări sala de sport din Deta stă bine, mingile pentru orele de sport fiind la locul lor, iar mesele de ping-pong, cumpărate recent, făcute pachet şi depozitate la etaj, unde este amenajată şi o mica tribună.

Sala de sport Deta

Sălile de sport ridicate în „era” Năstase au fost construite în perioada 2004-2004. Acest proiect al premierului de la vremea respectivă, Adrian Năstase, a făcut şi obiectul unui pariu cu omul de afaceri Ion Ţiriac, care a promis că dacă sălile sunt construite la timp, îi face cadou lui Adrian Năstase un Mercedes. Pariul a fost câştigat de Năstase, care la inaugurarea primei săli de sport din Capitală a primit şi cheile Mercedesului. Năstase a spus atunci că scoate maşina la licitaţie, iar banii obţinuţi vor fi dedicaţi dotării unor săli de sport. Programul „săli de sport” iniţiat de Năstase a avut o valoare de 165 de milioane de euro.  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite