FOTO Legenda din jurul „Pomului de fier”, scos din Muzeul Banatului, în Piaţa Unirii, după 23 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Pomul breslelor", care se afla între 1828-1990 pe colţul străzilor Griselini şi Proclamaţia de la Timişoara, a fost scos în Piaţa Unirii, de Ziua Breslelor şi Meşteşugarilor


Asociaţia Piaţa Unirii a organizat un nou eveniment spectaculos în cea mai populară piaţă din Timişoara. De această dată este vorba de un târg al breslelor din Banat. 

Meşteşugarii au ieşit, în acest week-end, în stradă pentru a le prezenta timşorenilor câteva din tainele muncii lor, fie că sunt meşteri olari, aurari, tâmplari, anticari, pielari, bijutieri, dulgheri sau ceasornicari, ori frizeri

Unul din punctele tari ale evenimentului a fost expunerea „Pomului breselelor”, lângă magazinul de antichităţi Andreas. În jurul acestui „copac” s-au ţesut numeroase legende şi poveşti.  

„Pomul breselor” s-a aflat din 1828, până în 1990, pe colţul stăzii Francesco Griselini cu Proclamaţia de la Timişoara. Butucul de fier a fost dus, după Revoluţie, la Muzeul Banatului, pentru restaurare.

În locul originalului, cei de la muzeu au realizat o copie, care a fost montat în lăcaşul din colţul casei aflate vizavi de magazinul Bega.

După 23 de ani, „Pomul de fier” original a fost din nou scos din muzeu, la Ziua Breslelor şi Meşteşugurilor din Piaţa Unirii.



Controversă în jurul "Pomului breslelor"

image

Scriitorul şi istoricul timişorean Franz Liebhard, contrar opiniei publice larg răspândite, a dezvăluit că acest butuc ar fi putut fi mai degrabă firma unui magazin de feronerie.

Comerciantul, care a fost proprietarul casei din 1827 (un anume Andreas Trandaphil), a văzut originalul la Viena, după care a ţinut să aibă şi el o copie.

Pomul era legat de casă cu un lacăt mare, care însă a fost furat în anii 80.

O casă monument istoric

Casa unde se află “Pomul breslelor” a aparţinut în 1752, constructorului Johann Lechner (care a lucrat şi la Domul Catolic), dar în 1828 este cumpărat de Andreas Trandaphil, care la însărcinat pe meşterul Moritz Heim să instaleze „Pomul de fier”, ca firmă.

image

La parterul acestei clădiri a funcţionat vreme îndelungată restaurantul Hubertus al vânătorilor din Timişoara.

În urma unor lucrări efectuate la interioarele clădirii după cel de-al doilea Război Mondial au ieşit la lumină două picturi executate direct pe zid, una dintre ele reprezintă un ucenic care bate cuie şi aparţine pictorului bănăţean Franz Ferch. Lucrarea a fost realizată în perioada interbelică.

Legenda de la Viena

Astfel de pomi, înveliţi în tablă de fier, erau frecvenţi în spaţiul Austro-Ungar. Ca să înveţe o meserie, ucenicii trebuiau să călătorească şi să presteze muncă la diferiţi maiştri, să facă practică. Ajunşi într-un oraş nou, ei trebuiau să bată un cui în pomul oraşului repectiv, ca să demonsteze, că au fost acolo.

Originea acestui obicei provine dintr-o legendă: un tânăr ucenic ce se pregătea pentru meseria de lăcătuş dorea să poată fabrica lacăte ce să nu poată fi sparte de nici un hoţ. El a încheiat un pact cu diavolul, care urma sa-l înveţe cum să realizeze asemenea lacăte, iar în schimb tânărul trebuia să-i ofere sufletul ca recompensă.

image

Pe parcursul timpului calfele ar fi trebuit să bată câte un cui într-un pom fixat cu un astfel de lacăt ca să alunge diavolul.

Un “Copac de fier” există şi la Arad (realizat de acelaşi Moritz Heim), dar pot fi găsite asemenea replici la Bratislava, Gyor, Budapesta, Pecs, Szekesfehervar. Originalul se află la Viena, pe Kartner Strasse.

Citiţi şi: 

Legendele urbane ale Timişoarei: bloc construit în faţa Operei, tunele pe sub oraş şi podul lui Eiffel

Nostalgii timişorene. Amintiri despre oraşul de altădată

EPISODUL 1 „Cel din urmă bastion”


EPISODUL 2.  „Din viaţa Castelului”

EPISODUL 3 "Pe vremea tramvaiului cu cai"

EPISODUL 4 Minunata Gară Domniţa Elena şi trenul de Buziaş care trecea prin centru 

EPISODUL 5 Amintiri despre oraşul de altădată: Hoteluri şi localuri de lux din secolele XVIII-XIX-lea 

EPISODUL 6 Cum mergeau oamenii la "mozi"

EPISODUL 7 Buteliile Shell-Gas şi Aragaz din actuala cofetărie Violeta

E
PISODUL 8 Povestea uzinei de gaz din Timişoara, apărută în 1858

EPISODUL 9 Pe urmele unui celebru "fotoreporter" din Imperiul Austro-Ungar

EPISODUL 10 Timişoreanul care trimitea alimente în Germania, în schimbul unor acordeoane

EPISODUL 11 Elitelele se plimbau pe Corso, elevii, studenţii şi militarii pe Surogat

EPISODUL 12 Plimbare prin magazinele de pe Corso, de acum peste 70 de ani

EPISODUL 13 O „raită” prin prăvăliile de pe Surogat, unde erau doar două clădiri

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite