FOTO Jezero Joca - lacul preferat al pescarilor timişoreni din Banatul sârbesc: "Mai mult de jumătate din clienţii pescari sunt români"
0CELE MAI FRUMOASE LACURI DE PESCUIT. Lacul Jezero Joca din Serbia este unul din locurile preferate de pescarii din Timişoara. Este considerată cea mai bună baltă de ştiucă din Estul Europei.
Vreţi să aveţi o reuşită la o partidă de pescuit, sa vă simţiţi bine într-un loc frumos? Vă întrebaţi ce loc sau ce baltă sa alegeţi? Alegerea e destul de grea uneori. Situl www.pescuitmania.ro oferă toate aceste răspunsuri pentru cele mai frumoase lacuri de pescuit. Acesta are un sistem care, pe baza datelor postate de pescarii, generează un clasament. Timişorenii ies la penscuit şi pe canalul Bega, dar şi pe râul Timiş.
Din ce în ce mai mulţi preferă însă Ungaria şi Serbia, unde găsesc condiţii deosebite. Despre lacurile din Ungaria am mai scris, astfel că acum vă vom prezenta cel mai căutat lac de pescuit din Serbia. Este vorba de Jezero Joca, care se află la o distanţă de 130 de kilometri de Timişoara. Lacul este în apropierea de localitatea Belo Blato, şi face parte din complexul de ferme piscicole din Ecka (Zrenjanin-Banatul sârbesc).
Este considerată cea mai bună baltă de ştiucă din Estul Europei.
„Este cea mai mare baltă de ştiuca din Estul Europei, cu o suprafaţă de 560 de hectare - practic o deltă în miniatură. A făcut parte din crescătoria imperiala de peşte a împăratului Franz Iosef. Se pescuieşte ştiuca în sistem catch&release şi asta face ca trofeele de peste 10 kiloograme să fie obişnuite. Cea mai mare ştiucă prinsă a avut peste 21 de kilograme! Se mai poate pescui la staţionar crap şi somn, de asemenea exemplarele de peste 10 kilograme fiind ceva obişnuit”, a declarat Corneliu Vaida, care a creat o pagină de Facebook a bălţii care la ora asta are aproape 4.000 de membrii din toată lumea.
Mare parte din componenţii lotului naţional al Romaniei la spinning se antrenează acolo.
De la Jimbolia direcţia este spre Zrenjanin; apoi se merge pe şoseaua spre spre Belgrad. Ajungand la Ecka, se face la stânga în dreptul restaurantului "Trofej", şi peste pod, se ajunge la Hotel "Sibila", apoi indicatoarele din Belo Blato conduc la un drum neasfaltat spre lacul Joca.
“Ca o anecdotă, proprietarul mi-a spus că primul român a fost un angajat al Ambasadei României la Belgrad care în acea toamnă rece a căzut din barcă în apa rece ca gheaţa. Eu am fost al doilea român de pe balta, în 2007”, a mai spus Corneliu Vaida.
Pescarii pot prinde aici caraş, crap, somn, ştiucă, biban, crap chinezesc, oblete, avat, somotei şi fitofag.
Taxa este de 15 euro (de luni până vineri) şi 25 de euro (sâmbătă şi duminică). Prânzul rustic pe malul lacului (la grătar sau la ceaun) costă aproximativ 7 euro de persoană.
"Ştiuca se pescuieşte doar din barca cu motor electric sau vâsle. Motoarele termice la barca sunt interzise. Condiţiile sunt rustice: mancare la ceaun şi grătar oferite de gazdă, pălinca de gutui, vin, bere. Se poate campa la cort. E locul unde vrei sa te întorci. La ora actuală mai mult de jumătate din clienţii pescari sunt români, dar trofee atrăg pescari din toata Europa", a adăugat Corneliu Vaida.
Balta funcţionează doar în regim de „Cath&Release” pentru toate speciile capturate. Excepţie fac cele de la staţionar, unde se poate reţine pâna la 5 kilograme de crap şi “albitură” la discreţie.
Citeşte şi:
Cele mai bune lacuri de pescuit din Ungaria. Sute de lacuri şi condiţii la superlativ lângă România