Cele mai bune lacuri de pescuit din Ungaria. Sute de lacuri şi condiţii la superlativ lângă România
0
Întreaga Ungarie este împânzită cu lacuri îngrijie şi vine cu oferte civilizate iubitorilor de pescuit. Din multitudinea de lacuri, am ales cu greu câteva din numeroasele locuri din judeţele de lângă graniţă, frecventate şi de pescarii noştri.
Ungaria nu este căutată de români doar pentru ştrandurile, băile şi Spa-urilor sale de nivel foarte ridicat, nu este doar destinaţie de shopping sau turism. Este o ţintă preferată şi de pescari din toată zona de vest, pentru că ţara vecină excelează când vine vorba de oferta de bălţi şi lacuri amenajate special pentru amatori. Condiţiile sunt realmente la superlativ.
Din multitudinea de lacuri, am ales cu greu câteva dintre cele mai bune lacuri de pescuit din Ungaria, frecventate şi de pescarii noştri.
Cele mai bune lacuri de pescuit din Ungaria: Lacul Neveri
Este situat între Gyula şi Bekescsaba, accesibil pe DN 44. Lacul se întinde pe o suprafaţă de 3,5 hectare cu o adâncime medie de patru metri, situat într-o zonă împădurită. Posibilităţi de cazare sunt la casuţele care dispun de bucătărie, duş şi toaletă. Preţul este de 2.000 forinţi de persoamă, pe noapte. Copiii sub 10 ani au gratuit. Se poate pescui crap, ştiucă, somn, caraş şi plătică. Preţul unui bilet este de 1.200 forinţi pe zi. Există locuri special amenajate pentru gătit la ceaun şi grătar.
Cele mai bune lacuri de pescuit din Ungaria: Lacul Tuskos
Are o suprafaţă de patru hectare, cu adâncimea medie de trei metri. În zona lacului de pescuit este permis gătitul în aer liber, în apropiere se găsesc băile, Hajdúnánás aşadar şi cei care nu pescuiesc nu se vor plictisi. De asemenea în apropiere există numerose locuri de cazare şi bistrouri.
Este deschis sâmbăta şi duminică între orele 7-19, în funcţie de condiţiile meteo. Este permis pescuitul cu orice metodă, maxim două beţe, obligatorie folosirea saltelei de primire. Varietăţi de peşte: crap, lin, ştiucă, somn etc. În perioada 1-30 septembrie este permis şi pescuitul de noapte în fiecare vineri începâd cu ora 20. Preţ bilet adulţi 1.500 forint, care nu include capturile care se plătesc separat.
Cele mai bune lacuri de pescuit din Ungaria: Complex cu trei lacuri
Complexul Ohat. Complexul de pescuit este la aproximativ 100 de kilometri de Oradea, în apropiere de Debrecen. Ohat este un complex de notorietate în Ungaria fiind gazda a numeroase concursuri pentru profesionişti şi amatori, este locul unde în egală măsura profesioniştii şi amatorii pot prinde “captura vietii”. Sunt trei lacuri. Ohat 1 are o suprafaţă de 1,5 hectare, adânc de doi metri. Este ideal pentru pescuitul crapului de mari dimensiuni, locul unde se desfăşoara concursurile de pescuit.

Biletele pot fi cumpărate de la casieria situată în parcarea complexului. Fundul lacului se adânceşte abrupt, motiv pentru care este ideal şi pentru pescuitul de pe mal. Acesta lac conţine în general exemplare de doi, trei kilograme, dar nu lipsesc nici exemplarele de până la şase kilograme.
În afară de crap şi amur lacul mai este populat cu ştiucă, somn dar în proportie mai mica. Alte soiuri de peşte: caras argintiu, plătică, somn african, lin etc.
La servicii, se pot găsi un buffet şi un magazine de articole de pescuit. Luni şi miercuri este închis, în rest este deschis non-stop.
Ohat 2 are o suprafaţă de două hectare. Este locul de pescuit accesibil celor care cumpăra bilet de zi spre deosebire de Ohat I care este de obicei rezervat concursurilor. Malul este cu stufăriş, şi în primul rând se recomandă pescuitul la adâncime.
În lac sunt exemplare de două, trei kile dar nu sunt excluse nici capturi mai mari. Se mai găsesc: crap, crap oglindă caras şi ştiucă.

Ohat 3 are o suprafaţă de 25 de hectare.
Cele mai bune lacuri de pescuit din Ungaria: Mezei - pescuit şi casă de vacanţă.
Se află în imediata apropiere a oraşului Gyomaendrőd pe malul unui curs secundar al Crişului, nu departe de Bekescsaba, la aproximativ 100 de kilometri de Arad.
Acest curs secundar al Crişului are o lungime de 1,8 kilometri, având o lăţime de 40-60 metri. Pescarii, în mod sigur vor găsi locuri de pescuit care sunt amanajate din zece în zece metri în aşa fel încât să nu se deranjeze unii pe alţii.
Cursul secundar de apă are legătură cu cursul principal fiind alimentat în permanenţă cu apă proaspătă şi implicit cu peşte.
Preţ bilet: o zi -3.500 forint, o săptămână -15.000 forint.
În cazul în care doriţi să pescuiţi de pe pontoanele particulare trebuie să aveţi acordul proprietarului. Somnul pitic poate fi pescuit în cantităţi nelimitate. Dimensiunea minima a amurului este de 60 centimetri.
Căsuţa de vacanţă poate fi închiriată pe o săpătămână. Preţul este de 90.000 fortint/ şase nopţi.
Trei bucăţi de peşte nobil pentru acasă
Cele mai bune lacuri de pescuit din Ungaria: balta Valyogos
Aflat lângă Kiszombor, la aproximativ 90 de kilometri de Timişoara, se admite nădirea şi folosirea momitorului. Nădirea va fi moderată şi cu nadă proaspătă. Trebuie să fie flexibile şi nu pot fi mai late sau groase cât un fir de trestie şi trebuie înlăturate până la data de 31 octombrie.
Este permisă pescuitul la răpitor cu năluci originale de fabrică, nemodificate, fără să deranjeze alţi pescari! Conducerea îşi rezervă dreptul de a opri acest stil de pescuit la răpitori având în vedere nivelul apei sau alţi factori. Pentru pescuitul peştilor răpitori ca momeli se admite folosirea peştilor vii. În cazul în care un peşte a fost agăţat din exterior, el se va elibera de îndată, indiferent de metoda de pescuit!
Pescarul care pescuieşte din barcă sau foloseşte metoda de pescuit prin autoagăţare va folosi în mod obligatoriu saltea pentru crap şi soluţie pentru dezinfectarea ranei cauzate de cârlig.
Un pescar are dreptul să reţină zilnic maxim trei bucăţi de peşte nobil dintre care două bucăţi pot fi din aceeaşi specie. Cantitatea de cinci kilograme pe zi se poate reţine din celelalte specii de peşti.
Tichet pe o zi: 2.500 forint. Tichet pentru weekend: 6.000 forint. Tichet săptămânal: 10.000 forint.
Cele mai bune lacuri de pescuit din Ungaria: Balta Nabrad
Se află la 40 kilometri de Satu Mare, lângă Fehergyarmat. Se întinde pe o suprafaţă de 23 hectare. Se oferă condiţii bune de pescuit la crap, caras, şalău, somn african mare.
Există loc de campare şi de parcare auto. Taxa este 1.500-3.000 forint, în funcţie de sezon.
Cele mai bune lacuri de pescuit din Ungaria: Lacul Haltanya
Se află în apropiere de localitatea Barand, la 60 kilometri de Oradea. Orar luni –vineri de la ora 9 pana la lăsarea nopţii. Sâmbătă şi duminică de la 7. Pescuit de noapte (în fiecare noapte) cu rezervare prealabilă. Abonament anual la pescuit sportiv: 25.000 forint. Abonament anual cu captură inclusă 35.000 forint. Tarife pe zi la pescuit sportiv-1.400 forint.
Pescuit sportiv de noapte 1.800 forint. Salteaua de primire, umbrela de soare, scaune, pături, toate sunt asigurate din partea casei.
Se poate pescui la ştiucă, crap şi somn.

La doi paşi de Oradea
Cele mai bune lacuri de pescuit din Ungaria: Balta de pescuit Nemet. Se află 12 kilometri de de Gyula.
În zona lacul Nemet se oferă o gamă largă de servicii pentru pescari precum şi pentru cei care doresc să se relaxeze în natură. Lacul are suprafaţă de 3.000 metri pătraţi şi o adâncime de 2,5 metri. Dispune de parcare păzită şi de un camping de 3,5 hectare. Orar: 7-19. Preţ bilet:1.000 forint pentru adulţi, 500 forint pentru copii (3 -13 ani).
Există posibilitatea de campare, bufet, loc de joacă, ştrand, internet, închiriere bărci, magazin articole pescuit, locuri pentru grill, locuri de pescuit iluminate în timpul nopţii. Soiuri de peşte: crap, amur, somn african.
Posibilitati de cazare in rulote, dar şi la pensiune:2.500 forint de persoană.
Cele mai bune lacuri de pescuit din Ungaria: Lacul Halparadicsom
Este situat în imediata apropiere a oraşului Gyula. Suprafaţa lacului este de 6-6,5 hectare. Se pot pescui crap, şalău, ştiucă, plătică, somn, amur, lin şi caras. Popularea lacului se face de 50-60 ori pe an. Captura record a fost un somn de 28,8 kilograme. Program zilnic între orele 7 şi 21.30. Taxa de pescuit este 3.500 de forint.
Cele mai bune lacuri de pescuit din Ungaria: Lacul Vekeri
Este situat la opt kilometri de Debrecen, pe direcţia de mers Szeged. Zona lacului Vekeri are o surprafată de 52 de hectare dintre care 12 hectare luciu de apă. Datorită frumuseţii si bogaţiei florei şi faunei din regiune este considerată rezervaţie naturală. În zonă sunt multiple posibilităţi de cazare, restaurante, hipodrom, loc pentru săniuş în timpul iernii.

Pescarii vor ocupa locurile de pescuit în ordinea sosirii. Un pescar poate avea numai două undiţe în locul stabilit iar biletele trebuiesc păstrate păna la plecare când se prezintă împreună cu captura. Pescuitul nocturn începe la ora 19.00 se termina la ora şase.
Preţul biletului este 3.000 forint. Se poate pescui crap, amur, ştiucă, somn, plătica, caras, lin etc.
Un lac nou lângă graniţa cu judeţul Arad
Lacul Békás-Mezőhegyes se află la mică distanţă de vama Nădlac. Firma care are în administrare lacul din anul 1970 a curăţat complet locul (până atunci fiind neglijat, împânzit de iarbă şi nadă) a asigurat alimentarea cu apă curată şi reuşit să restabilească echilibrul ecologic al zonei. Din anul 1999 s-a început alimentarea lacului cu peşti si lacul a primit denumirea de "Bekas to" Mezohegyes.
Săptămănal se alimentează lacul cu peşte, vara de două ori pe săptămăna. Aici se poate pescui: crap, somn african, caras, platică etc. Tarife: pentru toata ziua (sau pescuit de noapte) 2.500 forint (se pot duce trei bucăţi de peşte nobil, din care maxim două bucăţi somn African şi cinci kilograme caras, platică etc.






