FOTO Vechea orgă Wegenstein din Domul catolic din Timişoara este restaurată de specialişti din Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de specialişti veniţi din Germania restaurează vechea orgă din Domul Romano-Catolic din Piaţa Unirii. Este vorba de cea mai mare orgă din Timişoara.

Pentru repararea orgii din Dom, Episcopia Romano-Catolică a adus specialişti din Germania. În primă fază, aceştia restaurează doar partea mecanică, creierul orgii. 
 

„Au fost probleme la clape. Erau tocite şi roase. Aveau joc destul de mare. Tonurile au fost dezacordate, sunetele emise nu erau uniforme. Nu lucrăm decât la partea mecanică, la consola orgii. Acesta reprezintă doar un sfert din întreaga orgă”,  a declarat Johannes Hufken, unul din cei doi specialişti veniţi de la Halberstadt. Acesta se grăbeşte să termine lucrarea până la sărbătorea de Paşte.
 

Este pentru prima dată când restaurează o orgă Wegenstein. „Pentru timpurile în care a fost realizată era ceva avangardist. Avea o tehnică avansată. Wegenstein era în pas cu tehnica epocii”, a mai spus Hufken.

Germanii lucrează acum şi la partea mecanică a orgii din Biserica Romano-Catolică din Cetate. Firma lui Hufken a restaurat orgi în Ungaria, în Rusia (două din Moscova), Polonia şi Germania. Este pentru prima dată când vin în România.

image


 

Construcţia orgii Wegenstein din Domul din Piaţa Unirii a început în 1907 şi a fost terminată în 1908.

Aceasta a înlocuit o orgă din secolul al 18-lea, realizată de Johan Henke, din care au mai rămas patru statuiete mici, cât şi balustrada. 
 

„Modelul orgii din Dom este adus de Wegenstein de la Paris, din ateliere lui Cavaille Coll. El a văzut un desen, un plan făcut pentru catedrala Sf.Petru din Roma, plan care nu s-a mai realizat. În realitate era mult mai mare decât cel din Dom. Acesta de aici este o miniatură, dar după acel desen”, a declarat profesorul Walter Kindl, unul dintre cei care cântă pe orga din catedrala din Piaţa Unirii.

image

Conform specialistului, orga din Dom este cea mai mare din Timişoara. Are peste 3.000 de tuburi şi 48 de registre.


Wegenstein şi orgile bisericilor din Banat 

Fabrica de orgi din Timişoara a fost pusă pe picioare de Carl Leopold Wegenstein, în 1888, în Piaţa Iosefin. Mai târziu, atelierul s-a mutat în cartierul Elisabetin, pe locul unde astăzi se află „borcanul” Institutului de Sudură, de pe strada Mihai Viteazul. Fabrica a existat până la naţionalizarea din 1948.

image

Aproape toate bisericile catolice timişorene sunt înzestrate cu orgi fabricate în atelierele lui Wegenstein. Dar şi alte lăcaşuri de cult – în care muzica de orgă face parte din oficierea slujbei religioase, cum ar fi evanghelic-lutheran, reformat, mozaic – posedă marile instrumente cu tuburi, produse tot de fabrica de orgi Wegenstein.

image

Wegenstein a realizat şi orga pentru Sinagoga din Cetate, cât şi cea din Fabric.

După trecerea Banatului la România, firma s-a numit „L.Wegenstein şi Fiii”. În 1937, afacerea a fost preluată de la Leopold Wegenstein de către fiii săi. Cea mai cunoscută orgă Wegenstein din Timişoara se află în Biserica din Cetate. Aceasta a fost distinsă cu premiul cel mare la expoziţia mondială Millenium de la Budapesta. Wegenstein a construit peste 200 de orgi, marea lor majoritate pentru bisericile din Banat.

Citeşte şi:

FOTO Povestea instrumentelor Braun a început la Timişoara: „Am construit o mască de scafandru să pot fugi pe Bega”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite