FOTO O bucată din zidul cetăţii Timişoarei străjuieşte astăzi Parcul Botanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Parcul Botanic din Timişoara se poate zări un mic fragment din zidul fortăreţei Vauban. Acesta făcea parte din construcţia de lângă poarta Viena.

Cea mai mică bucată din vechiul zid cetăţii Timişoarei se găseşte în spatele gardului Parcului Botanic. Rămăşiţa este martora unor epoci importante din istoria oraşului. 

Zidul din parc s-a aflat în apropierea Porţii Vienei, una din cele trei porţi de intrare în cetate, alături de a Petrovaradinului şi a Transilvaniei.

De precizat că Poarta Viena a fost ultima demolată, dupa ce s-a construit şcoala militara de artilerie „KUK”, actualul spital municipal „Clinicile noi”, construită între 1902-1903.

Vechea cetate medievală a Timişoarei a fost reconstruită după eliberarea oraşului de sub ocupaţia otomană. Lucrările s-au întins între anii 1723-1763. Modelul de construcţie ales de administraţia de la Viena a fost sistemul inginerului militar francez Sebastien de Vauban.

image


Şcoala militară de artilerie "KUK" şi Poarta Vienei încă nedemolată

image

Sistemul constă în ridicarea unei centuri de ziduri şi redute, cu planul în formă de stea; a fost considerat ca foarte modern pentru acele timpuri, fiind utilizat în construirea de fortificaţii în jurul multor oraşe din Europa apuseneană şi centrală.

Cele nouă bastioane ale cetăţii au purtat nume de împăraţi şi împărătese sau de generali.

image

Odată cu modernizarea cetăţii de pe Bega zidurile nu-şi mai aveau rostul, iar pentru ca oraşul să se poată extinde s-a decis demolarea coresetului de cărămidă şi piatră. Zidurile cetăţii au început să fie demolate în anul 1892. Din vechea centură de fortificaţii Vauban au mai rămas două bastioane şi câteva fragmente de ziduri.

image

Cel mai mare dintre cele două bastioane (aproape integral conservat) este cel de lângă Palat Dicastrerial, cunoscut sub numele de „Bastionul Maria Terezia”. 

image


 

Al doilea este Bastionul „Eugeniu de Savoya” din Piaţa 700. Alături de cele două bastioane, mai există un fragment din zidul de apărare integrat fostului spital al miserocordienilor, construit în 1734. 
 

Pe Calea Aradului mai există şi un fost depozit al sistemlui de fortificaţie. 


Citiţi şi:
 

FOTO-EPISODUL 1. Nostalgii timişorene. Amintiri despre oraşul de altădată: „Cel din urmă bastion”

FOTO O nouă zonă pietonală în Timişoara, pe locul unor grădini de zarzavaturi. Zidul din cetatea Vauban va fi pus în valoare
 

FOTO Cum ar arăta Timişoara dacă nu s-ar fi demolat zidurile cetăţii. Un arhitect vorbeşte despre o „teorie a conspiraţie”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite