FOTO Cum arată cea mai bizară piaţă din centrul istoric al Timişoarei, cu puţin timp înainte de inaugurare
0Piaţa Ţarcului din Timişoara a devenit o nouă piaţă pietonală, care s-a amenajat în zona intrării principale în Tribunal.
Strada General Traian Doda, care mărgineşte Palatul Dicasterial, a făcut parte din planul de reabilitare al centrului istorice al Timişoarei, pe fonduri europene. Strada mărginită de străzile Palanca şi Eugeniu de Savoya, cu micuţa Piaţa Ţarcului în vârf, este aproape gata de inaugurare.
Fără îndoială este una dintre cele mai caudate zone din cartier, pentru că iese din tiparul rectangular în care administraţia habsburgică a reconstruit Cetatea Timişoara.
Palatul Dicasterial a fost ridicat între 1855-1860, însă, cu mult înainte de acesta, aici avea să se facă Casa Camerală, una din primele construcţii după cucerirea austriecilor din 1717.
Fundaţiile construcţiilor au fost descoperite cu ocazia săpăturilor arheologice din 2014. De altfel, orientarea străzii şi a piaţetei actuale s-a păstrat după frontonul Casei Camerală, care era mărginită de o stradelă îngustă.
Arheologii au descoperit şi o construcţie din lemn din perioada otomană. S-a găsit şi o ghiulea înfiptă în structura de lemn, despre care se crede că a fost trasă de trupele habsburgice înainte de cucerirea cetăţii. Prezenţa acestei construcţiia fost evidenţiată pe caldarăm. “Construţie de lemn cu pivniţă secolul XVII”, se poate citii în limbile română şi engleză. În pavaj s-a “desenat” şi liniile fundaţiei Casei Camerale.
Această clădire se poate vedea pe Planul Construcţiilor realizate în cetatea Timişoara până la 1727 şi în Planul Cetăţii Timişoara din 1752. Casa a fost locuită de primul consilier al Administraţiei Camerale. Apoi, a fost luată în primire de episcopul catolic de la aceea vreme.
În Piaţa Ţarcului se află întrarea principală în Palatul Dicasterial. Un copac solitar va ţine umbră celor care vor avea treabă la instanţele judecătoreşti.
Pe colţul cu strada Savoya se află o clădiri impresionantă, construită la început de secol XX, renovată şi ea cu bun gust. Clădirea cu alura arhitectonică „Jugendstil” se remarcă prin balcoanele de la etajul doi, închise şi ieşite în afară. Printre primele firme care avea sediul aici este al lui David Weiss. În 1921, aici locuiau avocaţii Peter Buro şi Gheorghe Ienovan. După 1989, clădirea a devenit sediu pentru diverse firme, astăzi fiind proprietatea celor de la Modex Group.
Pe una dintre laturi funcţionează un Irish Pub. Lângă această clădire, pe strada General Traian Doda, se mai află cafeneaua Jazz Office, iar la colţul străzii Palanca este o altă clădire ridicată la începutul anilor 1900, şi ea frumos reabilitată.
Cât despre Palatul Dicasterial, acesta a fost contruit după înăbuşirea Revoluţiei Ungare din 1848-1849, când Câmpia Timişului a fost din nou separată de Ungaria. Palatul Dicasterial, în stil renascentist Italian ce imită Palazzo Strozzi din Florenţa, a fost a fost construit în perioada 1855-1860 şi era cea mai mare clădre a Timişoarei.
A fost sediul guvernului provinciei Coroanei, Banatul de Timiş şi Voivodinei Sârbeşti, până în 27 decembrie 1860, când Câmpia Timişului este reanexată la Ungaria. Încă din 1891 se mută aici aproape toate oficiile regale cu sediul la Timişoara, poşta şi telegraful, apoi devine palatal Dicasterial –Palatul Justiţiei de astăzi.
Starada s-a mai numit de-a lungul timpului Prajkoi u, Krumme, Prajkoerg şi str.Praicoului. A fost redenumită după numele generalului Traian Doda, care a fost o personalitate de seamă a Banatului secolului al XIX-lea, militar de carieră român în armata habsburgică, care a avansat până la gradul de general de brigadă şi politician, membru al Dietei Ungariei.