Drumul ajutoarelor trimise de români în zonele de război din Ucraina. Oamenii sunt înfometaţi şi nu au nimic VIDEO FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Convoiul românesc la frontiera româno-ucraineană de la Halmeu FOTO Ş.Both
Convoiul românesc la frontiera româno-ucraineană de la Halmeu FOTO Ş.Both

Un nou convoi umanitar din România a ajuns, în weekend, într-o zonă din Ucraina neafectată de ororile războiului, urmând să fie trimis integral în zonele de conflict graţie organizării exemplare a voluntarilor. În acele regiuni, vor ajunge generatoare electrice, fierbătoare cu termoplonjon şi alte produse cerute de vecini.

GALERIE FOTO

Două microbuze din Timişoara, două din Satu Mare şi două din Austria au trecut graniţa româno-ucraineană de la Halmeu. Planul era să ajungă în două localităţi din regiunea Transcarpatia; Veliko Komyati şi Mukacevo, la 35 de kilometri una de cealaltă. 

„Am dus ceea ce ei ne-au cerut că au nevoie urgent. Generatoare de curent, alimente, marfă care nu este persisabilă, încălzitore cu termoplonjon, mulţi nu au mai auzit de acest obiect, dar oamenii au nevoie să încălzească rapid apa sau laptele acolo unde sunt cazaţi. Acum am făcut transportul împreună cu pastorul Tică Ulici de la Satu Mare, care are 140 de paturi la demisolul bisericii, dar şi cu prietenii români din Austria”, a declarat Ovidiu Popa, coordonatorul proiectului, patronul firmei de transport din Timişoara, care se află deja la al doilea transport în Ucraina. Înainte de asta, a mai fost în vama Siret şi a făcut în jur de 15 transporturi cu refugiaţi, pe care i-a dus în comunele din judeţul Timiş şi în Timişoara. 

140 de tone de alimente din România

Formalităţile vamale s-au derulat foarte repede, astfel că, în 20 de minute, românii au ajuns pe teritoriul Ucrainei. Prima oprire a fost la biserica penticostală din Veliko Komyati, unde este cel mai mare hub pentru ajutoare din zonă ţi unde au rămas trei microbuze. Ucrainenii sunt foarte bine organizaţi şi absolut toate ajutoarele pe care le primesc, le trimit mai departe în zonele fierbinţi din Ucraina

„Frăţietatea din România a devenit o binecuvântare pentru noi. Folosim foarte multe alimente, saltele, îmbrăcăminte, produse de igienă, medicamente. Aici preluăm, selectăm şi pregătim pachetele care sunt expediate cu camione sau microbuze în punctele fierbinţi din ţară, unde oamenii sunt înfometaţi şi nu au nimic. Cu astea supravieţuiesc ei. Sunt distanţe de 1.000 de kilometri pe sens. Unde nu putem intra noi, trimitem bani să se cumpere alimente. Acesta este cel mai mare hub din zona Transcarpatia. Mai sunt biserici care, dacă strâng ceva, vin să lase marfa la noi. Un brutar din Veliki Komyati ne aduce tot timpul pâine. Să nu se usuce, pâine este prăjită aici, aşa e trimisă mai departe”, a spus Viktor Ivanovici, pastorul bisericii de la Veliko Komyati. 

Potrivit acestuia, de la începutul războului, au primit din România în jur 140 de tone de alimente. Restul produselor nu sunt incluse aici. „Viaţa este mai liniştită la noi, dar vin mulţi refugiaţi aici. Eu am primit în casa mea trei familii. Mai simţim că e război prin faptul că sunt duşi să lupte bărbaţii din Transcarpatia. Chiar avem un tânăr de 24 de ani care a murit zilele trecute”, a mai spus Viktor Ivanovici. 

Convoi umanitar românesc în Ucraina FOTO Ş.Both

Viktor Ivanovici, pastorul bisericii penticostale din Veliko Komyati ne arată cum se prăjeşte pâinea 
 

Produsele ajung în estul Ucrainei

La Mukacevo, aflat la 76 de kilometri de frontiera cu România, au ajuns celelalte trei microbuze, unde este un depozit al unei biserici baptiste. „Selectăm tot ce am primit pe categorii, apoi le trimitem în est, în Harkov, Zaporojie, Krivoi Rog, am trimis şi la Irpin. Avem oameni acolo care coordonează local. Ducem exact ce au nevoie. De exemplu, în unele locuri e nevoie de medicamente în spitale. Aranjăm în aşa fel încât la întoarcere, în autobuze şi microbuze să aducem refugiaţi”, a spus pastorul Sergej Sobranj, abia a revenit din România. 

Convoi umanitar românesc în Ucraina FOTO Ş.Both

Sergej Sobranj (dreapta), tânărul pastor de la Mukacevo
 

Bărbatul este fericitul tată al unui băiat care s-a născut zilele trecute în Timişoara. „Când a început războiul, nu ştiam ce o să fie cu spitalele de aici. Atunci am hotărit să plecăm în România, ca soţia să nască acolo, în linişte”, a mai spus Sergej Sobranj. 

Convoi umanitar românesc în Ucraina FOTO Ş.Both

Românii descarcă marfa la Mukacevo
 

Considerând misiunea umanitară drept o reuşită, românii spun că vor reveni în Ucraina după ce se vor strânge noi ajutoare. „Cât timp mai este inimă bună, cei din România şi prieteni din străinătate, intenţionăm să mai mergem”, a mai spus Ovidiu Popa, membru al bisericii penticostale din localitatea timişeană Jebel.
 

Convoi umanitar românesc în Ucraina FOTO Ş.Both
Convoi umanitar românesc în Ucraina FOTO Ş.Both
Convoi umanitar românesc în Ucraina FOTO Ş.Both
Convoi umanitar românesc în Ucraina FOTO Ş.Both

Vă recomandăm să mai citiţi: Gest superb pentru două refugiate din Ucraina. Femeile au primit la cheie un salon de cosmetică în Timişoara VIDEO Cea mai nouă biserică ridicată de ucraineni în Timişoara, deschisă şi pentru refugiaţi FOTO

„Tatăl“ refugiaţilor din Timişoara: „Cei din Ucraina, la fel ca afganii, fug fiindcă se tem pentru viaţa lor” FOTO

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite