Cum se manifestă boala gravă provocată de o banală înţepătură de căpuşă. „Uneori poate evolua spre cronic“
0Înţepătura de căpuşă poate provoca temuta boala Lyme. Afecţiunea mai este numită şi Borelioză sau „Boala cu o mie de feţe”, pentru că afectează întregul organism.
Este perioada în care români petrec mult timp la iarbă verde, fie în parcuri, pădurile din jurul oraşului, fie la munte. Călătorii sunt rareori conştienţi de riscurile mari la care se expun. În ultimul timp s-a constat un număr tot mai mare de căpuşe care parazitează terenurile din aceste zone.
„Căpuşele au fost prezent întotdeauna în viaţa noastră, dar acuma sunt la mare vogă pentru că ne-am occidentalizat. În Câmpia Panoniei, cât şi în câmpiile din Austria, se cunoaşte căpuşa şi se vaccinează copiii care îşi petrec mult timp în spaţiu deschis. Nu are rost să vorbim acum de vaccinologie, pentru că, din păcate, România este atât de tâmpă şi ignorantă în anumite categorii sociale, încât nu se vaccinează nici asupra bolilor extrem de grave, darmite împotriva căpuşelor, ca doar uneori pot provoca boli grave şi se complică cu afectarea creierului. Dar şi encefalita produsă de înţepătura de căpuşă are şi ea remediile ei”, a declarat medicul Mihai Gafencu, de la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara.
Cei care sunt înţepaţi de o căpuşă trebuie să se adreseze imediat unui serviciu medical. Căpuşa îndepărtată, urmată de un mic tratament medical cu antibiotic, câteva zile, îi scapă de orice pericol.
„Recomand părinţilor ca atunci când se duc cu copiii să se joace în iarbă, să încalţe copilul. Şi dacă este cald, şoseta trebuie să fie pusă pe piciorul copilului. Examinarea celor mici trebuie să fie făcută şi duşul să fie obligatoriu seara”, a adăugat Gafencu.
Înţepătura de căpuşă poate provoca însă şi boala Lyme. Boala mai este numită şi Borelioză sau „Boala cu o mie de feţe”, pentru că afectează întregul organism.
„Microbul Borelia poate transmite boala Lyme. Este o boală care de cele mai multe ori se autolimitează, dar uneori poate evolua spre o boală cronică, cu manifestări cardiace neplăcute. Boala se manifestă iniţial, la câteva zile de la înţepătura de căpăuşe, apare o pată roşie în zona de înţepătură. Apoi, poate să apară erupţii pe piele, febră, dureri de muşchi. După care simptomatologia dispare, dar poate reapare cu alte ocazii. Nu au nicio manifestare caracteristică şi de multe ori pun dificultăţi de diagnostic”, afirmă medicul Virgil Musta, de la Clinica de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara.
Medicul sugerează ca după fiecare ieşire la iarbă verde, este bine ca oamenii să îşi facă o autoexaminare, pentru a vedea dacă nu au vreo căpuşă pe tegument.
„O căpuşă care stă mai puţin de 24 de ore de la înţepătură, nu poate transmite boala Lyme. Dacă o scoatem, sigur nu vom face boala Lyme. Dacă constatăm că avem o căpuşă şi nu ştim să o scoatem, ne adresăm unui serviciu de chirurgie care trebuie să scoată căpuşa împreună cu capul acestuia, să nu rămână să transmită în continuare boala”, adugă Virgil Musta.