Ana Maria Brânză, la Budapesta: „Ungurii consideră sportul o prioritate naţională. Noi ne gândim cum să înlocuim orele de sport“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Maria Brânză FOTO Facebook
Ana Maria Brânză FOTO Facebook

Scrimera Ana Maria Bânză a fost impresionată de condiţiile pe care le au sportivii din Ungaria. În ultima seară, înainte să se întoarcă în ţară, sportiva mărturiseşte că nu a putut să doarmă bine. Iată motivele insomniei.

Scrimera Ana Maria Brânză, vicecampioană olimpică la Jocurile Olimpice de vară din 2008 de la Beijing şi campioană olimpică pe echipe la ediţie din 2016 de la Rio de Janeiro, s-a antrenat timp de o săptămână, la Budapesta, oraş care va găzdui în 2019 Campionatele Mondiale de Scrimă pentru Senior. Ana Maria Bânză a fost imprsionată de condiţiile pe care le au sportivii din Ungaria. În ultima seară, înainte să se întoarcă în ţară, scrimera spune că nu a putut să doarmă bine. A postat motivele pe pagina ei de Facebook. 

“Aventura mea la Budapesta e pe cale să se încheie şi deşi nu m-am trezit bine în dimineaţa asta, o să încerc să trag câteva concluzii (cred că fix de asta nici n-am dormit bine).

1. Deşi populaţia Ungariei este la jumătate (aproximativ) faţă de cea a României, la Federaţia Maghiară de Scrimă sunt afiliate peste 90 de cluburi/asociaţii sportive cu peste 6.000 de sportivi legitimaţi (noi ne mulţumim cu mai puţin de jumătate din numărul lor de sportivi legitimaţi).

2. M-am antrenat într-o sală cu 26 de aparate şi planşe (dacă înmulţiţi cu 2 veţi afla câţi sportivi se pot antrena "electric" în acelaşi timp). Cea mai mare sală din România are 10-12 planşe - la Satu Mare... ce coincidenţă! Şi, apropo, asta era sala de antrenament a unui club!!!

3. În fiecare sat, nu oraş, există un bazin de înot pentru că cineva s-a gândit cât de importantă şi benefică este această activitate pentru copii. Drept pentru care, toţi copiii vor învăţa să înoate.

4. Când am mers la antrenamentele lotului naţional, am schimbat şi sala... evident! Prea multe aparate şi planşe ca să le pot număra.

5. Ce-i drept, la categoriile mici de vârstă, părinţii asigură partea de echipament, plătesc o cotizaţie lunară (mai mică, pe alocuri, decât în România) şi de cele mai multe ori deplasările pentru competiţii şi cantonamente.

6. Fiecare antrenor este obligat să aibă o grupă completă de sportivi. Mulţi dintre seniori rămân in cadrul cluburilor, deşi au şi alte job-uri, antrenând grupe de începători. Poate de asta au şi atâţia antrenori.

7. Am văzut copii mulţi şi fericiţi! Şi dornici de performanţă, aşa cum sunt şi ai noştri. Şi fără supărare, n-am văzut picior de părinte în sală.

Ana Maria Brânză FOTO Facebook

Iar aceste detalii le-am aflat doar din discuţii amicale, fără să-mi dau prea mult interesul şi să încerc să înţeleg sistemul lor.

Cert este că, la ultima ediţie a JO, Rio de Janeiro 2016, Ungaria a câştigat 15 medalii!

În timp ce vecinii noştri consideră sportul o prioritate naţională (şi se cam vede treaba asta). Noi ne gândim

cum să înlocuim orele de educaţie fizică de la clasele primare!

Acum mă şi gândesc... dacă ne trezim mâine cu vreo câteva sute de puşti dornici să facă scrimă?! Uite aşa, că vor ei! Ce facem cu ei?!?

Bine, noi ne-am antrenat şi-n săli de conferinţă şi chiar restaurante, ce mare brânză. E ok!

Bonus. În luna Iulie, Budapesta va găzdui Campionatele Mondiale de Scrimă pentru Seniori. Competiţie pe care au organizat-o şi în 2013.

Ana Maria Brânză FOTO Facebook

Noi cu cine ne batem?!?
 

Gata! M-am răcorit! Mă întorc acasă!", a scris Ana Maria Brânză.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite