Popularul joc de societate cu care se delectau chiar şi faraonii. Cum se joacă moară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tabla de joc FOTO gyerekjatekokrol.hu
Tabla de joc FOTO gyerekjatekokrol.hu

Două desene ale tablei de joc, sub formă de graffiti, au fost găsite în templul Ramesseum din Kurna, Egipt, datând aproximativ din 1440 î.Hr.

Ţintarul, cunoscut şi sub numele de moară, este un joc de societate jucat în doi. Tabla de joc are desenate trei pătrate concentrice şi conectate la mijlocul laturilor. 

Colţurile dreptunghiurilor şi mijloacele laturilor sunt marcate cu puncte care arată cele 24 de poziţii în care se pot plasa cele 18 piese, câte nouă de fiecare jucător.

“Jocul are o lungă tradiţie atât în Europa cât şi în afara ei. Două desene ale tablei de joc, sub formă de graffiti, au fost găsite în templul Ramesseum din Kurna, Egipt, datând aproximativ din 1440 î.Hr. şi se crede că Egiptul este ţara de originie a ţintarului”, aflăm de pe Wikipedia.org.

Jocul a fost jucat încă din antichitate în multe alte părţi ale lumii, printre care Africa de Sud, India, China, Grecia, Fenicia, Israel, Germania, Peninsula Istria,Irlanda şi nordul Europei.

“Din secolul al XIII-lea se păstrează urmele sale în peninsula iberică pentru ca în secolul al XIV-lea să se răspândească în întreaga Europă, existând semne că a fost jucat adesea la curţile regale ale diferitelor ţări europene. În secolele care au urmat probabil ţintarul a fost cel mai popular joc de societate, abia la începutul secolului al XIX-lea fiind înlocuit de jocul de şah”, mai scrie Wikipedia.org.

Tintarul

Dar iată cum se joacă moară, după o descriere din volumul “Tot ce trebuie să ştie bărbatul genial”, de Oliver Kuhn.
 

În prima etapă jucătorii pun pe rând câte una din piesele proprii pe punctele tablei de joc. Această etapă se încheie când sunt plasate pe tablă toate cele 18 piese. În a doua etapă jucătorii mută pe rând câte una din piesele proprii.

“Fiecare jucător dispune de nouă pietre. Tabla de joc are 24 de câmpuri. Jucătorii aşează, alternativ, câte o piatră pe câmpurile libere. De îndată ce un jucător reuşeşte să-şi poziţioneze trei pietre pe aceeaşi linie, poate elimina din joc o piatră a adversarului. După ce au fost aşezate toate pietrele, fiecare jucător poate, pe rând, să-şi mute doar câte o singură piatră. Însă doar pe unul dintre câmpurile învecinate, dacă nu este ocupat. Pietrele nu pot fi scoase din joc decât dacă se formează un rând din trei pietre. Cine nu mai are decât trei pietre poate sări cu una dintre ele pe un câmp oarecare atunci când îi vine rândul. Adversarul îşi mişcă în continuare piesele, conform regulilor amintite, până când câştigă sau rămâne el însuşi cu trei piese. Cine rămâne numai cu două piese a pierdut partida”.

Configuraţia în care un jucător poate realiza o moară la fiecare mutare, prin deplasarea înainte şi înapoi a unei singure piese, se numeşte „morişcă” sau „moară dublă”. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite