Amatorism poliţienesc halucinant. Cum au fost nenorociţi în bătaie doi nevinovaţi fiindcă poliţiştii au confundat un BMW

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Judecătorii Tribunalului Timiş au redactat motivarea sentinţei pronunţate în primă instanţă în dosarul celor trei poliţişti şi un jandarm acuzaţi că au snopit în bătaie doi tineri nevinovaţi pe care i-au confundat cu un infractor periculos şi complicele lui.

Alexandru Eugen Gavrilă (jandarm), Darin Ţicu (poliţist), Marius Gelu Necula (poliţist) şi Alexandru Gruber (poliţist) au fost condamnaţi în luna noiembrie 2018 la pedepse de închisoare cu suspendare cuprinse între 8 luni şi 3 ani, fiind acuzaţi că au snopit în bătaie doi tineri nevinovaţi, confundaţi cu un urmărit şi complicele lor. Totodată, cei trei poliţişti şi jandarmul au fost obligaţi să le plătească victimelor, în solidar cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi IPJ Timiş, daune morale de peste 100.000 de euro. Sentinţa nu este definitivă, fiind atacată cu apel, care este în curs de judecare la Curtea de Apel Timişoara.

Cum a fost organizat eşecul

Motivarea sentinţei pronunţate în prima instanţă de Tribunalul Timiş scoate, însă, la iveală amatorismul cu care au acţionat poliţiştii care i-au confundat pe cei doi tineri nevinovaţi cu doi infractori. Potrivit datelor de la dosar, în data de 22 noiembrie 2017, şeful Biroului de Operaţiuni Speciale (BOS) Timişoara, Marian Anghelescu, i-a cerut şefului IPJ Timiş, Alin Petecel, pregătirea unor echipe care să acţioneze pentru prinderea lui Adrian Bodnar, membru al unei grupări de spărgători de lux, despre care existau informaţii că se află în zona Timişoarei. Şeful Poliţiei i-a desemnat pe şefii Biroului de Operaţiuni Speciale şi pe şeful Serviciului de Investigaţii Criminale (SIC) să organizeze operaţiunea de prindere a lui Bodnar. Cu această ocazie, şeful de la Operaţiuni Speciale i-a transmis şefului de la Investigaţii Criminale că „are nevoie de şase poliţişti din cadrul S.I.C. care să fie înarmaţi şi pregătiţi în orice moment pentru a participa la acţiune”. Şeful B.O.S. nu a oferit alte detalii, urmând ca acestea să fie comunicate ulterior.

Gafa de amatori a poliţiştilor

După stabilirea echipelor a început operaţiunea de capturare a lui Bodnar, iar după o vericare a zonei în care se bănuia că se află urmăritul, şeful Biroului de Operaţiuni Speciale i-a cerut şefului Poliţiei să trimită în zonă mai multe echipaje. Alin Petecel i-a cerut adjunctului Poliţiei Municipale „să mobilizeze forţele pe care le are în serviciu şi să le deplaseze cât mai urgent posibil în localitatea Giroc, urmând a se desfăşura activităţile care se impun la solicitarea B.O.S. Timişoara”.

La acţiune au fost mobilizate şi trei echipaje de jandarmi, iar toate forţele s-au reunit în parcarea unui restaurant din Giroc. Ajuns la faţa locului, şeful B.O.S. Timişoara le-a comunicat tuturor lucrătorilor prezenţi „că persoana urmărită a reuşit să fugă din zona unde era localizată cu un autoturism marca BMW X3 de culoare gri, cu număr provizoriu de înmatriculare (roşu) uşor lovit( accidentat) în partea din faţă şi s-ar părea că se află în zona localităţilor Urseni – Moşniţa”. Şeful B.O.S. le-a mai transmis poliţiştilor şi jandarmilor prezenţi că urmăritul este cunoscut ca „o persoană foarte violentă, posibil înarmată şi făcând parte dintr-o grupare infracţională de anvergură care acţiona în ţară şi în străinătate, iar anturajul său era de asemenea, periculos”.

În timpul „şedinţei” din parcarea restaurantului de la Giroc, poliştii B.O.S. din teren i-au transmis şefului lor, prin staţie, informaţii referitoare la maşinile care treceau prin zona în care se aflau ei, făcând referire şi la un BMW X5, negru, cu număr de înmatriculare MLA. Chiar dacă, potrivit datelor din dosar, şeful B.O.S nu a transmis mai departe date cu privire la acest BMW, informaţia a fost preluată „din zbor” de şeful Serviciului de Investigaţii Criminale, Mircea Chirilă, care le-a transmis subordonaţilor săi date cu privire la acest BMW.

Când a transmis informaţia referitoare la maşină, şeful S.I.C. s-a bazat pe faptul că „din experienţa profesională anterioară cu privire la autoturismele utilizate de membrii grupării din care făcea parte urmăritul general Bodnar Adrian, autoturismele cu număr de înmatriculare cu terminaţia MLA erau folosite de către aceştia”. După ce au fost informaţi că e posibil ca urmăritul să fi abandonat BMW-ul X3 cu care se ştia că circulă şi s-ar afla într-un BMW X5, negru, cu numărul MLA, echipele din teren au acţionat. Au oprit maşina, i-au dat jos pe şofer şi pe pasager, i-au pus la pământ şi i-au lovit cu picioarele, ducându-i ulterior la o secţie de Poliţie. Victimelor li s-a făcut rău suferind rupturi ale splinei, iar ulterior s-a constatat că poliţiştii i-au confundat pe cei doi cu urmăritul şi complicele lui, fiind trimişi în judecată trei poliţişti şi un jandarm.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite