69 de ani de la unul din cele mai sinistre procese politice din istoria României. Ani grei de temniţă pentru prelaţilor catolici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţiunea de înlăturare a episcopilor, preoţilor, laicilor, pusă în scenă între 10-17 septembrie 1951, a vizat compromiterea Bisericii Catolice din România.

La 10 septembrie 1951 a început Procesul „Legaţiei Italiei” la Bucureşti sau a „unui grup de spioni, trădători şi complotişti în slujba Vaticanului şi a centrului de spionaj italian”, aşa cum avea să se numească în documentele vremii, constituind un adevărat simulacru, oglindit propagandistic şi în presa aservită regimului, scrie pagina de Facebook a Episcopiei Romano-Catolice din Timişoara.

Acţiunea de înlăturare a episcopilor, preoţilor, laicilor, pusă în scenă între 10-17 septembrie 1951, a vizat compromiterea Bisericii Catolice, după un model deja cunoscut şi consacrat în spaţiul răsăritean, areal delimitat de „Cortina de Fier”. 
 

Fără nicio legătură cu realitatea, vizând cu precădere clerici romano-catolici, sentinţa era dinainte cunoscută. La 17 septembrie 1951, hotărârea a fost pronunţată de completul de judecată, prin sentinţa-minută nr. 1228. Din complet făceau parte generalul Alexandru Petrescu, preşedinte de instanţă, iar printre membri se aflau: Lascăr Petrovici, Ioan Petreanu, Nicolae Grigore şi Aurel Casandra, toţi ofiţeri superiori şi cu funcţii de conducere în cadrul Procuraturii Militare. 
 

Pedepsele au fost dintre cele mai aspre, inculpaţii trebuiau să fie daţi drept exemple negative şi condamnaţi la ani grei de temniţă, cu sancţiuni cuprinse între 10 şi 18 ani.

Deşi aflat la o vârstă înaintată, episcopul rezidenţial de Timişoara, Augustin Pacha, a primit cea mai aspră condamnare cu executare, anume 18 ani de temniţă grea, urmat de parohul bisericii italiene, Clemente Gatti şi cancelarul episcopiei de Timişoara, Iosif Waltner, câte 15 ani de temniţă grea, Johannes Heber, secretarul Episcopiei din Timişoara – 12 ani de muncă silnică, respectiv Petre Ţopa – 10 ani de temniţă grea. 

Imagine indisponibilă

Augustin Pacha
 

Cei doi episcopi auxiliari, Iosif Schubert şi Adalbert Boros, ambii hirotoniţi clandestin, au fost condamnaţi la temniţă grea pe viaţă, respectiv muncă silnică pe viaţă, au scris Marius Oanţă şi Claudiu Călin, de la Episcopia Timişoarei.


Vă mai recomandăm:

Episcopul timişorean Augustin Pacha, victima unuia dintre cele mai sinistre procese politice din istoria României

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite