Noi dovezi că Peninsula se mută cu siguranţă la Cluj-Napoca
0
Ceea ce la finele anului trecut se anunţa a fi un simplu zvon, şi anume mutarea celui mai mare festival de muzică din România de la Târgu-Mureş la Cluj-Napoca, se adevereşte pe zi ce trece, pe măsură ce apar noi dovezi ale faptului că organizatorii abia aşteptau să găsească o soluţie pentru salvarea festivalului.
Se pare că SC Sziget Management SRL, una dintre firmele care sunt implicate în organizarea Festivalului Peninsula, a cerut deschiderea procedurii de insolvenţă la Tribunalul Comercial din Cluj-Napoca, fapt ce atestă dificultăţile financiare ale organizatorilor festivalului şi, totodată, dorinţa acestora de mutare a Peninsulei în altă parte, unde ar putea beneficia de câştiguri mai mari. Tribunalul a admis cererea societăpţii şi a iniţiat procedura de intrare în insolvenţă. 27 ianuarie este termenul stabilit de instanţă pentru verificarea creanţelor firmei, care trebuie să se ocupe de întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor până în dara de 7 februarie.
Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, SC Sziget Management SRL a înregistrat în 2011 datorii de 2.573.730 de lei şi pierderi de 454.170 de lei, cu o cifră de afaceri de 2.391.942 de lei. În aceste condiţii, e lesne de înţeles că festivalul nu mai putea rezista mult timp la Târgu-Mureş, chiar dacă organizatorii spun că brandul Peninsula nu e deţinut doar de Sziget Management, ci şi de unele persoane fizice.
Problemele financiare ale Sziget Management par să-i fi obligat pe organizatori să aleagă un alt oraş pentru ediţia din 2013 a Peninsulei, favorit fiind Clujul. În războiul pentru organizarea festivalului, Clujul se bazează pe condiţiile financiare mai bune de care dispune oraşul şi prin infrastructura turistică superioară. În plus, Clujul va fi Capitală Europeană a Tineretului în 2015, iar Peninsula ar putea reprezenta un brand al oraşului peste trei ani. Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca are mai multe rute disponibile decât cel de la Târgu-Mureş, astfel că, cel puţin în teorie, permite aducerea mai multor turişti străini la festivalul din vara acestui an. ”Nu i-am atras pe organizatori cu bani la Cluj-Napoca. Pur şi simplu, ei consideră că festivalul poate să crească la Cluj-Napoca. În 15 ianuarie vom afla cu exactitate unde se va desfăşura ediţia din acest an a Peninsulei şi pot spune că dacă va fi organizat la Cluj, festivalul se va desfăşura într-un spaţiu care nu va deranja nici măcar un locuitor al oraşului”, a declarat primarul Emil Boc. Se pare că locul oferit de autorităţi celor de la Peninsula este Valea Gârbăului.
Fanii mureşeni ai festivalului nu-şi doresc mutarea acestuia în alt oraş. Mai întâi de toate, mureşenii consideră că un festival Peninsula organizat în Cluj, în Valea Gârbăului, nu ar avea motive să-şi păstreze denumirea. Tradiţia festivalului e legată de Târgu-Mureş, unde primele zece ediţii au reprezentat un succes răsunător. În plus, problemele pe care organizatorii declarau an de an că le au cu autorităţile, referitoare la locul de desfăşurare a evenimentului, par să se fi rezolvat odată cu decizia Primăriei Târgu-Mureş de acordare a unui spaţiu în zona străzii Insulei. Este vorba despre Parcul Municipal, un teren de 14 hectare aparţinând Romsilva şi care urmează a fi oferit prin Hotărâre de Guvern Primăriei Târgu-Mureş. Este vorba despre terenul Romsilva care adăposteşte caii de rasă şi care urmează să fie atribuit municipalităţii.
”Nu sunt de acord cu mutarea festivalului, pentru că Târgu-Mureşul este de zece ani partener al Peninsulei. Locaţia pe care am prevăzut-o pentru anul acesta este Parcul Municipal, acolo trebuie să se desfăşoare festivalul anul acesta”, a declarat primarul Târgu-Mureşului, Dorin Florea, la începutul anului.
Petiţia ”Vrem Peninsula la Târgu-Mureş!” a fost semnată de peste 1700 de persoane, care doresc ca festivalul să rămână în oraşul ”natal”.