Interesul mureşenilor pentru Registrul Donatorilor de Celule Stem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Registru Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a fost înfiinţat în 2009, printr-o Hotărâre de Guvern şi a devenit funcţional numai în 2013. Anul trecut 187 de mureşeni s-au arătat interesaţi să se înscrie în el, iar de la începutul anului 2014 şi până în prezent alte 214 persoane au făcut acelaşi pas.

Conform datelor puse la dispoziţie de Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Mureş până în prezent un singur posibil donator din Mureş a fost chemat pentru teste suplimentare şi celulele stem, care ar fi urmat să ajungă în Finlanda, însă a fost găsit un alt donator cu compatibilitate mai mare.

Psihologul Marinela Lazăr, coordonator promovare donare de sânge şi înscrierea în Registru Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice explică ce înseamnă acest registru.

Acest Registru a fost constituit pentru a oferi o şansă în plus bolnavilor diagnosticaţi cu boli extrem de grave cum ar fi leucemia, boli ale sistemului sanguin sau ale sistemului imunitar. Este o bază de date în care se pot înscrie persoanele sănătoase, cu vârste între 18 şi 45 de ani, dispuse să ofere o şansă la viaţă unui om grav bolnav”.

Timpul de aşteptare al celor bolnavi, de exemplu, de leucemie se scurtează şi de asemenea şi costurile. În România, până la apariţia Registrului, se făcea autotransplant, adică se apela la celule sănătoase stem ale celui bolnav sau se căutau donatori din familie.

Doar 25 la sută din cei bolnavi îşi găseau un donator compatibil din rândul rudelor. În prezent, există posibilitatea accesării Registrelor din alte ţări, tocmai pentru a creşte şansa găsirii unui donator compatibil.”

Înscrierea în Registru nu înseamnă că o persoană devine donator, ci, în urma unor teste de sânge acesta este introdus într-o bază de date.

Prelevarea de celule stem poate fi făcută în două moduri cu anestezie totală, celule fiind prelevate din oasele mari ale bazinului sau printr-o procedură fără anestezie, dar care durează între 3 şi 5 ore din sângele periferic. Nu există riscuri pentru donator, ci doar o uşoară stare de disconfort după donare - ameţeală, slăbiciune sau durere de cap.

Cei care vor să se înscrie în această bază de date, pot suna  la telefon 0365. 430.179 sau 0365.403. 178.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite