Ce este astenia de primăvară şi cum ne influenţează. Paradoxul carbohidraţilor, după saltul brusc al nivelului energetic
0Zilele călduroase de primăvară sunt cele mai frumoase, după frigul iernii. Cu toate acestea, în unele zile vremea este capricioasă, iar temperaturile variază semnificativ. Este cauza apariţia asteniei de primăvară, iar alimentaţia are un aport important.
Astenia de primăvară este descrisă de specialişti ca o lipsă de energie, pot apărea dureri de cap, iar omul poate simţi o uşoară indispoziţie.
“În general după trecerea iernii, organismul luptă cu schimbările de temperatură, umiditate vânt, toate aceste împreună cu consumul redus de legume şi fructe proaspete, şi bogat în grăsimi - după sărbători, cantitatea de vitamine şi minerale din organism este considerabil redusă, iar astfel apar simptomele asteniei de primăvară, semn că organismul are nevoie de hrană nouă, proaspătă şi bogată în nutrienţi. Astenia de primăvară poate cauza şi probleme legate de alimentaţie, de la bulimie până la diminuarea puternică a poftei de mâncare şi poate influenţa şi somnul”, spune dieteticianul Ioan Popşor.
Dieteticianul Cristina Marin completează şi spune că astenia de primăvară poate varia de la o persoană la alta.
“Astenia de primavară are simptome variate de la un organism la altul, uneori chiar şi in cazul aceleiaşi persoane. Se poate ca într-o zi să te simţi energic şi iritabil, pentru ca în urmatoarea zi să fii moleşit şi incapabil să te concentrezi. Sunt reacţii ale organismului la schimbarea anotimpurilor. Nu trebuie luată în derâdere astenia de primavară, întrucât e asociată cu un număr ridicat de sinucideri şi acte de violenţă. Sunt creşteri bruşte, remarcate în lunile aprilie-mai, în zonele geografice temperate. Cauzele sunt destul de logice: pe parcursul iernii, organismul îşi încetineşte metabolismul. Creşte nivelul de melatonină, astfel încât devenim somnoroşi, iar per ansamblu devenim mai zgârciţi cu energia consumată: temperatura corpului scade uşor, intrând astfel într-o stare de conservare. Pe masură ce se apropie primavara şi cresc temperaturile şi incidenţa zilelor cu soare devine notabilă, lucrurile se inversează: nivelul de melatonină scade, iar cel de serotonina, cunoscut şi drept hormonul fericirii, creşte. Am spune că nu e nimic în acest schimb care să ne facă să ne simţim iritaţi sau letargici, însă această tranzitie are loc diferit de la un individ la altul. Aceste schimbari hormonale din organism, ce au loc la începutul primăverii sau atunci când există amplitudini termice uriaşe, aşa cum am remarcat în această iarnă, provoacă stres”, completează Cristina Marin, dietetician.
Carbohidraţii, vinovaţi de moleşeală
Dieteticianul Cristina Marin spune că, în principal, carbohidraţii sunt vinovaţi de moleşeala organismului.
“De regulă, ingestia de carbohidraţi provoacă, în cele din urmă, moleşeală. Astfel, după o masă bogată în carbohidraţi, nivelul energiei creşte brusc, pentru a scădea la fel de brusc în doar câteva ore, transformându-se în letargie. E un cerc vicios pe tot parcursul anului, nu doar la trecerea dintre iarnă şi primavară. În primul rând, trebuie să profităm de soare. Acesta stabilizează nivelul de serotonină, făcând trecerea mai uşoara. Apoi, cred ca e important să profităm de legumele verzi de sezon, alăturate unor surse de proteina şi grăsime de calitate. O astfel de dietă menţine în organism un nivel constant de energie şi ne reglează nivelurile de micronutrienţi, diminuate peste iarnă”, spune Cristina Marin.
Cafeaua consumată în exces înrăutăţeşte starea de sănătate
Dieteticianul Ioan Popşor ne recomandă să înlocuim cafeaua cu ceaiul verde.
“Alimentaţia corectă poate fi arma secretă pentru depăşirea asteniei. Mănâncă fructe şi legume crude, pentru a beneficia de vitamine direct de la sursă. Cafeaua accentuează uneori simptomele, dar o poţi înlocui cu ceai verde, iar hidratarea corectă, cu mai multe lichide decât bei de obicei. Salata verde, precum şi loboda albă şi roşie conţin vitamine din complexul B şi sărurile minerale necesare sistemului nervos pentru refacerea organismului. Loboda are în plus o acţiune diuretică şi depurativă. În afara efectelor pe care le au împotriva asteniei de primavară, fructele şi legumele fac ca alimentaţia noastră să fie mult mai sănătoasă. Important este să nu fie prelucrate termic, pentru a-şi păstra intact conţinutul de vitamine”, explică dieteticianul Ioan Popşor.
Pentru a reduce disconfortul sau indispoziţia provocată de astenia de primăvară, puteţi să practicaţi sport, să petreceţi cât mai mult timp în aer liber, să dormiţi mai mult şi să aveţi o mai mare grijă la alimentaţie.