VIDEO Un sat întreg din Gorj a fost ocupat de personaje stranii, desprinse din basme şi filme de groază

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piţărăii cu măşti este un obicei străvechi care încă se mai păstrează în satele comunei Padeş, din judeţul Gorj. Tinerii se costumează în „moşi“ şi „babe“, măşti făcute de ei din diferite piei de animale. În ultima perioadă, obiceiul a căpătat valenţe mai moderne, iar tinerii îşi fac măşti desprinse din poveşti şi filme de groază, dar care au, totuşi, un caracter amuzant.

Tinerii s-au costumat într-o peşteră sau pe versanţii muntelui care străjuieşte satele comunei Padeş, pentru că nu trebuie să afle nimeni cine se ascunde în spatele măştii, după care au pornit în piţărăi. Ei fac numai năzbâtii. Merg la fete să le sărute, iar pe cei care i-au supărat în cursul anului îi şicanează. În satul Motru Sec, din Padeş, piţărăii cu măşti au blocat toate drumurile. Ei au stârnit amuzamentul sătenilor, atât prin costumaţia pe care o poartă, dar şi prin şotiile pe care le fac. 

Măştile tradiţionale sunt făcute din piele de oaie sau de vânat

Cea care se ocupă de păstrarea acestui obicei este Carmen Sarcină, coordonatorul Ansamblului Roua din satul Cloşani.

image
„Sunt măşti făcute din piele de capră sau de oaie, iar alţii le-au confecţionat din piele de vânat, de lup sau vulpe. Cam toţi cei care poartă măşti şi le fac singuri, iar cine nu ştie vine şi întreabă, iar eu le arăt“,

a spus Carmen Sarcină. 

image

Piţărăii primesc colaci, nucă, mere şi biscuiţi. Seara are loc o horă a satului, unde toţi băieţii îşi dau jos măştile.

Tradiţia  a suferit modificări 

Carmen Sarcină spune că se practică şi în alte sate ale comunei, precum şi în partea de munte a judeţului Mehedinţi, dar, odată cu trecerea timpului, au fost aduse modificări asupra felului în care se desfăşoară, precum şi asupra modului de prezentare a măştilor:

image

Probabil că nemaifiind meşteri populari, bătrânii satului nemaiconfecţionând acele măşti populare din piele de animale, s-au pierdut aceste tradiţii şi tineretul, ca să mai păstreze pe ici pe colo, au luat din comerţ aceste măşti care nu au nicio legătură cu tradiţia. Fiecare tânăr din familie îşi confecţionează masca atunci când vrea să se costumeze. Acum, când e perioada de tăiere a mieilor, fiindcă măştile se fac în special din blăniţa lor, e mai moale, părul e mai mic şi se poate argăsi şi tăbăci mai uşor. Avem două feluri de măşti, de moşi şi de babe, se perpetuează astfel oarecum ideea de cuplu care la ţară întotdeauna a fost mai bine definită. Moşul se îmbracă în costum popular bărbătesc, poartă un cojoc din piele de oaie şi acea mască din piele de oaie împodobită cu ciucuri, aţe colorate şi este vopsită. Costumul de babă pe care îl poartă tot băieţii este format din costumul popular de femeie, acea maramă din borangic, iar masca e din pânză. Masca şi-o face fiecare acasă“.

SURSĂ VIDEO: Tele 3/Alexandru Tănase

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite