Povestea lui Ioan Popilian, poliţistul care a salvat oraşul de armata germană. Fapta sa, lăudată chiar de generalul Berthelot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bustul lui Ioan Popilian din Târgu Jiu FOTO Adevărul
Bustul lui Ioan Popilian din Târgu Jiu FOTO Adevărul

Comisarului de poliţie Ioan C. Popilian a fost cel care a condus populaţia oraşului Târgu-Jiu, într-un moment de cumpănă al ofensivei germane din Primul Război Mondial.

La 14/27 octombrie 1916, conduşi de comisarul de poliţie Ioan C. Popilian, locuitorii oraşului Târgu-Jiu au opus o rezistenţă dârză ofensivei armatei germane. Comisarul de poliţie Ioan C. Popilian s-a născut la 3 decembrie 1879 la Turceni.

Tatăl său era preotul satului. Ioan C. Popilian a absolvit Liceul Carol I din Craiova, iar serviciul militar a contribuit decisiv la decizia de a deveni poliţist şi la formarea sa ca militar. Popilian a fost şef de arest la Prefectura Poliţiei Craiova, iar, mai apoi, în 1908 s-a transferat ca subcomisar la Poliţia oraşului Târgu-Jiu, unde a activat, cu o întrerupere de doi ani, până la pensionare.

A oprit ofensiva armatei germane 

Luptele de la Podul Jiului din 14/27 octombrie 1916 l-au adus pe Ioan C. Popilian în paginile de istorie. Acesta a dat dovadă de vitejie, spirit militar mobilizator şi organizatoric. Oraşul Târgu-Jiu rămăsese fără apărare. Colonelul Ion Anastasiu organizase o puternică contraofensivă la poalele Parângului. După spargerea frontului la Petroşani, trupele germane se apropiau de Târgu-Jiu. Comisarul de poliţie Popilian, rămânând în oraş, a preluat comanda: a mobilizat sergenţii pe stradă, a convins femeile şi bătrânii să îi stea alături, cu alte cuvinte şi-a improvizat o trupă ca să apere oraşul. Noaptea a umplut Podul Jiului cu căruţe, dulapuri, pentru a-l baricada.  

„A luat din Muzeul de la Primărie armele vechi şi iarbă de puşcă, a eşalonat femeile şi pe sergenţi de-a lungul Digului Jiului şi le-a spus să tragă când pe partea cealaltă a digului apar trupele germane... Aşa au reuşit să sperie santinele germane, care au crezut că oraşul este apărat de armată”, scrie Al. Doru Şerban, în cartea „Personalităţi care au fost în Gorj”.

Atacul germanilor a fost amânat trei zile şi două nopţi, dar pe 14/27 octombrie 1916, duşmanul a atacat dinspre Dealul Târgului. Comisarul Popilian a dat alarma: „La pod! La pod!” şi le-a ordonat oamenilor săi din poliţie să apere Podul Jiului cu preţul vieţii. Locuitorii şi-au apărat eroic oraşul sub conducerea lui Popilian.

A fost rănit în timpul luptelor 

Ioan C. Popilian a fost rănit, dar, cu toate acestea, a reuşit să-i conducă pe civili. Acesta a relatat, ulterior, clipele prin care a trecut:

Popilian
„Şi acum simt căldura acelor clipe de îmbărbătare pe care mi le oferise măreţul spectacol al bătrânilor, femeilor şi copiilor hotărâţi să moară până la unul... Nebunia noastră ţinea la respect regimentele nemţeşti... Un glonţ mă lovi în cap şi un altul în picior. În vălmăşagul luptelor nu simţii nici gloanţele, nici durerea. Doar şiroaiele de sânge îmi arătau că plătisem pe loc tributul de sânge... simt aceeaşi neuitată recunoştinţă vitejilor care m-au ascultat şi m-au urmat atunci”,

spunea Ioan C. Popilian în publicaţia „Ilustraţiunea română” din 1932.

Importanţa luptei de la Podul Jiului

Importanţa Luptei de la Podul Jiului a fost remarcată de mareşalul Berthelot, fiind un moment unic în istoria Primului Război Mondial. Mareşalul Berthelot spunea în 1918 că lupta de la Podul Jiului a avut o contribuţie majoră la victoriile ulterioare ale armatei române: „Victoria română de la Mărăşti şi Mărăşeşti n-a fost decât rezultanta apărării oraşului Târgu-Jiu, la Podul de la marginea Grădinii, rezistenţă care a îngrădit armatei germane posibilitatea de a tăia retragerea armatei române”. 

Pentru faptele sale de poliţist şi pentru contribuţia decisivă la izbânda în Lupta de la Podul Jiului, comisarul de poliţie Ioan C. Popilian a fost răsplătit cu medalii şi decoraţii. Comisarul s-a stins din viaţă la 59 de ani, pe 18 ianuarie 1938.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite