VIDEO Muzeu în peştera în care a fost ascuns Tezaurul României în Al Doilea Război Mondial. Cum arată „Muzeul Tezaurului“, inaugurat astăzi la Tismana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Băncii Naţionale a României au inaugurat astăzi în peştera de lângă Mănăstirea Tismana, din judeţul Gorj, Muzeul Tezaurului. Locul a fost ales pentru că aici a fost ascuns Tezaurul României în Al Doilea Război Mondial.

Muzeul Tezaurului de lângă Mănăstirea Tismana, din judeţul Gorj, a fost inaugurat marţi, după aproximativ patru ani de la începerea lucrărilor de amenajare. Peştera de lângă sfântul lăcaş de cult a fost transformată într-un muzeu în care se prezintă o etapă inedită din istoria României, când tezaurul Băncii Naţionale a României (BNR), a fost ascuns în acest loc, pentru a nu cădea pe mâna ruşilor sau a germanilor.

Muzeul de lângă Mănăstirea Tismana este unic în lume. În primul rând, acest loc se distinge prin temperatura specifică peşterilor, de aproximativ 10 grade Celsius, pe aproape toată perioadă anului. În al doilea rând, din tavan se preling picături de apă, mai ales în grota în care s-a aflat ascuns aurul României şi o parte din cel al Poloniei.

Lăzi cu galbeni

Muzeul este format din două încăperi. În prima se prezintă povestea ascunderii Tezaurului României în peştera de lângă mănăstire şi motivele care au stat la baza acestei decizii, după care se trece printr-un culoar îngust şi scund, prin care se ajunge în locul în care a fost depozitat aurul timp de aproximativ trei ani. Aici au fost reproduse casetele cu lingouri şi monede din aur. Această cameră este atracţia principală a muzeului, iar primii vizitatori s-au fotografiat lângă comoara ţării.

image

Panglica inaugurală a fost tăiată de către Mitropolitul Olteniei, Irineu Slătineanu, şi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cel care a avut ideea amenajării acestui muzeu. Înainte de deschiderea oficială a muzeului, a avut loc un simpozion în care s-a prezentat detaliat operaţiunea secretă denumită „Neptun“, de mutare a aproximativ 200 de tone de aur la Mănăstirea Tismana.

image

Istoria tezaurului

Tezaurul BNR era în mare pericol în anul 1944. Armata Germană se afla încă în România şi Armata Roşie se apropia de graniţa noastră răsăriteană. Conducerea de atunci a BNR a decis să-şi apere stocul de aur şi să-l pună la adăpost, pentru a nu se mai repeta povestea din Primul Război Mondial, când tezaurul a ajuns pe mâna ruşilor şi nu a mai fost recuperat. Iniţia, în iulie 1944, aurul a fost ascuns în pivniţa mănăstirii, iar în septembrie 1944 a fost mutat în peştera de lângă sfântul lăcaş de cult, pentru că s-a considerat că pivniţa era nesigură.

În data de 16 ianuarie 1945, în baza unei delegaţii primite din Centrală, reprezentanţii BNR ridică din tezaur cantitatea de peste 11 tone de aur fin, din care s-au bătut un milion de monede jubiliare „Ardealul Nostru“. Tezaurul a fost ridicat din peşteră şi transportat la Bucureşti în luna ianuarie 1947.

image

Guvernatorul Mugur Isărescu a precizat că muzeul este o dovadă că episoade ale istoriei se pot transforma în atracţii turistice:

„Muzeul are menirea să cinstească un moment important, chiar crucial, din istoria neamului românesc. Povestea aurului, care fascinează pe oricine, va aduce, cu siguranţă, un număr mare de vizitatori. Momentul Tismana ne-ar putea lecui de defetism şi delăsare. Concluzia care s-ar putea trage este aceea că «Uite că se poate şi la noi», cu conlucrarea unor instituţii puternice“.

Primarul oraşului Tismana, Marian Sivilescu, este sigur că va creşte numărul de turişti veniţi pe aceste meleaguri graţie noului muzeu: „Va creşte numărul de turişti la Tismana, căci pe lângă turismul monahal, apare şi turismul de cunoaştere, de educaţie. Ce vedem aici este nu numai pentru informarea turiştilor, ci şi pentru educarea lor. Aici trebuie să îşi aducă aminte tinerii că acei oameni din mănăstire, armată, BNR etc au reuşit prin devotament şi patriotism să păzească aurul ţării. Aurul îşi schimbă uşor forma, dar îşi schimbă cel mai repede stăpânii. Această zicală a fost contrazisă! Tezaurul a rămas întreg. Muzeul încearcă să reproducă acele timpuri, a reuşit să fie reproduse cu mare fidelitate casetele cu aur, lingouri şi monede. Acest tezaur este unic în Europa. Ne-am mărit zestrea turistică, asta este clar”.

Muzeul va fi administrat de către Mănăstirea Tismana. Deocamdată, nu a fost stabilită o taxă de vizitare a locului în care s-a aflat Tezaurului României.  

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite