Cum putem evita problemele digestive în perioada Sărbătorilor de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii ne recomandă să mâncăm cu moderaţie în perioada sărbătorilor de iarnă       Foto: Arhivă Adevărul
Medicii ne recomandă să mâncăm cu moderaţie în perioada sărbătorilor de iarnă       Foto: Arhivă Adevărul

Moderaţia trebuie să caracterizeze masa de Sărbători, ne sfătuiesc medicii, pentru a nu ajunge la spital cu probleme digestive.

Foarte multe persoane ajung la spital, în perioada sărbătorilor, din cauza consumului excesiv de mâncare şi alcool. Consumate fără cumpătare, acestea pot declanşa afecţiuni digestive cu consecinţe grave sau le pot agrava pe cele deja existente.

Medicul Vasile Mălăiuş, şeful Secţiei de Gastroentorolgie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, spune că, din experienţa anilor trecuţi, în perioada de după Crăciun la spital ajung pacienţii care au făcut exces de mâncare şi băutură. 

„După Sărbători ne confruntăm cu un număr mare de cazuri de colici abdominale, colici biliare, pancreatite acute sau acutizarea unor afecţiuni precum ulcer, gastrite, hemoragii digestive şi aşa mai departe. 

Ţinând cont de faptul că în această perioadă sunt foarte multe abuzuri alimentare, se recomandă moderaţia, care este cea mai buna metodă prin care putem evita o situaţie nedorită cauzată de consumul excesiv de alcool şi mâncare. 

Le recomandăm oamenilor să aibă o alimentaţie echilibrată, să evite consumul de alimente foarte grase, să evite, de asemenea, abuzul de băuturi alcoolice, şi să facă mişcare în aer liber cât se poate de mult pentru a evita sedentarismul”, a spus medicul Vasile Mălăiuş.

Mâncaţi cu moderaţie!

De asemenea, conform medicilor, consumul excesiv de alcool poate agrava afecţiuni existente. Aceştia recomandă alternarea băuturilor alcoolice cu cele non-alcoolice, mâncatul înainte de a consuma băuturi alcoolice, băutul apei alternat cu consumul de alcool etc.

Medicul Vasile Mălăiuş mai spune că una dintre metodele prin care ne putem asigura că nu consumăm prea multă mâncare este să nu mâncăm mai mult de o porţie din fiecare fel şi să consumăm fructe între mese. Alte gustări sănătoase pe care le putem consuma sunt: legumele crude, nucile, alunele.

Este important, totodată, să bem suficientă apă, să facem puţină mişcare după masă şi să ne odihnim corespunzător. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Horaţiu Mălăele, onorat de Academia Română. „Dedic această distincţie Colegiului Naţional din Târgu Jiu, loc al mirării şi al renaşterii mele“

Concluzia anchetei în cazul bătrânei din Gorj care a suferit o fractură la picior în timpul internării în spital

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite