CNADNR: Prejudiciu de 100 milioane de euro la modernizarea Transalpinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
transalpina

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a acţionat în judecată societatea Romstrade în vederea rezilierii contractului de modernizare celui mai înalt drum din ţară, cunoscut sub numele de Transalpina. Expertizele întocmite în faza procesuală indică un prejuduciu de aproximativ 100 milioane de euro.

Potrivit lui Narcis Neaga, directorul general al CNADNR, au fost realizate două expertize, una tehnică şi una contabilă, cu privire la modernizarea Transalpinei. Expertiza contabilă arată un prejudiciu de 100 milioane de euro. „Pentru prima dată spun public treaba aceasta – expertiza contabilă a arătat un prejudiciu de aproximativ 100 de milioane de euro. Este o sumă foarte mare. (…) Urmează să defalcăm cât la sută din această cifră înseamnă lucrări plătite şi neefectuate şi cât înseamnă degradări. Transalpina e o afacere încâlcită. Plus că dacă noi ne apucăm să lucrăm la drum, trebuie să obţinem acordul de mediu. Ştiţi că lucrările s-au efectuat fără acord de mediu“,a declarat Neaga. 

Vor fi calculate şi pierderile suferite de agenţii economici

Neaga a spus că se vor calcula şi pierderile suferite de agenţii economici din munţii Parâng:

Urmează să calculăm şi pierderile pe care le-au suportat agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în zonă.  Narcis Neaga, director general al CNADNR

„Am demarat procedura de reziliere a contractului cu firma care s-a ocupat de Transalpina. Am acţionat în judecată constructorul, pentru că doar aşa poate fi reziliat contractul. Urmează să calculăm şi pierderile pe care le-au suportat agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în zonă. Această cifră include doar aspectele tehnice ale drumului. Până la sfârşitul anului avem şi pierderile suferite de agenţii economici. Abia atunci putem vorbi despre o sumă globală. De regulă, în Companie s-a calculat până acum impactul asupra drumului, dar noi vrem să schimbăm această abordare, pentru că impactul nu este doar asupra asfaltului sau asupra pietrei. Statul nu a încasat rovinietă, pentru că pe acolo nu au circulat maşini, iar cabanierii nu au putut să îşi folosească unităţile de cazare, iar asta înseamnă pierderi”, a declarat Narcis Neaga, şeful CNADNR. 

Din primăvară, CNADNR va intra pe acest drum şi va pune în siguranţă drumul. Narcis Neaga

O asociaţie a cabanierilor din zona Rânca a depus, în această toamnă, o plângere penală împotriva CNADNR pentru abuz în serviciu, cu privire la declaraţiile făcute despre închiderea circulaţiei pe Transalpina. Proprietarii de cabane şi pensiuni spun că au ajuns în sapă de lemn ca urmare a declaraţiilor nefavorabile făcute de Neaga.

„E o afacere încâlcită, Transalpina!“

Transalpina are, în prezent, statut de drum în lucru şi, oficial, circulaţia este închisă între Rânca şi Sebeş. Directorul general al CNADNR a declarat că, în primăvară, drumul va fi preluat de Companie: „Din primăvară, CNADNR va intra pe acest drum şi va pune în siguranţă drumul. Aşteptăm o decizie a instanţei de judecată care să ne permită rezilierea contractului şi urmează preluarea drumului şi până să înceapă construcţia respectivă a ceea ce nu s-a făcut, va începe consolidarea lucrărilor”.

transalpina

Lucrările de modernizare s-au desfăşurat fără acord de mediu. „Un constructor care tratează o lucrare în mod corespunzător, nu plăteşte doar asfaltul, ci trebuie să plătească şi deranjul pe care îl produce zonei. Vom acţiona firma şi în instanţă. Acum verificăm dacă expertiza este foarte clară, să avem dovezi. E o afacere încâlcită Transalpina! Lucrările s-au desfăşurat fără acord de mediu. Dar din primăvară, CNADNR va intra pe acest drum şi va pune în siguranţă acest drum!”, a spus Narcis Neaga.

Citeşte şi 

Jumătate din spaţiile de cazare din Rânca sunt rezervate pentru perioada sărbătorilor de iarnă

Transalpina, cea mai înaltă şosea din ţară, a fost închisă. Drumarii se tem de ninsori

Cabanierii de la Rânca au depus o plângere penală împotriva directorului general CNADNR şi al şefului Drumurilor Naţionale Târgu-Jiu

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite