Şcoală care funcţionează cu energie de la soare. Investiţia a fost realizată de Greenpeace

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Panourile au fost montate pe acoperişul şcoli
Panourile au fost montate pe acoperişul şcoli

Şcoala generală nr. 1 din Rovinari funcţionează, de ieri, cu energie solară. Sistemul care produce atât energie electric, precum şi apă caldă, a fost inaugurat ieri, iar conducerea unităţii de învăţământ consideră că cheltuielile se vor reduce semnificativ.

40 de panouri solare au fost instalate pe Şcoala Gimnazială nr.1 din Rovinari. Acestea au o putere de câte 250 W fiecare şi vor asigura circa 25% din necesarul de consum al şcolii. Instalaţia fotovoltaică de pe şcoală va putea furniza energie electrică şi în sistemul naţional, după finalizarea procedurii care se află în derulare, de racordare la reţeaua de distribuţie CEZ. 

Proiectul face parte din campania Greenpeace de a susţine tranziţia către un viitor energetic bazat pe resurse regenerabile, cu impact negativ redus asupra mediului, sănătăţii si economiei, care în acelaşi timp să sprijine lupta împotriva schimbărilor climatice. 

Investiţii în energia verde

La inaugurarea sistemului de panouri fotovoltaice au venit elevi ai Şcolii generale nr.1, autorităţi locale, reprezentanţi ai organizaţiei ecologiste Greenpeace şi primari ai localităţilor învecinate, care au fost interesaţi de achiziţionarea unor astfel de sisteme pentru reducerea costurilor . De asemenea, participanţilor le-au fost prezentate perspectivele de finanţare pentru proiecte similare. Administraţiile locale pot obţine fonduri europene pentru astfel de investiţii.

Rovinari

La momentul inaugurării au fost prezenţi şi Laurenţiu Chivu, primarul oraşului Rovinari şi Romeo Prunescu, directorul Şcolii Gimnaziale nr.1 Rovinari. 

Sistemul poate fi implementat şi la gospodăriile individuale

Voluntarii Greenpeace au susţinut o prezentare deschisă pe teme de mediu, dedicată elevilor şcolii beneficiare. „A fost o perioadă interesantă şi am învăţat lucruri pe care nu le ştiam. Sperăm să ne mai viziteze voluntarii de la Greenpeace”, a spus Miruna, o elevă de la Rovinari.

Reprezentantul Greenpeace a precizat că sistemul poate fi extins chiar şi la nivelul gospodăriilor.

„Ne dorim ca investiţiile în surse curate de energie şi în reducerea consumului să devină un fenomen extins în întreaga ţară, la toate nivelurile: de la echiparea gospodăriilor la cea a instituţiilor şi companiilor. Cu cât aceste investiţii vor prolifera mai mult, cu-atât ele vor fi mai accesibile şi mai facil de implementat. Este important să arătăm că etapa de pionierat se apropie de final şi că terenul pentru investiţii la scară largă este deja pregătit”,

a declarat Ionuţ Cepraga, coordonatorul proiectului fotovoltaic derulat de Greenpeace. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite