Peştera Ialomiţei, cel mai vizitat obiectiv din Bucegi, îşi modifică programul de vizitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 3 octombrie, Peştera Ialomiţei îşi modifică programul de vizitare. Astfel, obiectivul tristic va fi deschis toată săptămâna între 9:00 - 17:00.

Ultimul bilet de intrare va fi eliberat la ora 16:30. Preţul unui bilet este de 10 lei pentru adulţi şi de 5 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Cunoscută şi sub numele de „Peştera Regilor“, Peştera Ialomiţei este cel mai vizitat obiectiv turistic din judeţul Dâmboviţa. Locul este plin de legende, de la călugărul al cărui nume nu a fost niciodată cunoscut la apa vie, care aduce nemurirea.

Numele acesteia vine de la râul Ialomiţa, care izvorăşte la 10 km distanţă din circul glaciar numit Obârşia Ialomiţei, situată sub Vârful Găvanele (2.479 m), aflat la 600 m de Vârful Omu şi la o distanţă mai mică de Vârful Ocolit, numit şi Bucura Dumbravă.

Cel mai vizitat obeictiv turistic

Peştera Ialomiţei a înregistrat, după un an, un număr record de vizitatori. 146.808 de turişti au vizitat obiectul din Bucegi, ceea ce o situează pe primul loc în rândul obiectivelor turistice din judeţul Dâmboviţa. Suma încasată din taxa de vizitare a fost 1.091.955 lei în acest prim an.

Promovarea turistică a peşterii a dat roade, oferta dâmboviţeană fiind prezentă la mai multe târguri de turism, printre care enumerăm: “Târgul de turism al României”, ediţia de primăvară, organizat în perioada 25 - 28 februarie 2016 la Centrul Expoziţional Romexpo Bucureşti, dar şi la Târgul de Turism "Vacanţa" Constanţa, în perioada 11-13 martie 2016 şi, respectiv, Târgul European al Castelelor de la Hunedoara.

Peştera are o lungime de circa 1.100 de metri, dintre care 450 sunt accesibili şi amenajaţi pentru vizitare. Intrarea peşterii este orientată spre est, iar gura acesteia, sub formă de semielipsă, are o înălţime de 20 metri şi o lăţime de 16 metri.

Fondurile necesare reabilitării au fost accesate de Consiliul Judeţean Dâmboviţa prin programul Operaţional Regional 2007-2013. Valoarea proiectului a fost de 6,4 milioane de lei, din care nerambursabili — 4,6 milioane de lei.

image

Ultima casă a ursului cavernelor 

La descoperirea Sălii Urşilor au fost găsite numeroase oseminte şi chiar schelete întregi provenite de la ursul cavernelor, "Ursus Spelacus Blum", printre care unele la suprafaţă, ceea ce duce la presupunerea că, acum 10.000 de ani, aici au fost ultimele ascunzători ale urşilor cavernelor.

Cum ajungi la Peştera Ialomicioarei

De la Târgovişte până la Peştera Ialomicioara sunt aproximativ 80 de kilometri. Cea mai bună variantă de drum este Cota 1000 - Cabana Dichiu – Lacul Bolboci (drepta) – Padina.

image

PE ACEEAŞI TEMĂ:

10 lucruri ciudate despre Peştera Ialomiţei din Bucegi, locul unde întâlneşti fecioare zănatice cu ochii sclipind de puteri magice

Variante pentru petrecerea zilei de 15 august: Peştera Ialomiţei sau Curtea Domnească din Târgovişte

FOTO VIDEO Cum arată Peştera Ialomiţei, recent reabilitată, cea mai vizitată din Munţii Bucegi

VIDEO Misterele Dâmboviţei: peşterile Ialomiţei, Răteiului şi Urşilor, galerii săpate-n vârf de munte şi zidite cu poveşti

Cel mai vizitat obiectiv din Bucegi, Peştera Ialomiţei, închis publicului. Anumite galerii au fost inundate

Peştera Ialomiţei rămâne cel mai vizitat obiectiv turistic din Dâmboviţa. Cifre-record

VIZITĂ Peştera Ialomicioara, sanctuarul din Bucegi

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite