Peştera Ialomiţei rămâne cel mai vizitat obiectiv turistic din Dâmboviţa. Cifre-record

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La un an de la inaguare, unul dintre cele mai importante obiective turistice pe care Consiliul Judeţean Dâmboviţa le-a reabilitat, Peştera Ialomiţei din Masivul Bucegi, aflat în administrarea Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească din Târgovişte, este vizitat de zeci de mii de turişti.

Anterior, Peştera Ialomiţei a beneficiat de un amplu proiect de reabilitare şi modernizare pentru a oferi vizitatorilor condiţii optime de vizitare şi siguranţă. La 25 iulie s-a împlinit un an de la inaugurare. 

Peştera Ialomiţei a înregistrat, după un an, un număr record de vizitatori. 146.808 de turişti au vizitat obiectul din Bucegi, ceea ce o situează pe primul loc în rândul obiectivelor turistice din judeţul Dâmboviţa. Suma încasată din taxa de vizitare a fost 1.091.955 lei în acest prim an.

image

Promovarea turistică a peşterii a dat roade, oferta dâmboviţeană fiind prezentă la mai multe târguri de turism, printre care enumerăm: “Târgul de turism al României”, ediţia de primăvară, organizat în perioada 25 - 28 februarie 2016 la Centrul Expoziţional Romexpo Bucureşti, dar şi Târgul de Turism "Vacanţa" Constanţa, în perioada 11-13 martie 2016 şi, respectiv, Târgul European al Castelelor de la Hunedoara.

image

Peştera are o lungime de circa 1.100 de metri, dintre care 450 sunt accesibili şi amenajaţi pentru vizitare. Intrarea peşterii este orientată spre est, iar gura acesteia, sub formă de semielipsă, are o înălţime de 20 metri şi o lăţime de 16 metri.

pestera ialomitei manastire

Temperatura în peşteră oscilează între 4 şi 6 grade Celsius. Umiditatea este destul de mare, între 85 şi 100%.

Fondurile necesare reabilitării au fost accesate de Consiliul Judeţean Dâmboviţa prin programul Operaţional Regional 2007-2013. Valoarea proiectului a fost de 6,4 milioane de lei, din care nerambursabili — 4,6 milioane de lei.

În cadrul proiectului a fost modernizată aleea de acces la peşteră, căile de acces în interior, au fost refăcute instalaţiile electrice şi a fost amenajat un punct de informare turistică. La intrarea în peşteră a fost instalată o scenă pentru oficierea de slujbe sau pentru susţinerea unor concerte.

Peştera Ialomiţei este deschisă de marţi până duminică, între orele 9:00 — 18:00, iar taxa de intrare este 10 lei pentru adulţi, 5 lei pentru copii.

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite