Investitori austrieci vor să creeze un Centru de Management al Deşeurilor, în Dâmboviţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de investitori din Austria şi-a prezentat scrisorile de intenţie la sediul Consiliului Judeţean Dâmboviţa, pentru construcţia unui Centru de Management al Deşeurilor, în condiţiile în care autorităţile judeţene se confruntă deja cu problema preconizatei depăşiri a capacităţii gropilor de gunoi de la Titu şi Aninoasa.

“Noi avem deja o problemă cu gradul de umplere al gropilor de gunoi. Investitorii austrieci vor să cumpere 10 Ha şi ne-ar rezolva şi nouă o mare problemă. Vom analiză şi vom luă o decizie, dar şi ADI Salubritate ar trebui să încaseze o redevenţa, să putem să achitam creditele angajate. În 4-5 luni, gropile de gunoi se vor umple, iar acest Centru de Management al Deşeurilor ar putea să rezolve această problemă, mai ales că investitorii austrieci vor să creeze în Dâmboviţa un fel de Centru Regional, în contextul în care noi producem 150 de milioane de tone de gunoi anual“, a declarat Alexandru Oprea-preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Situaţia depozitelor municipale conforme, în decembrie 2015, potrivit informaţiilor transmise în mod oficial de către Agenţia Naţională de Protecţia Mediului, cuprinde municipiile Bacău, Piatra Neamţ, Girov (Neamţ), Tutora (Iaşi), Tirighina (Galaţi), Muchea (Brăila), Gălbinaşi (Buzău), Ovidiu (Constanţa), Costineşti (Constanţa), Mangalia- Albeşti (Constanţa), Incintă Port (Constanţa), Vărărie (Tulcea), Slobozia (Ialomiţa), Ploieşti- Boldeşti (Prahova), Vălenii de Munte (Prahova), Albota (Argeş), Aninoasa (Dâmboviţa), Titu (Dâmboviţa), Mavrodin (Teleorman), Mofleni (Dolj), Tg. Jiu (Gorj), Feteni (Vâlcea), Halânga (Mehedinţi), Arad (S.C. ASA ARAD SERVICII ECOLOGICE SRL, AIM nr. 27/16.07.2007), Oradea (S.C. ECOBIHOR S.R.L., AIM nr. 100/28.01.2008), Braşov, Sighişoara (Mureş), CeKend- Odorhei (Harghita), Cristian (Sibiu), Chiajna (Bucureşti), Glina (Ilfov), Vidra (Ilfov), Dobra (Satu Mare), Ghizela (Timiş, CONSILIUL JUDEŢEAN TIMIŞ, AIM nr. 1/30.08.2012), Tărpiu- Dumitra (Bistriţa Năsăud).

image

Proiect european la Groapa de gunoi de la Aninoasa

Pe timp fostului preşedinte al CJ Dâmboviţa, Florin Popescu, în 2009, groapa de gunoi de la Aninoasa a fost inclusă în programul ISPA, de colectare şi gestionare a deşeurilor, fiind acoperită cu o folie specială.

image

Valoarea proiectului a depăşit 26 milioane euro, din care 75% reprezintă contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene, prin programul ISPA, 25% împrumutul băncii Europene de Investiţii, iar 160 mii euro constituie contribuţia proprie a Consiliului Judeţean Dâmboviţa. De altfel, proiectul ISPA care se derulează la nivelul judeţului Dâmboviţa este primul din România care cuprinde nu doar zona urbană, dar şi cea rurală.

Proiectul a fost început în 2001 şi a constat şi în dotarea cu euro-pubele şi euro-containere a oraşelor şi comunelor din Dâmboviţa, precum şi cu maşini de măturat şi spălat străzile executate de către firmele care au câştigat licitaţiile pentru executarea lor. Este vorba de 18 maşini de compactare a deşeurilor, 8 maşini de spălat străzile, dar şi 115.517 euro-pubele, 4.550 euro-containere distribuite în toate cele 89 de localităţi ale judeţului. 

În ultimele luni, învelişul ecologic ce acoperea groapa de gunoi de la Aninoasa a fost dat la o parte pentru se putea depozita în continuare gunoi. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite