FOTO VIDEO Deszăpezirea, un lux. Elevii din Râul Alb ajung la şcoală cu căruţa. Microbuzul şcolar nu intră în sat din cauza nămeţilor
0Sania sau căruţa au devenit mijloace de transport extrem de importante şi indispensabile pentru cei 15 elevi din satul Iuda, comuna Râul Alb. Cum ninge, drumul devine impracticabil. Autorităţile nu s-au sinchisit să aducă utilajele de deszăpezire în sat de ani de zile, întrucât, în opinia lor, ar fi o cheltuială foarte mare, aruncată pe apa sâmbetei.
Drumul Judeţean 712 A, căci despre el este vorba, care leagă comunele Râul Alb şi Runcu, este greu de traversat şi vara, din cauza pantelor abrupte şi pline de bolovani. Din cauza aceasta, nici Consiliul Judeţean Dâmboviţa nu încearcă prea tare să desfunde tronsonul de doar 3 kilometri.
La şcoală cu căruţa
O căruţă ţine loc de microbuz şcolar pentru cei 15 copii din comuna dâmboviţeană Rău Alb. Vasile, un bărbat cu inimă mare, se trezeşte în fiecare dimineaţă la ora 6.00, înhamă caii la căruţă şi adună toţi copii de pe uliţă pe care, apoi, îi lasă la şcoală, în deplină siguranţă. Mai în glumă, mai în serios, căruţaşul se lăudă că “vehiculul” său are o capacitate cilindrică de doi cai putere.
“Mergem la şcoală în fiecare dimineaţă. Nu vedeţi ce e aici? Nu face nimeni pârtie, nu avem nici curent. Noi sunt aici chiar sinistraţi în secolul 21. Vehiculul are doar doi cai putere şi vreo 10 locuri. N-am decât să scriu pe căruţă <<transport şcolar>> şi ar trebui să iau eu motorina, nu alţii. Fac şi mai multe drumuri dacă este nevoie. Când dă zăpada, aici e teroare. Avem şi maşini, dar le ţinem degeaba în curte. Mai este şi Drum Judeţean. Nici nu îmi aduc aminte când au venit aici utilajele să lucreze. Ei spun mereu că pentru 10-20 de familii câte mai sunt aici, nu vin să arunce cu banii”, ne-a spus Ion Vasile.
Copiii se distrează în căruţă
Cei mici nu conştientizează prea tare care este problema, însă văd totul ca pe un motiv de distracţie.
“Eu sunt în clasa a VIII-a. Este greu. Ajungem la şcoală îngheţaţi şi uzi”, ne-a spus Andreea.
Chiar dacă pe drumul către şcoală îngheaţă de frig, mai au şi puterea să zâmbească.
“Aşa mergem în fiecare dimineaţă. E greu, dar ne mai şi distrăm. Ne mai batem cu zăpadă. Asta e”, ne-a spus o altă elevă, de clasa a IV-a.
Părinţii sunt şi ei neputincioşi şi se roagă ca Dumnezeu să nu le dea o iarnă prea aspră.
“Numai dacă ai 4x4 poţi să urci iarna aici la noi. Căruţa e de bază. Transportul şcolar nu poate urca, dar niciodată nu trecut pe aici vreun utilaj. De la primărie ne-au spus că abia în primăvară vor urca aici utilajele. Trei kilometri sunt de aici până la şcoală”, ne-a spus tatăl unei fetiţe de clasa a V-a.
Drumul va fi reabilitat abia în 2016
Autorităţile locale ridică din umeri şi aruncă vina pe cei de la judeţ, pentru că drumul este judeţean.
“Utilajele au mai intrat şi iarna trecută. Anul acesta ne-a luat iarna pe nepregătite, dar sper ca utilajele de la Drumuri şi Poduri Dâmboviţa să vină şi să deszăpezească. Nu putem să urcăm cu microbuzul şi la urma urmei e Drum Judeţean”, a declarat Cătălin Preda, primarul comunei Răul Alb.
În replică, vicepreşedintele CJ Dâmboviţa, Gabriel Grozavu, spune că localnicii trebuie să aştepte până în 2016, atunci când drumul va fi reabilitat pe bani europeni. Abia atunci se pot accesa fonduri europene pentru reabilitarea acelui tronson de drum printr-un proiect interjudeţean, cu judeţul Argeş
“În primăvară a avut loc şi o alunecare de teren acolo. Practic, este o porţiune calamitată. Acolo există o porţiune de circa 50 de metri cu mari probleme. Acel drum se află în atenţia noastră şi acum câteva luni am semant un contract de asociere cu judeţul Argeş privind reabilitarea tronsonului unu din drumul Subcarpatica, respectiv porţiunea dintre Topoloveni (Argeş) – Cândeşti – Izvoare – Pietrari – Brăbuleţu – Râul Alb – Runcu – Fieni. Acum, pe perioada de iarnă va fi un utilaj foarte aproape de această zonă şi va interveni de câte ori este nevoie. Aceasta va fi o rezolvare de moment. Chiar dacă am interveni pe acest tronson ar fi bani aruncaţi în neant, pentru că el necesită lucrări de mare amploare”, a declarat Gabriel Grozavu, vicepreşedinte CJ Damboviţa.
Oamenilor din Iuda le-a ramas doar speranaţa că iarna această nu va fi prea aspră, pentru a putea ieşi măcar din case. În urma semnalării de către presă a acestui caz, Consiliul Judeţean a luat decizia de a trimite utilajele în zonă.