FOTO Ţăranii din Glodeni stau de veghe în lanul de porumb, în aşteptarea mistreţilor care le distrug recolta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii se strâng seara şi aprind focuri, pentru a-i speria pe mistreţi
Oamenii se strâng seara şi aprind focuri, pentru a-i speria pe mistreţi

Au muncit tot anul, dar acum riscă să rămână cu hambarele aproape goale din cauza mistreţilor. Localnicii din comuna dâmboviţeană Glodeni îşi păzesc lanurile de porumb noapte de noapte. Se strâng mai mulţi, fac focuri şi strigă pentru a alungă sălbăticiunile care le distrug recoltele.

Autorităţile locale spun că au semnalat această situaţie reprezentanţilor Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Dâmboviţa, însă oamenii sunt nevoiţi să-şi păzească în continuare porumbul dacă vor să mai recolteze ceva.

Unde intră mistreţii, distrug tot. Nu mai rămâne nimic, culcă tot, şi coceni, şi porumb. În fiecare an am avut probleme cu mistreţii, dar anul ăsta parcă sunt prea mulţi. Toate proprietăţile au fost atacate. Este o problemă foarte mare şi e riscant pentru cei care stau pe câmp să-şi păzească recolta, dar nu avem altă soluţie. Oamenii fac focuri, fac gălăgie ca să-i sperie“, explică Eugenia Floarea, o localnică.

Distrugeri: un lan pe noapte

Mistreţii sunt atât de „productivi“ încât, într-o singură noapte, o femelă cu trei sau patru pui pot distruge un lan de întreg de porumb. Rup ştiuleţii şi mănâncă puţin dintr-un porumb, după care trec la celălalt. „Ne-au intrat mistreţii în porumb. Vin din pădure. Se cunoaşte drumul pe care au mers. În zona asta, în fiecare an vin porcii. Fac dezastru dacă intră într-un lan de porumb. Îl calcă în picioare, mănâncă din toţi câte puţin, de nu mai rămâi cu nimic. Nu ştim ce să ne mai facem, mai ales că în fiecare an, în perioada asta, este la fel“, spune Ion Dumitru, un bărbat în vârstă de 56 de ani.

Localnicii stau de pază cu rândul, noapte de noapte, la marginea lanurilor de porumb. Pentru a îndepărta jivinele, aprind focuri şi fac gălăgie. Speră ca astfel să alunge măcar pentru 24 de ore turmele de porci mistreţi care le distrug recoltele.

 

Porumb distrus de mistreti

Am venit să păzim porumbul. Vin porcii sălbatici noapte de noapte. Sunt foarte mulţi şi ne este frică de ei, ne este din ce în ce mai greu să ne apărăm de ei. Până acum cred că am pierdut deja o tonă de porumb, aşa că nu ştiu ce o să mai apuc să strâng la toamnă. Muncim degeaba. De teama mistreţilor, ne gândim să renunţăm şi să nu mai punem porumb la anul. Până la recoltatul porumbului venim mereu aici să păzim, altfel nu ne alegem cu nimic“,  crede Gheorghe Stavarache, un alt localnic.

Au fost chemaţi vânătorii

Agricultorii susţin că mistreţii sunt prea mulţi şi spun că soluţia ar fi o reducere a efectivelor. Primăria Glodeni a anunţat la Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) din Dâmboviţa, iar reprezentanţii AJVPS  au venit şi au tras mai multe focuri de armă pentru a alunga sălbăticiunile, însă acestea s-au întors la scurt timp în lanurile de porumb şi au continuat să facă ravagii.

 

„În fiecare an sunt probleme. Oamenii nu vor să mai cultive. Anul acesta am anunţat Consiliul Judeţean, Prefectura, filiala Vânătorilor şi au fost mai prompţi ca niciodată“, ne-a declarat primarul comunei Glodeni, Petre Dinu.

O soluţie: vânătoarea organizată

Vânătorii spun că mistreţii sunt animale hoinare şi, chiar dacă i-ai îndepărtat, ei pot reveni în locul în care ştiu că vor găsi hrană. „Noi, ca asociaţie, am procedat la patrulări şi acţiuni de îndepărtare. Cel mai probabil acolo a intrat o femelă cu purcei şi face ravagii. Mistreţul e hoinar. Dacă l-ai îndepărat, nu rămâne într-o zonă stabilă“, a declarat pentru „Adevărul“, Cristian Stan, preşedintele AJVPS Dâmboviţa.

Porumb distrus de mistreti

O soluţie, crede Cristian Stan, ar fi şi vânătoarea organizată, pentru reducerea efectivelor de mistreţi din zonă. „Am eliberat autorizaţie de vânătoare pentru a elimina exemplarele de acolo. Nu avem situaţia clară a numărului lor. Orium, am mobilizat toţi salariaţi acolo şi stau de mai multe seri. Trag cu puşca pentru a-i speria şi pentru a-i îndepărta pe mistreţi”, a mai spus preşedintele AJVPS Dâmboviţa.

Se gândesc să renunţe la porumb

De la an la an, oamenii au pierderi din ce în ce mai mari, iar acest lucru i-ar putea determina să renunţe la această activitate. Mulţi şi-au făcut şi barăci în care să doarmă noaptea pentru a acţiona mai repede atunci când mistreţii intră în lanul de porumb.

Au făcut prăpăd. Degeaba păzim lanurile, că intră şi distrug tot în calea lor. Sunt foarte mulţi mistreţi. Facem chiar cu schimbul la pază. Ne-am făcut barăci unde dormim şi, la cel mai mic zgomot, dăm alarma. Strigăm, zornăim cu ce putem şi în câteva minute vin mai mulţi săteni. Aşa ne putem apăra de porci. Dacă nu se va face ceva cu ei, suntem nevoiţi să renunţăm la cultivarea pământului pentru că muncim degeaba“, crede Vasile Andronache, un localnic. În comuna Glodeni sunt cultivate cu porumb aproape 50 de hectare. Dintre acestea, aproape jumătate sunt afectate de turmele de porci mistreţi.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite