Dâmboviţa, pe harta judeţelor în care a apărut rujeola

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alte 32 de cazuri nou-confirmate de rujeolă au fost raportate în ultima săptămână, astfel că numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 15.587, din care 59 de decese, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Potrivit CNSCBT, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până în 21 decembrie este 15.587, din care 59 de decese.

În perioada 17- 21 decembrie au fost raportate încă 32 de cazuri nou-confirmate, în 7 judeţe şi în municipiul Bucureşti.

Astfel, în Prahova au fost raportate zece cazuri, în Bucureşti - nouă, în Bihor - şase, în Buzău şi Teleorman - câte două, iar în Dâmboviţa, Ilfov şi Sălaj - câte un caz.

Rujeola este o infecţie virală acută, extrem de contagioasă, caracterizată prin febră, tuse, rinoree, conjunctivită, enantem (semnul Koplik) pe mucoasele bucale sau labială şi o erupţie cutanată maculopapulară generalizată.

Rujeola este produsă de un paramixovirus. Rujeola (ca şi varicela) este extrem de contagioasă şi se răspândeşte în principal prin mici picături eliberate din nasul, gâtul şi gura unei persoane aflate în stadiul prodromal sau eruptiv precoce al bolii sau prin nucleii de picături transmişi aerian. Răspândirea indirectă prin persoane neinfectate sau prin obiecte este rară. 

Perioada de contagiune a bolii începe cu 2-4 zile înaintea apariţiei erupţiei şi durează până la 2-5 zile după debut. Virusul dispare din secreţiile nazale sau faringiene în momentul în care iritaţia începe să se reducă. Persoanele care prezintă descuamare uşoară după iritaţie nu mai sunt contagioase.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite