Afacerea cu zambile a unui sculptor român care a trăit 18 ani în Franţa: „Am 5.000 de bulbi din mai multe soiuri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iosif Căpraru a muncit în Franţa 18 ani, dar a trăit mereu cu gândul că se va întoarce FOTO Arhivă personală
Iosif Căpraru a muncit în Franţa 18 ani, dar a trăit mereu cu gândul că se va întoarce FOTO Arhivă personală

A trăit 18 ani cu gândul că, la un moment dat, se va întoarce în ţară, chiar dacă îi mergea bine în Franţa. Este povestea unui dâmboviţean care a lucrat în construcţii. Acolo monta ferestre şi parchet, acum creşte zambile în comuna Ocniţa.

Creşterea zambilelor este afacere de familie, din care, spune Iosif Căpraru, reuşeşte să se întreţină pe el şi pe sora sa, chiar se duce tocmai în Olanda să aducă bulbii.

Am o mică seră în care creştem zambilele. Sunt bulbi aduşi din Olanda în noiembrie, pe care îi punem la înrădăcinat într-o cameră unde putem să controla temperatura şi umiditatea. După vreo două luni de înrădăcinare, le creem condiţii pentru înflorire. Le dăm lumină şi căldură. Ele sunt gata de livrat. Avem cam 5.000 de bulbi din mai multe soiuri. Din Olanda aduc bulbi pentru că doar acolo se cultivă. În aceste condiţii profitul este destul de mic, dar sperăm că în decursul anilor să învăţăm să trăim mai bine din flori. Raportul investiţie-profit este undeva la 20%”, spune Iosif Căpraru.

capraru Afacere cu zambile

Schimbare totală de viziune 

Dâmboviţeanul a muncit în Franţa 18 ani, dar a trăit mereu cu gândul că se va întoarce. Iniţial, a vrut să se ocupe de creşterea bovinelor de rasă, dar şi-a dat seama că nu va reuşi. 

capraru Afacere cu zambile

Cred că fiecare dintre noi vrea, la un moment dat, să încheie un capitol din viaţă sa şi să o ia de la capăt cu altceva. În Franţa am montat geamuri şi am pus parchet, eu fiind tâmplar şi sculptor. Am încercat să găsesc ceva din care să îmi asigur existenţa în ţară, ştiind care sunt condiţiile aici şi ceva care să îmi şi placă, nu doar din nevoia de a avea bani, aşa cum am făcut în Franţa. Am ales zambilele pentru că sunt foarte frumoase, au un miros plăcut. Cresc şi uşor şi asta m-a atras. În primul an am avut şi lalele dar nu putem ţine piept olandezilor care cultivă pe suprafeţe mari şi le recoltează cu combine”, îşi aduce aminte crescătorul de flori.
 

Condiţii speciale pentru flori

Bulbii sunt ţinuţi în condiţii speciale pentru ca zambilele să înflorească frumos. Bulbii sunt plantaţi în luna septembrie şi sunt ţinuţi într-un spaţiu de iernat până în primăvară. Substratul în care este ţinut bulbul este adus din ţările baltice. Pământul este tratat cu diferite substanţe pentru că floarea să crească mai repede. 

“Bulbii sunt ţinuţi într-o magazie, la o temperatura constanţa de 9 grade timp de trei săptămâni, apoi coboram temepratura la 4 grade. În iarnă, cobom chiar mai jos, iar în primăvară înfloresc la căldură şi lumina”, spune Daniela Codreanu, sora sa. 

Zambilele sunt distribuit la florăriile din Târgovişte, dar şi în alte comunele din Dâmboviţa. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite