VIDEO Polonii au sărbătorit, la Soloneţu Nou, 180 de ani de la venirea în Bucovina
0
Polonii din judeţul Suceava au sărbătorit împlinirea a 180 de ani de la întemeierea primei aşezări polone din Bucovina, satul Soloneţu Nou, dar şi împlinirea a 90 de ani de la înfiinţarea parohiei romano-catolice din localitate.
Oaspeţii veniţi la sărbătoarea din Soloneţu Nou au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare la poarta de intrare în sat, construită din lemn, femeile, bărbaţii şi copiii din localitate venind la această sărbătoare îmbrăcaţi în costume tradiţionale. Imediat după primirea oficială, oaspeţii din Polonia s-au urcat în trăsuri şi au fost conduşi către biserica cu hramul Coborârea Duhului Sfânt, unde toţi cei prezenţi au asistat la Sfânta liturghie solemnă concelebrată de Petru Gherghel, episcopul diecezei de Iaşi, asistat de preoţi din decanatul de Bucovina, împreună cu părintele decan Iosif Păuleţ.
La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai Ministerului de externe din Polonia, consulul Ambasadei Poloniei în România, Pawel Bogdziewicz, şi deputatul Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, gazda manifestărilor de sâmbătă din satul Soloneţu Nou.
În timpul liturghiei au fost dezvelite două plăci comemorative, una care conţine numele tuturor preoţilor care au slujit în această parohie şi una pe care a fost scrisă scrisoarea de intenţie a polonezilor care au venit la Soloneţul Nou pentru a întemeia acest sat.
La finalul slujbei s-a citit scrisoarea trimisă de Preşedintele Poloniei, Bronislav Komorowski, adresată comunităţii cu ocazia sărbătoririi a 180 de ani de la întemeierea satului şi împlinirea a 90 de ani de la înfiinţarea parohiei romano-catolice, prin care preşedintele a declarat: “sunt sincer impresionat de faptul că la Soloneţu Nou se păstrează şi se dezvoltă spiri-tul polonez, pe care l-au adus, în acest loc, strămoşii polonezi cu 180 de ani în urmă. Generaţiile de locuitori ai Soloneţului Nou păstrează neîncetat limba polonă, cultura şi moştenirea strămoşilor. Sunteţi exemplul de diligenţă şi creativitate poloneză. 180 de ani de existenţă a diasporei poloneze în Bucovina reprezintă o lecţie frumoasă de păstrare a identităţii naţionale şi a activităţii pentru binele întregii societăţi, în acelaşi timp. Vă felicit pentru acest jubileu. In numele tuturor polonezilor, vă transmit sincere salutări din inimă”. Preşedintele Republicii Polone, Bronislav Komorowski a apreciat, de asemenea, şi bunele relaţii polono-române care s-au manifestat de-a lungul timpului, menţionând faptul că, anul acesta, se împlinesc 95 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Polonia şi România. Totodată, preşedintele Poloniei a ţinut să precizeze interesele, rolul comun şi importanţa Poloniei şi României în Europa de astăzi.
După liturghie, toţi cei prezenţi au pornit într-o procesiune către cimitirul vechi al comunei, acolo unde au fost depuse flori şi candele şi a fost sfinţit monumentul ridicat în cinstea celor care acum 180 de ani au înfiinţat satul Soloneţu Nou.
Casa Polonă, construită pe banii Poloniei
Un alt moment festiv care a avut loc sâmbătă în Soloneţu Nou a fost inaugurarea Casei Polone (Dom Polski) din acest sat, o construcţie nouă, finanţată integral din fonduri primite din partea statului polon.
Preşedintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, a precizat că lucrările la Casa Polonă din Soloneţu Nou au început în urmă cu patru ani, valoarea investiţiei fiind de un milion de euro. El a explicat că finanţarea a fost asigurată de statul polon, iar Uniunea Polonezilor din România a asigurat fonduri pentru o parte din dotările clădirii.
„Casa găzduieşte un club pentru tineri unde aceştia îşi desfăşoară activităţile, învaţă să cânte, să danseze. Este dotată apoi cu sală mare de festivităţi, cu o bibliotecă, cu şapte camere de cazare la etaj şi cu un spaţiu etnografic”, a spus deputatul Longher.
După cuvântările oficialilor, a avut loc lansarea monografiei bilingve a Soloneţului Nou, al cărui autor este profesorul Alfons Zielonka – fiu al satului, aflat în prezent la doctorat în cadrul Universităţii Catolice din Lublin.
A urmat un program de cântece şi dansuri în interpretarea ansamblului „Solonczanka”, Mala Pojana, dar şi a două ansambluri din Polonia „Dolina Nowego Solonca” şi „Tajdany”ai căror membri sunt urmaşi ai soloncenilor care s-au repatriat în Polonia în anii 1946 – 1947.
Din Polonia, i-au onorat cu prezenţa pe solonceni Pawel Bogdziewicz, consul al Republicii Polone la Bucureşti, Adam Borkowski, reprezentantul Departamentului de Colaborare cu Diaspora Poloneză de la Ministerul de Externe, Anita Staszkiewicz, reprezentantul Asociaţiei “Wspólnota Polska” din Varşovia, Wieslaw Polit, primarul comunei Zary şi Kamil Ciupak, viceprimarul districtului Polkowice.
Alte ştiri din Suceava:
VIDEO Copil de şase ani, ucis pe trecerea de pietoni
Comisarul şef Nelu Fediuc, „turnat” de trei preoţi contrabandişti