VIDEO Unde a învăţat Ovidiu Lipan Ţăndărică să bată toaca. „E o lucrare ce reprezintă în întregime identitatea creştinismului şi a poporului român“
0Ovidiu Lipan Ţăndărică a povestit pentru Adevărul că a fost fascinat de glasul toacelor de mic copil, dar a învăţat să le bată la vârsta de 14 ani, chiar în timpul unei slujbe de Înviere, oficiată la Bucovina.
Ovidiu Lipan Ţăndărică ne-a spus că s-a născut la Iaşi. Pentru că a locuit lângă biserica „Toma Cozma” a avut posibilitatea să asculte toaca în fiecare duminică şi în zilele de sărbătoare. Nu s-a apucat să bată toaca decât la vârsta de 14 ani, când a venit în Bucovina, la Suceava, în vizită la un prieten.
„Când aveam 14 ani, am fost la un prieten de-al meu, la Suceava, Cătălin Guguianu, sculptor, el trăieşte la Paris, şi am făcut Paştele împreună şi am bătut toaca la biserica de lângă fostul hotel ”Arcaşul”. Am bătut pentru prima dată toaca în seara de Înviere, la Suceava. Şi de atunci am bătut-o în întreaga lume. Toaca (n.r. toaca pe care o bate în timpul spectacolelor pe care le susţine în ţară şi în străinătate) este construită de Victoria şi Marian Zidaru, cu ei am avut diferite evenimente în întreaga lume, şi la Paris şi la Bruxelles şi este o lucrare sacră, o lucrare care reprezintă în întregime spiritualitatea şi identitatea creştinismului şi a poporului român”, ne-a spus artistul.
Întrebat cum au fost primite concertele de toacă în marile capitale europene, Ovidiu Lipan Ţăndărică ne-a spus că la început a fost privit ciudat, dar pe parcurs a reuşit să cucerească publicul.
„În Europa, se uitau foarte ciudat. Eram într-o biserică Evanghelică, am venit cu toacele ca să purific şi să exorcizez locul acela, unde se făceau diferite orori pe vremea lui Robespierre, şi francezii nu au înţeles toaca. Eu am venit, mai întâi, cu toaca de mână şi cu muzica mea pe spate şi încet-încet am reuşit să îi captivez şi la sfârşit erau numai în urale, spuneau că aşa ceva nu şi-au imaginat. Să baţi în nişte scânduri, pentru ei asta înseamnă, nu au nicio cultură asupra toacelor. Au devenit foarte apropiaţi şi foarte interesaţi de cum se întâmplă şi i-am lăsat şi pe ei să bată, erau foarte încântaţi. Le-am explicat că pentru noi toacele au o reprezentare mult mai puternică, sunt ancorate în cultura şi identitatea creştinească”, a completat Ţăndărică.
Artistul a susţinut un spectacol în prima zi de Paşte, în Muzeul Satului Bucovinean, din Suceava şi a bătut toaca dumnezeieşte în faţa a mii de oameni. La sfârşitul spectacolului, cei prezenţi s-au ridicat în picioare ca să-l aplaude.