Reţeta suceveană de spălat 9,8 milioane de euro. Afacerişti "grei", printre care şi Sorin Iacob, preşedintele Camerei de Comerţ Suceava, audiaţi de DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi oameni de afaceri importanţi din judeţul Suceava sunt acuzaţi că ar fi provocat bugetului de stat un prejudiciu de 9,8 milioane de euro, prin tranzacţii fictive cu materiale de construcţii.

Ancheta, instrumentată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a început în iunie 2012 şi a atins punctul culminant ieri, cu cifre impresionante: 167 de percheziţii domiciliare în 14 judeţe şi în Bucureşti, 110 zece oameni aduşi la audieri în Suceava, 118 persoane fizice şi 39 de persoane juridice cercetate. Printre „vedetele“ ajunse ieri la sediul DIICOT Suceava pentru a da cu subsemnatul sunt doi dintre cei mai influenţi oameni de afaceri din judeţ, specializaţi în contracte pe bani publici.

Unul dintre ei este Vasile Florea, administratorul Florconstruct SRL Suceava, firmă care a câştigat, săptămâna trecută, contractul multianual pentru salubrizarea municipiului Suceava. În ultimii ani, Florconstruct a obţinut contracte pentru asfaltări, furnizare de utilaje de construcţii şi salubrizarea unor comune din judeţ. Printre autorităţile publice cu care Florconstruct a lucrat se numără Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Termica SA, Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Suceava şi primăriile localităţilor Suceava, Arbore, Udeşti, Bosanci, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Vama şi Grăniceşti. „Mi-au fost ridicate mai multe documente de la firmă. N-am falsificat facturi. Nu ştiu pentru ce am fost adus la audieri“, a declarat succint Florea, înainte să intre în sediul DIICOT Suceava. 

Şeful Camerei de Comerţ, audiat

La audierile de ieri a fost condus şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Suceava, Sorin Iacob, proprietarul companiei Loial Impex SRL. Firma acestuia a câştigat în ultimii ani zeci de contracte pentru marcaje, indicatoare rutiere şi instalaţii electrice pentru Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Spitalul Judeţean de Urgenţe Suceava, Universitatea „Ştefan cel Mare“ Suceava, direcţiile judeţene de drumuri şi poduri din Iaşi şi Botoşani, Aeroportul Internaţional Timişoara, Consiliul Judeţean Alba şi mai multe primării, printre care Suceava, Iaşi, Cluj-Napoca şi Piatra Neamţ. În prealabil, ieri dimineaţă, procurorii i-au percheziţionat sediul firmei preşedintelui CCI Suceava, de unde au ridicat documente. Sorin Iacob este preşedinte CCI din 2004. La sediul DIICOT Suceava au ajuns şi Costică Costică, om de afaceri din comuna dâmboviţene Văcăreşti, şi fiul acestuia. Cei doi sunt implicaţi într-o afacere cu alcool şi deţin câteva resturanate în Târgovişte.

Se pare că morişca spălării de bani a fost inventată de cei doi fii ai lui Virgil Stănescu, patronul de etnie rromă al unui depozit de construcţii din oraşul Salcea, judeţul Suceava. Conform procurorilor, aceştia ar fi lucrat împreună cu alţi patru tineri, cu vârste între 20 şi 25 de ani. În afacere a intrat şi Nicuşor Luca, poreclit Roşcatul, din Bucecea, judeţul Botoşani, cu 12 condamnări la activ pentru infracţiuni economice, despre care procurorii afirmă că ar fi fost capul reţelei. Cu toţii sunt acum cercetaţi pentru iniţiere, constituire, sprijinire şi aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de  bani.

Modus operandi

Capii grupării preluau societăţi comerciale atât din Suceava cât şi din alte judeţe, care erau trecute pe numele unui bărbat de 32 de ani din judeţul Bacău. Tinerii contactau patroni ai unor firme de construcţii şi le propuneau tranzacţii fictive, prin care să evite plata TVA-ului şi a impozitelor. Potrivit înţelegerii dintre suspecţi şi patronii unor firme de construcţii, societăţile comerciale au emis facturi fictive pentru vânzarea unor materiale de construcţii, în special fier-beton, către firme din judeţele Suceava, Botoşani, Bacău, Dâmboviţa, Neamţ, Timiş, Vrancea, Braşov, Mureş, Galaţi, Vâlcea, Ilfov, Iaşi, Olt şi municipiul Bucureşti.

În baza acestor facturi, societăţile colectau taxa pe valoare adăugată aferentă tranzacţiilor fictive şi astfel îşi diminuau profitul declarat la Fisc. Prin această inginerie financiară, societăţile evitau plata TVA şi a impozitului pe profit. Procurorii DIICOT susţin că au existat cazuri în care unele firme au beneficiat chiar şi de rambursări ilegale de TVA de la bugetul de stat în baza unor tranzacţii fictive cu materiale de construcţii.

Firmele, falimentate de romi

„Membrii grupării ar fi oferit administratorilor societăţilor comerciale recrutate sume de bani, reprezentând contravaloarea mărfii «livrate» pentru ca aceştia să facă viramente bancare către societăţile emitente ale facturilor fictive. Ulterior, membrii grupării sunt bănuiţi că retrăgeau aceste sume, beneficiind din partea firmelor evazioniste de un comision, reprezentat de o cotă parte din suma cu care a fost prejudiciat bugetul de stat“, au explicat procurorii DIICOT. După „utilizare“, capii grupării cesionau societăţile comerciale către cetăţeni rromi din judeţele Suceava, Iaşi sau Neamţ, care se ocupau cu falimentarea acestora.

Palatele romilor, răscolite la Iaşi

Tentaculele caracatiţei care a prejudiciat statul cu aproape 10 milioane de euro se întindeau până în judeţul Iaşi. Zeci de mascaţi au intrat ieri în comunităţile de romi din localităţile Hârlău, Grajduri şi Ciurea. Au fost efectuate 24 de percheziţii, iar şapte persoane au fost conduse la Suceava pentru audieri. „Mascaţii au împânzit un cartier cu noaptea în cap de unde au luat o singură femeie care oricum s-ar fi dus de bună voie la audieri. Ştiu că e vorba de un caz de la Suceava. În ultima perioadă au fost percheziţii peste percheziţii. Eu, ca lider al comunităţii, le-am spus întotdeauna oamenilor că cine greşeşte trebuie să plătească. Unde-i lege, nu-i tocmeală“, a declarat Ferdinand Stănescu, bulibaşa din Grajduri. (Ionuţ Benea)
 

Vă mai recomandăm pe aceeaşi temă:

22 de percheziţii la Braşov în dosar penal de evaziune fiscalăde aproape 10 milioane de euro

Percheziţii la foc automat în Olt şi alte 13 judeţe după evazionişti „de lux”

VIDEO Primăria din Bradu şi casa primarului Florin Frătică percheziţionate de poliţişti

 

Percheziţii la foc automat în Olt şi alte 13 judeţe după evazionişti „de lux”

Citeste mai mult: adev.ro/mnfzuh

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite