Motivul pentru care o româncă a primit cea mai înaltă distincţie a Franţei: „Mulţumiri ţării mele, pentru seva europeană cu care m-a hrănit”
0Prof.univ.dr. DHC Sanda-Maria Ardeleanu a primit Ordinul Naţional al Franţei „Legiunea de Onoare” în grad de Cavaler. Înalta distincţiei i-a fost înmânată în corpul istoric al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, de către Excelenţa Sa Laurence Auer, ambasadoarea Franţei în România.
Prof.univ.dr. DHC Sanda Maria Ardeleanu de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a fost decorată cu Ordinul Naţional al Franţei, „Legiunea de Onoare” în Grad de Cavaler. Acesta este cea mai înaltă disticţie care se acordă cetăţenilor care aduc servicii statului francez.
Ambasadoarea Franţei în România, Excelenţa Sa Laurence Auer, a venit la Suceava pentru a-i înmâna onoranta decoraţie, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în corpul istoric al Universităţii „Ştefan cel Mare”.
La eveniment a luat parte o distinsă audienţă formată din profesori universitari, profesori care predau în liceele din judeţ, şi reprezentanţi ai administraţiei publice şi locale.
„Este o distincţie venită să onoreze o carieră excepţională în mediul academic, o distincţie care o onorează pe domnia sa, dar şi pe noi, Universitatea <Ştefan cel Mare> din Suceava şi alături de noi pe toţi bucovinenii, fiind prima, atât de înaltă, acordată de preşedintele Franţei unui bucovinean. Doamnă ambasador, aţi făcut o alegere excelentă, cea mai bună alegere, pentru că doamna profesor Sanda-Maria Ardeleanu a fost, este şi va fi unul dintre cei mai mari luptători în slujba francofoniei”, a spus rectorul Valentin Popa, la debutul evenimentului.
Laurence Auer a vorbit despre „angajamentul profesorului Sanda-Maria Ardeleanu în serviciul francofoniei”, în dezvoltarea relaţiilor culturale şi intelectuale între Franţa şi România. Totodată, ambasadoarea a amintit că profesorul Sanda Maria Ardeleanu a înfiinţat la Suceava Biroul Francez şi Asociaţia Alianţa Franceză. A înfiinţat şi Centrul de Reuşită Universitară al Universităţii „Ştefan cel Mare”, primul Lectorat francez.
Atunci când a luat cuvântul, profesorul universitar a adresat mulţumiri României pentru „seva europeană cu care m-a hrănit”.