Doi interpreţi de folclor, un fotbalist, un fost luptător anticomunist şi un fost revoluţionar, cetăţeni de onoare la Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul local Alba Iulia
Consiliul local Alba Iulia

După opt ani de la ultimul titlu de ”cetăţean de onoare”, Consiliul local Alba Iulia a aprobat joi, 27 mai, o hotărâre pivind acordarea distincţiei pentru cinci persoanlităţi ale municipiului.

Astfel, interpreţii de muzică populară Nicolae Furdui - Iancu şi Ioan Bocşa, fotbalistul Nicuşor Stanciu, un fost deţinut politic, Simion Drăgoi, şi revoluţionarul Mihai Babiţchi au primit joi, din partea Consiliului Local, titlul de "Cetăţean de onoare al municipiului Alba Iulia", urmând ca conferirea acestui titlu să fie făcută în cadrul unor evenimente ulterioare.

Cu excepţia proiectului de hotărâre privind conferirea titlului de "Cetăţean de onoare" lui Mihai Babiţchi, care a avut 8 voturi împotrivă, toate celelalte patru proiecte au fost aprobate în unanimitate de către consilierii locali. Primarul Gabriel Pleşa a menţionat că sunt 5 personalităţi din domenii diferite legate categoric de Alba Iulia.

Născut în Munţii Apuseni, Nicolae Furdui - Iancu, unul din cei mai cunoscuţi interpreţi de folclor, locuieşte în Alba Iulia "de o viaţă". De asemenea, renumit interpret de folclor, Ioan Bocşa s-a născut într-o localitate aparţinătoare a municipiului Alba Iulia.

Născut în apropiere de Alba Iulia, în comuan Cricău, Nicolae Claudiu Stanciu este considerat cel mai bun produs, din punct de vedere al palmaresului, al fotbalului albaiulian. Mihai Babiţchi s-a distins prin activitatea sa în timpul evenimentelor din Decembrie 1989, unde a avut un rol determinant, fiind liderul Revoluţiei de la Alba Iulia.

Acum în vârstă de 90 de ani, Simion Drăgoi, "un om cu o verticalitate exemplară", a făcut 8 ani de închisoare politică. Acesta a înfinţat Liga Anticomunistă de la Alba Iulia, organizaţie a tinerilor liceeni care luptau împotriva comunismului. 

Cel mai recent titlu de "Cetăţean de onoare al municipiului Alba Iulia" a fost acordat în urmă cu 8 ani.

Vă recomandăm să citiţi:

 

SNCFR, învinsă în instanţă de un şofer a cărui maşină a fost lovită de tren. Ce au stabilit judecătorii

 

Primarul din Ardeal care scoate toţi poliţiştii în stradă şi elimină 27 de posturi. Are 16 proiecte europene

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite