Curtea Domnească din Suceava va fi reabilitată. Curtea voievozilor va fi reconstruită în mod 4D

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Domnească din Suceava va fi transformată într-unul dintre cele mai importante atracţii turistice din oraş. O noutate absolută pentru România va fi curtea voievozilor care va fi reconstruită în mod 4D.

Ruinele Curţii Domneşti din centrul municipiului Suceava ar putea deveni una dintre cele mai importante atracţii turistice din oraşul bucovinean. Municipalitatea doreşte să reabiliteze Curtea Domnească, care de ani buni de zile se află în paragină.

În proiectul de restaurare a Curţii Domneşti sunt luate în vedere refacerea zidurilor, construirea unui mini – muzeu, a unor săli de conferinţe, precum şi a unei săli speciale, în care curtea voievozilor va fi reconstruită în mod 4D, ceva nou în România.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, s-a deplasat  la Bucureşti, unde a depus proiectul pentru reabilitarea de la Curtea Domnească, în speranţa de a obţine finanţare.

„Este clar că valoarea proiectului nu poate depăşi cinci milioane de euro. Nouă ne trebuie mai mulţi bani. Avem depusă o solicitare de finanţare pe fonduri norvegiene şi sperăm să obţinem un răspuns. Până atunci, vom face un studiu de fezabilitate modificat, pentru cele cinci milioane de euro pe care le putem obţine din bani europeni, ce vor putea fi folosiţi pentru dotări. Din grila de evaluare tehnică şi financiară pentru a putea contracta direct acest proiect, trebuie să avem 80 de puncte.

Noi am făcut o simulare la primărie şi am obţine undeva la 90 de puncte. La acest proiect, foarte importante, peste cinci, aproape şase milioane de euro, sunt dotările. Vom gândi o soluţie de a prinde aceşti bani şi sper ca până la sfârşitul anului să se semneze contractul de finanţare, în ideea că vom intra direct cu 80 de puncte minimum în grila de evaluare”, a explicat primarul Ion Lungu.

El a menţionat că la nivel naţional sunt 43 de proiecte finanţate de UE şi există şanse ca reabilitarea Curţii Domneşti să fie cuprinsă în acest program. Pentru reabilitarea totală este nevoie de mai mulţi bani, de aceea vor fi refăcute studiile de fezabilitate pe două componente, una cu finanţare europeană, cealaltă cu bani din bugetul local, cuantumul cotribuţiei locale încă nefiind stabilit.

Alte ştiri pe această temă:

Cum va arăta marele sanctuar circular din Sarmizegetusa Regia: toţi stâlpii vechi de trei decenii vor fi înlocuiţi

Mormântul Sfânt de la Ierusalim intră în renovare: când se vor termina lucrările de restaurare

Bătrâna Bibliotecă a Academiei din Timişoara se transformă într-un spaţiu viu. Va avea şi ceainărie gen "Cărtureşti"

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite