Alexandru Brădăţan, tânărul solist de muzică populară ce promovează Bucovina prin cântec: „Mă gândeam ce aş fi cântat dacă mă năşteam în altă parte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Brădăţan. FOTO Arhivă personală
Alexandru Brădăţan. FOTO Arhivă personală

Alexandru Brădăţan este un tânăr solist de muzică populară extrem de apreciat în zona Bucovinei, precum şi în întreaga ţară. El este un promotor al Bucovinei şi al tradiţiilor din zonă pe care le promovează prin cântec.

Născut la data de 9 iunie 1989, Alexandru Brădăţan este unul dintre cei mai apreciaţi solişti de muzică populară din noul val de cântăreţi de muzică folclorică din ţara noastră. De când s-a născut, el a locuit în Gura Humorului, un orăşel din judeţul Suceava. Acesta a crescut într-o familie de oameni simpli, având un frate mai mare cu şase ani de zile.

„Părinţii mei sunt oameni simpli, nu au excelat în muzică. Mama mea a fost contabilă, iar tatăl mecanic şi bucătar, fără să aibă vreo legătură cu muzica. Bunicul din partea tatălui a cântat, a fost dascăl în localitatea Bucşoaia, de unde se trage tatăl meu. Cred că este singura persoană din familie care a avut o oarecare legătură cu muzica. Voce au şi părinţii mei, dar nu au cântat pe scenă”, a povestit Alexandru Brădăţan.

Solistul ce reprezintă cu succes muzica populară din Bucovina a urcat prima dată pe scenă încă de la grădiniţă, când era prezent la mai toate manifestările. Din 2005, Alexandru Brădăţan a pus stăpânire pe scenă şi nu a mai renunţat la ea, până în prezent.

„Nu cred că m-a îndreptat nimeni spre muzică, cred că este o chemare. De mic copil mi-a plăcut muzica populară. La noi în casă se asculta, se ascultă muzică populară. Fiind o familie mai spirituală, valorile tradiţionale ale poporului erau pe un piedestal foarte bine pus la punct”, a explicat Alexandru.

Tânărul bucovinean nu a făcut studii de specialitate în muzică. El a făcut şcoala generală şi liceul în Gura Humorului, după care a absolvit Facultatea de Istorie şi Geografie, specializarea Geografie turismului, din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.

„În anul 2005 am înregistrat prima mea piesă, numită <<Asta-i hora mare>>, o horă dăruită de doamna Maria Macovei. A fost piesa cu care am participat în iarna anului respectiv al primele filmări. Prima filmare video a avut loc la Moldoviţa, de sărbătorile de iarnă şi a fost transmisă la televiziunea română”, a precizat Alexandru Brădăţan.

Tânărul cântăreţ are două CD-uri scoase pe piaţă şi în prezent lucrează la al treilea. Primul său CD se intitulează „Am în suflet cânt şi joc” şi cuprinde chiar melodiile sale de la începuturi, melodii pe care a reuşit să le înregistrez din premiile obţinute la festivaluri. De asemenea, majoritatea pieselor de pe CD sunt melodii cu care a participat la festivaluri.  Al doilea CD, „Cu drag de Voroneţ”, a fost lansat în anul 2012, eveniment la care a luat parte regretata Mărioara Murărescu şi mai toţi colegii de generaţie ai lui Alexandru Brădăţan, din întreaga ţară. Piesele de pe aceste două CD-uri au fost compuse de îndrumătoarea tânărului solist, Maria Macovei. El pregăteşte acum cel de-al treilea album, liniile melodice şi textul aparţinându-i lui.

„Mie îmi place să cânt. Nu sunt omul banului. Ceea ce fac o fac cu mare drag şi cred că lumea observă asta. Eu mă consider că sunt un om care face ceea ce îi place şi o face cu drag. Peste tot unde sunt invitat, atâta timp cât pot să merg, indiferent că e nuntă, spectacol, că e în Bucovina, în Ardeal, în ţară sau străinătate, eu merg şi cânt la fel pentru zece oameni ca şi pentru 10.000. Până la urmă mă respect pe mine, astfel că actul artistic trebuie să fie la fel şi pentru un singur om. Oricum, acasă în Bucovina, căldura publicului este aparte, deoarece eşti acasă, de-al locului”, a menţionat Alexandru Brădăţan.

„Am adunat multe amintiri frumoase pe care nu ştiu dacă le-aş fi trăit dacă făceam alteva”

În anul 2006, solistul din Bucovina a participat la primul său festival, la Gura Humorului, intitulat „Doină, doină, cântec dulce”, unde a şi obţinut premiul I. După acest festival, Alexandru Brădăţan a devenit un obişnuit al mai tuturor festivalurilor şi concursurilor de muzică populară desfăşurate la noi în ţară.

„Atmosfera de la festivaluri, când ne adunam cu toţi colegii înainte de gală şi petreceam până dimineaţa, era deosebită. Am amintiri minunate din deplasările făcute în străinătate, chiar şi de la nunţi, unde intri în contact cu fel de fel de oameni. În cei aproape 30 de ani de viaţă şi 15 ani de cântec, am adunat multe amintiri frumoase pe care nu ştiu dacă le-aş fi trăit dacă făceam alteva”, a declarat Alexandru Brădăţan.

În anii 2007 şi 2008, acesta a participat la toate festivalurile din ţară. În tot acest timp, el a câştigat peste 15 trofee, cele mai importante fiind trofeul festivalului Mamaia din 2008 şi premiul I la concursul „Tezaur folcloric – Moştenitorii”.

„Doamna Maria Macovei este cea care m-a susţinut încă de la început şi care m-a sprijinit, mi-a oferit repertoriu pentru două CD-uri. Ea a fost profesorul meu de bază, dar am fost sprijinit şi de alţi artişti consacraţi atât din Bucovina, cât şi din ţară”, a arătat solistul bucovinean.

Alexandru Brădăţan are foarte multe costume populare pe care o parte şi le-a făcut la comandă, o parte sunt primite, o parte le-a găsit prin târguri, de unde le-a achiziţionat. Unele dintre costumele sale le-a realizat la Sadova, unde acestea încă  se mai fac manual.

„De multe ori, mă gândeam ce aş fi cântat dacă mă năşteam în altă parte sau într-o altă zonă. Cred că Dumnezeu îşi alege oamenii şi îi pune în locul potrivit. Faptul că m-am născut în Bucovina, pentru mine reprezintă ceva aparte, este locul care mi se potriveşte cel mai bine din toată ţara pentru că este o zonă bogată în tradiţii, în folclor şi este o zonă care păstrează aceste valori. Pentru toţi soliştii din zonă, faptul că suntem din Bucovina reprezintă un mare atu pentru că avem o bogăţie extraordinară şi doar de noi depinde dacă ştim să o punem în valoare, pentru că aici avem peisaje de poveste, cântece minunate, port cum nu prea vezi în ţară, dar ne-a dat şi oameni cu care putem face aceste lucruri”, a declarat Alexandru Brădăţan.

Solistul nu concepe să se mute din Bucovina, lui îi place să călătorească, însă se întoarce de fiecare dată acasă cu dragă, pentru că meleagurile din zona natală se simte cel mai bine.

Alte ştiri pe această temă:  

Elvis Constantin, povestea de viaţă a unui talent muzical descoperit în orfelinat. Mama l-a abandonat la vârsta de un an

Gheorghe Turda, despre Dumitru Fărcaş: „Ca artist, l-am considerat tatăl meu. La imensitatea numelui său, toate cuvintele sunt de prisos“

Românul declarat Tezaur Uman Viu. Profesorul Mircea Lac a descifrat profunzimile artei populare

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite