Profesoara care face „cool“ meşteşugul ţesutului. 20 de „urmaşe“ câştigă premii pe bandă rulantă la concursurile din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Banu (a doua din stânga) îşi învaţă elevele arta ţestului FOTO: facebook.com/Ana Banu
Ana Banu (a doua din stânga) îşi învaţă elevele arta ţestului FOTO: facebook.com/Ana Banu

Pasionată de tradiţiile populare, învăţătoarea Ana Banu (51 de ani), din satul ialomiţean Luciu, a reuşit să facă atractiv ţesutul, cu ajutorul celor 20 de eleve pe care le învaţă tainele acestei îndeletniciri. Micile ţesătoare sunt nelipsite de la târgurile şi concursurile naţionale de meşteşugărit, de unde se întorc acasă cu premii importante.

Într-o lume încărcată de kitsch, învăţătoarea Ana Banu (51 de ani), cadru didactic la Şcoala Generală din Luciu, judeţul Ialomiţa, a reuşit să demonstreze faptul că obiceiurile moştenite din bătrâni pot fi reînviate. Ideea i-a venit în urmă cu 20 de ani, când a pus bazele unul atelier care rezistă şi în ziua de azi. 

Tainele acestui obicei le-a învăţat în copilărie, de la bunica ei, şi s-a hotărât să le transmită mai departe elevelor sale. „La îndemnul bunicii, am început să ţes pe foi de etamină. Primul meu model a fost un papagal la care am lucrat aproape un an. Cu 20 de ani în urmă, am zis să le învăţ şi pe elevele mele acest meşteşug, pentru că este foarte frumos să duci tradiţia mai departe“, îşi aminteşte învăţătoarea.

Pasiunea pentru arta populară a făcut-o pe Ana Banu să cerceteze şi o mică parte din istoria meşteşugurilor tradiţionale din Luciu. Cu decenii în urmă, femeile din comunitate erau vestite în toată zona Bărăganului drept cele mai iscusite ţesătoare. În timp, obiceiul s-a pierdut. „Bătrânele de astăzi îşi amintesc cu drag de ceea ce lucrau în tinereţe. Nu mai au răbdarea necesară să se pună pe ţesut, dar văd că urmaşele lor vor să reînvie tradiţia şi sunt încântate“, spune Ana Banu. 

Poveşti din „Atelierul Fanteziei”

În prezent, la şcoala din Luciu, lecţiile de ţesut se ţin în „Atelierul Fanteziei“, un club dedicat celor 20 de eleve cu care lucrează acum învăţătoarea.

ana banu

Atelierul se deschide în fiecare zi, după orele de curs, timp în care fetiţe mai ales din clasele primare vin să înveţe o îndeletnicire care, cu zeci de ani în urmă, le-a făcut vestite pe bunicile şi străbunicile lor. Atelierul este în realitate o sală de clasă unde tradiţia învie în momentul în care fetiţele se adună ca la şezătoare. În centru stă totdeauna profesoara de ţesut care le explică ceea ce trebuie să facă. Copilele privesc atente fiecare mişcare, iar odată deprinsă tehnica, se pun pe treabă. 

Mâinile iscusite ale micuţelor brodează ştergare de pus la icoană sau pentru coşul cu care bătrânele mergeau la slujbele mari de la biserică, draperii pentru casă, trăistuţe de colindat, ştergare pe care miresele le ofereau naşilor în noaptea nunţii sau „perna miresei“, un aşternut special cu care se împodobeau pernele fetelor pregătite pentru măritiş. Materialele folosite sunt, la rândul lor, tradiţionale. Fetiţele lucrează cu fire de lână toarse şi vopsite în casă, pe pânză albă. 

ana banu

Modelele sunt culese de la femeile în vârstă sau se inspiră după costumele populare păstrate de bunici în lăzile de zestre ascunse prin poduri. „Lucrăm cam aceleaşi ţesături pe care le făceau fetele mari în trecut. Întâi studiem materialele pe care le avem la dispoziţie, desenăm modelele, iar apoi ne apucăm de ţesut. Nu le-am obligat eu pe fete să vină. Au vrut singure să înveţe să ţeasă şi le place tare mult. Este o atmosferă foarte plăcută şi relaxantă în atelierul în care noi lucrăm“, descrie învăţătoarea Ana Banu atmosfera din „Atelierul Fanteziei“. 

Nelipsite de la concursuri 

Cele mai multe dintre lucrările elevelor împodobesc interiorul şcolii unde învaţă. De patru ani, micile ţesătoare de la Luciu au devenit cunoscute în toată ţara. Toate acestea datorită participării la numeroase târguri şi concursuri naţionale de meşteşugărit. Cel mai important dintre acestea este Olimpiada Naţională de Meşteşuguri Tradiţionale, concurs şcolar dedicat tuturor copiilor care doresc să reînvie tradiţia şi cultura populară. 

ana banu

Anul acesta, fetele de la Luciu au participat din nou la acest concurs, organizat în judeţul Sibiu, unde peste 200 de copii din întreaga ţară şi-au demonstrat calităţile de meşteşugari. Ele au reuşit să atragă atenţia juriului, recreând atmosfera dintr-o casă ţărănească specifică satului din Bărăgan.

„Am amenajat o cameră tradiţională specifică zonei Luciu, folosindu-ne de obiectele pe care fetele le-au creat în timpul orelor de la şcoală. Am împodobit-o cu ştergare şi draperii făcute de ele, iar juriul ne-a apreciat“, spune cu mândrie Ana Banu. 

Cea mai apreciată lucrare cu care au participat la olimpiada de la Sibiu a fost o carpetă brodată de Roxana Boitaş (14 ani), o fostă elevă a Şcolii Generale Luciu, care în prezent studiază la Liceul de Artă „Ionel Perlea“ din Slobozia. „Sunt foarte încântată de ceea ce am învăţat la şcoală, iar tradiţia populară a ţesutului mă atrage foarte mult. Nu e deloc costisitor dacă faci cu pasiune ceea ce faci“, susţine eleva. 

De la toamnă, profesoara micilor ţesătoare are planuri mari. „Vreau să le învăţ pe fete realizarea de împletituri din pănuşi de porumb, un meşteşug la fel de interesant“, spune învăţătoarea Ana Banu. 

Citiţi şi:

Şcoala din România unde sunt pregătiţi trubaduri. Un învăţător îşi învaţă de 30 de ani elevii să cânte la mandolină

Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite