Pompierii din Ţăndărei, oficial cei mai curajoşi din România. Ne vor reprezenta la Olimpiada Pompierilor din Germania
0Ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Gărzii de Intervenţie Ţăndărei, judeţul Ialomiţa, sunt singurii pompieri din România, nominalizaţi să reprezinte ţara noastră la celebrul concurs „Conrad Dietrich Magirus Award” care se va desfăşurat pe 14 noiembrie în Ulm, Germania. Competiţia este destinată tuturor echipajelor de urgenţă din întreaga lume care au întreprins misiuni de salvare a vieţilor omeneşti.
Misiunea cu care s-au înscris pompierii din Ţăndărei la concursul din Germania a fost aleasă din alte zeci similare desfăşurate la nivel naţional de către reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, de la Bucureşti.
Ei au decis ca salvatorii din Ţăndărei să reprezinte ţara noastră în întrecerea mondială a echipajelor care intervin în situaţii de urgenţă. „La nivelul unităţii noastre oficialii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă ne-au solicitat să trimitem imagini video şi foto de la o intervenţie reprezentativă. Am ales-o pe cea de la Ţăndărei. Ei au votat, au ales şi au decis ca Garda Ţăndărei să reprezinte România în acest concurs” declară locotenentul George Damian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa.
Intervenţia s-a desfăşurat anul trecut, exact la cîteva cartiere distanţă de gardul unităţii pompierilor. Aproape de orele prînzului ale unei însorite zi de septembrie, un apel la 112 anunţa faptul că un mal de pământ s-a prăbuşit peste doi dintre muncitorii care săpau pentru reţeaua de canalizare a oraşului. Imediat, la locul intervenţiei s-au deplasat pompierii care astăzi vor să cucerească titlul de cel mai curajos salvator de vieţi omeneşti din lume. Plutonierul major Ştefan George (37 de ani) a fost şeful de turei care a condus întreaga misiune.
Cu ochii în lacrimi, bărbatul îşi aminteşte de acea zi fatidică: „La 11.31 am fost alertaţi. N-am ştiut ce ne aşteaptă acolo. Dar suntem antrenaţi pentru orice fel de situaţie. Nu vreau să par modest. Am făcut ce trebuia să facem pentru a-i salva. Erau sub mal amândoi. Am săpat cu ustensilele din dotare. Pe primul dintre muncitori l-am găsit repede. I-am ţinut capul cu mâinile ca să poată respira. A fost o cursă contracronometru ca să-l putem salva. Pentru al doilea a fost însă prea târziu. Am săpat ore bune până, dar n-am reuşit să-l scoatem viu de sub pământ”.
Poveşti despre lupta cu moartea
Despre muncitorul pe care l-a scos din ghearele morţii nu-şi mai aminteşte mare lucru. Ştie doar că se numea Grigore Georgescu şi că nu era ialomiţean.
„În momentele acelea m-am gândit că o familie îl aşteaptă acasă şi că trebuie să-l scoatem viu din şanţ” adaugă plutonierul major Ştefan George. Pe cel de-al doilea, numit George Drăgan, îl pomeneşte, la fel ca şi pe ceilalţi pe care nu a reuşit să-i salveze, aprinzând lumânări la biserică în memoria lui. Decanul de vârstă al Grăzii Ţăndărei, subofiţerul Gheorghe Vancu (47 de ani) a fost la rândul său prezent în acea zi la datorie. Este pompier de 24 de ani, iar timpul la învăţat că poţi câştiga în lupta împotriva morţii.
A participat la numeroase intervenţii în urma cărora vieţile semenilor erau puse în pericol. A salvat oameni din foc, accidente de circulaţie sau înec. La misiunea care l-a marcat a participat în urmă cu mai bine de 10 ani în urmă, când l-a salvat de la moarte pe un tânăr care a încercat să se spânzure de o macara în centrul Ţăndăreiului.
„Nu-mi aduc aminte câţi am salvat. Mulţi, prea mulţi! Unul dintre ei, parcă îl văd şi acum, se spânzurase de macaraua din faţa primăriei. Nu murise, doar îşi dăduse drumul în ştreang. L-am salvat! M-am urcat pe macara până la el. Pe alţii i-am descarcerat, pe unii i-am scos din incendii” remeorează salvatorul. Nominalizarea la concursul din Germania a primit-o bucuria cu recunoaşterii eforturilor sale şi ale camarazilor alături de care participă la misiunile de salvarea a vieţilor omeneşti. „Mă bucur de faptul că am reuşit să fim noi singurii militari din ţară care au fost nominalizaţi la această competiţie. Sincer nu mă aşteptam la aşa ceva. Pentru noi toate misiunile sunt la fel de importante, iar scopul este mereu aceleaşi: să salvăm oamenii din calea pericolelor” adaugă subofiţerul Gheorghe Vancu.
Poveştile triste sunt completate de unele hazlii, aşa cum este cea petrecută în urmă cu trei ani sau mai bine la Ograda. Atunci, „ne-a chemat odată cineva la o intervenţie... Când am ajuns, ne-a dus în fundul curţii, la budă. O doamnă mai corpolentă căzuse în hazna. WC-ul vechi, lemnele putrede... A trebuit să o scoatem, ce puteam să-i facem?” adaugă pompierul, sub zâmbetele tuturor colegilor.
Aurelian Tastaman are 38 de ani. Iar prima intervenţie la care a participat a fost la un câmp incendiat. Pompierul din Ţăndărei este foarte convins de faptul că toate intervenţiile, de la cea mai puţin periculoasă şi până la cea pentru care au fost nominalizaţi în primele 10 echipaje ale lumii, au un numitor comun. „Că e incendiu, că e surpare, că e descarcerare ori ce mai e, ştii că oamenii se bazează pe tine. Mă bucur de faptul că am fost nominalizaţi la acest concurs. Este o recunoaştere a eforturilor noastre. La locul intervenţiei, atunci, nu ai timp să te gândeşti la familie, la copii, la viaţa ta. Doar la ce ai de făcut şi atât!„ spune salvatorul…
Istoria unui concurs
Competiţia mondială dedicată echipajelor care au intervenit cu profesionalism în situaţiile de urgenţă este o recunoaştere a celebrului pompier german Conrad Dietrich Magirus. Născut în Germania, la Ulm, Magirus este considerat pionierul în lupta cu flăcările. Conrad Dietrich Magirus a inventat scara mobilă pentru stingerea incendiilor la înălţime. De asemenea, el a înfiinţat o companie care chiar şi astăzi se numără printre cei mai mari furnizori mondiali de maşini si echipamente necesare intervenţiilor pentru stingerea incendiilor şi misiunilor de salvarea ale vieţilor omeneşti.
Citiţi şi:
FOTO Autorităţile Ialomiţene anchetează accidentul de muncă de la Ţăndărei