Opulenţa lui Mihai Viteazul de la Alba Iulia. Evenimentul care a marcat istoria românilor, transformat într-o petrecere cu lăutari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dincolo de importanţa istorică a momentului, triumfala intrare a lui Mihai Viteazul în Alba Iulia a fost, după unele izvoare, o adevărată petrecere de la care nu au lipsit lăutarii. Pentru a marca şi mai mult evenimentul, voievodul a apărut în faţa românilor transilvăneni îmbrăcat în cele mai scumpe haine.

Intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia, eveniment petrecut la 1 noiembrie 1599, reprezintă un moment important în istoria românilor. Practic, în urma acestui demers al domnitorului se realizează pentru prima dată unirea Transilvaniei cu Ţările Române. Istoricii afirmă faptul că tot acum se naşte ideea unirii politice a principatelor, care are loc la 1600.

„După momentul de la Şelimbăr, populaţia majoritară românească din Transilvania s-a solidarizat cu activitatea lui Mihai Viteazul de unire a celor două ţări de pe ambele versante ale Carpaţilor Meridionali. În faţa oamenilor, Mihai Viteazul se declara: «Domn din mila lui Dumnezeu al Ţării Româneşti..»”, explică istoricul moldovean Ioan Chirtoagă, în lucrarea sa „Istoria Românilor, epoca medievală”.

Opulenţa unui domnitor

Dincolo de importanţa istorică, momentul petrecut cu 416 ani în urmă la Alba Iulia a fost transformat de domnitor într-o adevărată petrecere. Aceste detalii au fost descrise cu lux de amănunte de revoluţionarul paşoptist Nicolae Bălcescu, în binecunoscuta sa lucrare „Românii supt domnia lui Mihai voievod Viteazul”.

Bălcescu recunoaşte meritele politice ale voievodului muntean şi descrie în detaliu petrecerea care s-a desfăşurat în cetatea Alba Iulia, pe 1 noiembrie 1599.

 „O ceată de zece lăutari ţigani urma îndată după domn, cântând (...)  apoi o bandă de muzică ce se compunea de opt trâmbiţe, care cu multă armonie modula sonurile lor, de atâtea tobe de oţel pre obiceiul turcesc, de un bun număr de flaute şi flaşnete.  În urma acestei orchestre, venea Mihai, călare pe un măreţ cal alb”, scrie marele revoluţionar.

Îmbrăcat în haine scumpe

Simultan cu atmosfera de pe uliţele din Alba Iulia, Nicolae Bălcescu zugrăveşte şi un portret al domnitorului. Mihai Viteazul este înfăţişat de Bălcescu într-o ţinută opulentă, specifică mai de grabă unor nobili din Apus, decât unui domnitor muntean.

Domnitorul era îmbrăcat cu haine scumpe, în care erau încrustate pietre preţioase. De asemenea, fiecare oştean din armata sa ţinea de hăţuri cai pe care erau puse şei acoperite cu mantii lucrate în fir de aur şi argint.

Mihai purta pe cap un calpac unguresc împodobit cu o egretă neagră de pene de erodiu legate cu o ăcopcăî de aur; o manta lungă albă de mătase ţesută cu fir, având pe de lături ţesuţi vulturi de fir; tunică albă de aceeaşi materie, lungi ciorapi de mătase albi, garnisiţi cu pietre scumpe şi botine de saftian galben; de brâu atârna o pală de Taban împodobită cu aur şi rubine”, mai scria Nicolae Bălcescu în marea sa operă

Citiţi şi:

Adevărul despre bătălia de la Călugăreni. Mihai Viteazul a pierdut cea mai importantă luptă împotriva turcilor, iar realitatea a fost ascunsă de cronicari

Mama lui Mihai Viteazul, unul dintre cele mai controversate personaje din istorie. Povestea de viaţă nespusă a doamnei Tudora

Mihai Viteazul, un soţ de coşmar. Escapade amoroase cu ibovnice de viţă nobilă

Lupta de la Oraşul de Floci. Cum a apărat Mihai Viteazul de furia hoardelor turceşti cetatea în care s-a născut

Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite